ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 11

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗ «Σ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ «WEST CAPELLA» ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ TOTAL

Στρατιωτικές πηγές εξηγούν στη "Σ" ότι παρεμπόδιση του γεωτρύπανου «West Capella» συνιστά η είσοδος τουρκικού πλοίου εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μέτρων που κήρυξε η Δημοκρατία γύρω από το σημείο της εξέδρας. Εκτός της ακτίνας των 500 μέτρων, δεν εκλαμβάνεται ως ουσιαστική πρόκληση.


Η έναρξη των εργασιών του γεωτρύπανου «West Capella» της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας ENI - TOTAL, την Τετάρτη, στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11 στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου. Ενδεχόμενη ανεύρεση γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου θεωρείται ως ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα με οικονομική και στρατηγική σημασία. Επιπρόσθετα, οι ενεργειακές προοπτικές που υπάρχουν στα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα, οι συμφωνίες της Κυβέρνησης με ξένες εταιρείες κολοσσούς και οι επαφές με γειτονικά κράτη για τη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med εντάσσουν την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις

Είναι γενικά αποδεκτόν, ότι οι υδρογονάνθρακες αποτελούν «άσο στον μανίκι» της Κύπρου όσον αφορά την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, συμμαχίες που αποφέρουν και σημαντικά οφέλη σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία, η οποία εντείνει τις προκλήσεις, τις τελευταίες μέρες, με στόχο να ακυρώσει αυτό το πλεονέκτημα της Κύπρου, προσδοκώντας να βάλει ακόμη και «χέρι» στους ενεργειακούς μας πόρους.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...