Πενήντα πέντε μέρες έχουν περάσει από τη μέρα της απαγωγής της 4χρονης Μαρί Ελένης από τον ίδιο της τον πατέρα, έξω από το νηπιαγωγείο της και ενώ η μητέρα της θα την άφηνε εκεί, όπως συνήθιζε κάθε πρωί.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει τότε το παγκύπριο, αφού η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό της. Από τότε μέχρι σήμερα, η Αστυνομία και οι ανακριτές πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες σε όλη την Κύπρο, συλλαμβάνοντας στα πλαίσια αυτών και 7 πρόσωπα τα οποία αφότου κρατήθηκαν, αφέθηκαν ελεύθερα, αφού δεν προέκυψε οτιδήποτε ενοχοποιητικό, εν τέλει, εναντίον τους.

Χθες, Τετάρτη, ο αρμόδιος Υπουργός Ιωνάς Νικολάου, στο περιθώριο εκδήλωσης, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει πού ακριβώς βρίσκονται οι έρευνες, ανέφερε ότι «είναι καλύτερα να αφήσουμε τους ανακριτές να κρίνουν καλύτερα σε σχέση με το πόσο κοντά είμαστε στον εντοπισμό της και πρόσθεσε ότι, σε δηλώσεις που είχε κάνει λίγες μέρες μετά την απαγωγή του παιδιού, σύμφωνα με την ενημέρωση αλλά και με τα στοιχεία που προέκυπταν τότε, θα μπορούσε να είχαμε κατάληξη αυτής της υπόθεσης με βάση την πορεία των ανακρίσεων που γίνονταν. Στη συνέχεια, όμως, προέκυψαν επιπρόσθετα ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση».

«Το πρώτο θέμα που προέχει για εμάς είναι η ασφάλεια του παιδιού και αυτό το έχουμε εγείρει σε θεσμικά όργανα και της ΕΕ, σε μια προσπάθεια τα θέματα αυτά να διερευνηθούν από κοινού με τις νορβηγικές αρχές. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι αρμόδιες διωκτικές αρχές της Κύπρου - η Αστυνομία και ο Γενικός Εισαγγελέας - εργάζονται συστηματικά και έχουν ως προτεραιότητα τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.

Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε σύσκεψη για το θέμα με την Αστυνομία, στην παρουσία της μητέρας της μικρής και έγινε ενημέρωση όπως και ανταλλαγή πληροφοριών για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης», σημείωσε ο Ιωνάς Νικολάου.

Στη Νορβηγία ανακριτική ομάδα από την Κύπρο

Εν τω μεταξύ, όπως ενημερώνεται το SigmaLive, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, συμμετείχε η μητέρα του παιδιού, η οποία ενημερώθηκε για τα νέα στοιχεία και την πορεία των ερευνών.

Ομάδα ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου, μετέβη στη Νορβηγία για συνάντηση με την αντίστοιχη νορβηγική ομάδα ανακριτών, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα έτσι ώστε να θεωρείται και στη Νορβηγία αδίκημα η απαγωγή, κι όχι διαφορά μεταξύ συζύγων και αρπαγή το όλο περιστατικό.

Εξάλλου, οι Αρχές της Κύπρου κάνουν διαβήματα προκειμένου ο Νορβηγός πατέρας να θεωρηθεί και στην χώρα του ως καταζητούμενο πρόσωπο, λόγω και του ιστορικού του (άλλες προσπάθειες απαγωγής της μικρής τα προηγούμενα χρόνια, με συμμετοχή τρίτων προσώπων), πράγμα που προωθούν στους Νορβηγούς οι δικοί μας ανακριτές.

Οι έρευνες προφανώς και συνεχίζονται και δεν αποκλείεται ο πατέρας με το παιδί να έχουν φύγει για το εξωτερικό από μη ελεγχόμενο από τη Δημοκρατία σημείο.