Σε έντονο ύφος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, κατηγορεί το τμήμα αρχαιοτήτων ότι χωρίς εξασφάλιση άδειας από τον ιδιοκτήτη του τεμαχίου, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη μαμούθ, κήρυξε τον χώρο ώς αρχαιολογικό μνημείο.
 
Οι διαδικασίες για την αίτηση που υπέβαλε η αρχιεπισκοπή για ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας, προωθείται με γοργούς ρυθμούς από την πολεοδομία. 
 
Στην συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνεται αρχαιολογικός χώρος, από τότε όμως που σταμάτησαν οι ανασκαφές το μνημείο αποχαρακτηρίστηκε.
 
Πριν από δύο χρόνια η αρχιεπισκοπή συγκρότησε κοινοπραξία με εργοληπτική εταιρία και Ούγγρο επιχειρηματία για την ανάπτυξη της περιοχής.  
 
Άμεση ήταν η απάντηση του τμήματος αρχαιοτήτων, που ζητεί ανασκαφές σε όλο τον χώρο. 
 
Όπως λέει η δρ. Μαρίνα Σολομονίδου Ιερωνυμίδου, Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων, «είχαμε πάρει την συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου για ανασκαφή στο χώρο από το 2015, αλλά δεν είχαμε πάρει άδεια για κήρυξη του χώρου σε αρχαίο μνημείο. Κατά την ανασκαφή ενημερώναμε τον Μακαριότατο όπως και τους μελετητές. Στον χώρο έχουν βρεθεί σε συγκεκριμένο σημείο αρχαιολογικά κατάλοιπα. Πρέπει να γίνει ανασκαφή ολόκληρου του χώρου και αν υπάρχουν και άλλες αρχαιότητες να τροποποιηθούν τα σχέδια αναλόγως''.   
 
Το δημοτικό συμβούλιο Γεροσκήπου ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ότι θα ήταν καλό να πραγματοποιηθούν οι αναπτυξιακές εργασίες, αλλά να προστατευθούν και οι αρχαιότητες. 
 
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Παυλίδης, Δήμαρχος Γερμοσκήπους αναφέρει ότι «δώσαμε θετικές απόψεις στην πολεοδομία για την ανέγερση κτηρίων στην περιοχή αφού θεωρούμε ότι αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται καθ’ ύψος και όχι να δημιουργείται ‘’κουρτίνα’’ και να επηρεάζεται η θέα προς τη παραλία. Θεωρούμε ότι πρέπει να προηγηθεί η διαμόρφωση πρασίνου αλλά και η δημιουργία πεζοδρομίου».
 
Πάντως η κοινοπραξία προγραμματίζει την κατασκευή μεταξύ άλλων στην περιοχή τεχνητού νησιού με ξενοδοχεία, επαύλεις και μαρίνα.
 

φφ