Το αέριο γέλιου, σαν νέα μόδα μεταξύ της νεολαίας, έχει ήδη απασχολήσει αρκετά τα ξένα ΜΜΕ, τα οποία έκαναν μέχρι και ταξίδια σε περιοχές της Ελλάδας όπου παραθερίζουν τουρίστες για να καταγράψουν πόσο έχει παρεισφρήσει στις παρέες, αλλά και κατά πόσο το εκμεταλλεύονται κυκλώματα διακίνησης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Ο Λάμπρος Σαμαρτζής, Ψυχίατρος του Υπουργείου Υγείας, μίλησε στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», εξηγώντας τι ακριβώς είναι το αέριο γέλιου, πώς χρησιμοποιείται, ποιες δράσεις έχει και ποιες είναι οι ανεπιθύμητες και επικίνδυνες ενέργειες που έχει.  

Τι είναι το «αέριο γέλιου»

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαρτζής, το νέο trend ήρθε για να αντικαταστήσει τα παράνομα ναρκωτικά στα κλαμπ και τους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς μερικές εισπνοές από υποξείδιο του αζώτου προκαλεί μία αυτόματη ευθυμία και γέλιο.

Ο «χρήστης», αφού το εισπνεύσει, αρχίζει αμέσως να ονειροπολεί και να χάνει ελαφρώς την επαφή με την πραγματικότητα. Η επίδραση του αερίου δεν κρατάει πολύ, συνήθως ένα λεπτό, και η αίσθηση ευχαρίστησης που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.

Όπως ανέφερε ο ειδικός, «Το αέριο γέλιου, ωστόσο, πριν πάρει αυτή τη χρήση σαν ένα ακόμα «ναρκωτικό», είχε και έχει πλείστες άλλες χρήσεις: Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν, ενώ οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, δήλωσε ο κ. Σαμαρτζής, χρησιμοποιείται για εμπορικούς λόγους. Όπως ξέρουμε ότι αναπνέεις μια φούσκα και «μεθάς» με πρωτοξείδιο του αζώτου, επίσης αλλάζει ο τόνος της φωνής σου και αυτό οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου για λίγα δευτερόλεπτα.  

Γιατί είναι επικίνδυνο

Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο - συνήθως επειδή είναι σε κατάσταση μέθης από την κατασταλτική δράση του υποξειδίου του αζώτου.

Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι οι γιατροί λένε ότι δεν γνωρίζουν πόσο υποξείδιο του αζώτου χρειάζεται για να θέσει τους χρήστες σε σοβαρό κίνδυνο.

Περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: Κρήτη:Σε κρίσιμη κατάσταση 18χρονη-Εισέπνευσε αέριο γέλιου