«Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις υπήρχαν εσωκομματικές αντιδράσεις, ποτέ δεν ήμασταν ομόφωνοι»,  δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας πως έχει σιχαθεί τη λασπολογία, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι κάποιοι λένε τη μισή αλήθεια.

Μιλώντας στην εκπομπή  «Όλα στο Φως» της Κατερίνας Χριστοφίδου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως σήμερα αναμένεται να παρθεί η τελική απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε σχέση με τον εκλεκτό του Κόμματος για τις προεδρικές του 2018.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι πριν την τελική επιλογή, στελέχη του ΑΚΕΛ είχαν συναντήσεις με τους μνηστήρες με τους οποίους διαβουλεύτηκαν και διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων.

Ερωτηθείς γιατί δεν κατήλθε ο ίδιος ως υποψήφιος, είπε πως ένας Γ.Γ. του κόμματος δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει συμμαχίες στον δεύτερο γύρο των εκλογών και για αυτό έγινε επιλογή ενός εξωκομματικού υποψήφιου.

Τα κριτήρια της επιλογής

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις αναφορικά με τις μνημονιακές θέσεις του κ. Σπανού, δήλωσε πως ο κ. Σπανός στήριξε την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι και 400 χιλιάδες ευρώ, όταν το ΑΚΕΛ μιλούσε για 300 ευρώ.

«Ακόμα και στην επιλογή Χριστόφια, υπήρχαν αντιδράσεις και στην Κεντρική Επιτροπή και το Συνέδριο. Δεν μας ενοχλούν, φτάνει όταν παρθούν οι αποφάσεις, να συστρατευτούν όλοι για να στηρίξουν την υποψηφιότητα μας», είπε.

«Η ουσία της φιλοσοφία μας να είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Να συμφωνεί στα θέματα ανακατανομής του εθνικού πλούτου, να δώσει έμφαση στα ζητήματα της ανάπτυξης και να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα».

Αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως είπε, πληρούν και άλλα ονόματα εκτός Κόμματός, ενώ κάποια έχουν και κομματική ιδιότητα.

H επίθεση σε Καμένο

Σε ό,τι αφορά την επίθεση του ΑΚΕΛ και στελεχών του εναντίον του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου, δήλωσε πως αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. «Θεωρώ λανθασμένο ένας βουλευτής του ΑΚΕΛ να τοποθετείται εναντίον της Ελληνικής Κυβέρνησης. Όποια και να είναι η κυβέρνηση, λίγος σεβασμός δεν φτάνει», είπε.

Ερωτηθείς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αν αναφέρεται σε δήλωση της βουλευτού του κόμματος, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «να μαζέψει τον ανιστόρητο υπουργό του», απάντησε καταφατικά τονίζοντας παράλληλα ότι διαφωνεί και με μέρος της σχετικής ανακοίνωσης που είχε εκδοθεί. Θυμηθείτε τη δήλωση του Χρίστου Χριστοφίδη, μέλους του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ :

«Καταδικάζουμε έντονα τη νέα προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας από τους κυβερνώντες με τη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας κ. Φωκαίδη στην Ημερίδα-προσπάθεια εξαγνισμού του Γρίβα που θα διοργανωθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκωσία.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό και τον τόπο, οι κυβερνώντες μαζί με τους αμετανόητους λάτρεις του Γριβισμού, επιλέγουν να προκαλέσουν τα δημοκρατικά αισθήματα του κυπριακού λαού. Επιλέγουν το διχασμό και την ανάξεση πληγών του παρελθόντος. Επιλέγουν να επιχειρήσουν να παραχαράξουν και να βιάσουν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, για ακόμα μια φορά. Αποδίδοντας για πολλοστή φορά τιμές στον ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β και ολετήρα της Κύπρου Γρίβα. Χιλιάδες παθόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής, η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, παρακολουθούμε ακόμα μια φορά από την κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού τις αφόρητες προκλήσεις σε βάρος της Ιστορικής Αλήθειας. Δυστυχώς για αυτούς και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, η σημαία της ντροπής στο σκλαβωμένο Πενταδάχτυλο θυμίζει καθημερινά τα έργα και τις ημέρες του Γρίβα.

Καταδικάζουμε επίσης την προτιθέμενη συμμετοχή στην Ημερίδα του Υπουργού Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης. Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και απορία πως ένας Υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα μπορεί να συμμετέχει και να αποδίδει τιμές σε μια Ημερίδα για τον ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β. Θυμίζουμε την ελληνική κυβέρνηση ότι ο Γρίβας υπήρξε και ιδρυτής της οργάνωσης «Χ» στην Ελλάδα γράφοντας και εκεί ντροπιαστική ιστορία για τον ελληνικό λαό. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να διορθώσει άμεσα τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον επιχειρούμενο βιασμό της σύγχρονης Κυπριακής αλλά και της Ελλαδικής ιστορίας.

Δυστυχώς, τόσα χρόνια μετά και ενώ η πατρίδα μας συνεχίζει να στενάζει κάτω από την ημικατοχή, αμετανόητοι οπαδοί του Γριβισμού, οι επιχειρούμενοι «εξαγνιστές» της προδοσίας, συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους.

Υποσχόμαστε στον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης. Για να μην ξαναζήσουμε μέρες φασισμού και προδοσίας».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που ξεσήκωσε αντιδράσεις: 

Το έγγραφο Έιντε

Ερωτηθείς κατά πόσο το έγγραφο Έιντε εμπεριέχει τον κίνδυνο να συρθεί η πλευρά μας σε επιδιαιτησία, δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση και θα πρέπει να αναμένουμε την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Σε αυτό τον τόπο, καταντήσαμε να μην συζητάμε οτιδήποτε, με τον φόβο μπας και μας ξεγελάσουν». Αυτή η προσέγγιση, ισχυρίστηκε, μας οδηγεί στην διχοτόμηση ή την προσάρτηση.

«Εάν έχουμε πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, θα πρέπει να πάμε στη Διάσκεψη για να καταδείξουμε την ευθύνη της Τουρκίας», είπε.  

«Εμείς ουδέποτε είχαμε εμπιστοσύνη στον Αναστασιάδη. Και του το είπαμε ότι δεν του δίνουμε λευκή επιταγή. Δεν είχαμε ποτέ εμπιστοσύνη ούτε στον κ. Ερντογάν.