Η σημερινή αναμέτρηση με την ΑΕΛ είναι το τελευταίο επεισόδιο ενός μοιραίου σίριαλ για την Ομόνοια. Η διάθεση για αλλαγές υπήρχε σχεδόν έναν χρόνο πριν, αλλά το σενάριο αποδείχτηκε κακογραμμένο. Ο απολογισμός μιλά από μόνος του. Πέμπτη θέση. Δεν είναι η 1η φορά τα τελευταία χρόνια, ήταν ξανά 5η το 2014, αλλά τότε υπήρχε η έξτρα θέση για την Κύπρο στην Ευρώπη και άρα μία παρηγοριά για την Ομόνοια.

Η φετινή χρονιά είχε όμως τα περισσότερα μελανά σημεία. Δεν πέρασε καν δύο γύρους στην Ευρώπη. Ξινό, λοιπόν, το ορεκτικό. Δεν έδειξε σε κανένα σημείο της χρονιάς σταθερότητα. Δεν είχε μία έστω μικρή περίοδο πραγματικού φορμαρίσματος. Τα «αχ» και «βαχ» τη συνόδευαν από την 1η αγωνιστική μέχρι τέλους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Κάποιες εκλάμψεις που έφερναν προσωρινά χαμόγελο και έβαζαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δυσκολίες με πιο αδύνατες ομάδες, πεταμένοι βαθμοί, πενιχρή συγκομιδή στα ντέρμπι, σχεδόν τυπική παρουσία στα πλέι-οφ. Τα νούμερα προκαλούν κατάθλιψη. Ένα παθητικό τερμάτων τραγικό, 54 μέχρι σήμερα. Δώδεκα ήττες στο πρωτάθλημα, τέσσερεις μάλιστα στη σειρά στις τελευταίες αγωνιστικές.

Πού να ξαναβρείς τέτοιο χάλι σε 69 χρόνια Ιστορίας. Αρνητικός απολογισμός εκτός έδρας (έκανε 5 νίκες σε 17 παιχνίδια!). Τέσσερεις ήττες από Απόλλωνα και άλλες τόσες στο «αιώνιο». Η δυνατότητα για κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν άλλη μία ψευδαίσθηση. Γλύτωσε στο τσακ με τον Εθνικό Άχνας και, μόλις βρέθηκε υψηλότερο εμπόδιο, τσακίστηκε. Πάλι καλά που υπήρχε και ο Ντάρμπισαϊαρ με την πρωτιά στους σκόρερ. Όλα αυτά σε μία χρονιά που υποτίθεται θα αποτελούσε εφαλτήριο επιστροφής. Την αρχή ενός χτισίματος. Δεν χτίστηκε σχεδόν τίποτα, αντίθετα έμειναν και ερείπια. Το Καλοκαίρι του 2016 έγιναν πολλές μετεγγραφές. Ήλθαν οι Κρέσιτς, Κότσαρης, Κωνσταντινίδης, Βύντρα, Νασιμέντο, Σοϊλέδης, Παντελιάδης, Τουρέ, Γιόργκενσεν, Αγκάγιεφ, Ντάρμπισαϊαρ, Κλέιτον και μετά την έναρξη της πρωταθλήματος, τέλη Αυγούστου, ο Κύπρου. Νέο πρόσωπο ήταν και ο Κατελάρης. Ουσιαστικά 14 παίκτες. Τον χειμώνα άλλοι τρεις. Μπρέεβελντ, Αζίζ, Άρνασον. Σύνολο 17 παίκτες. Πόσοι από αυτούς θα μείνουν; Ίσως το 1/3 (ήδη κάποιοι έχουν αποχωρήσει). Δηλαδή, από άποψη υποδομής, απροβίβαστος βαθμός και μάλιστα με αυστηρές συστάσεις.

Μιλώντας για τις 14 καλοκαιρινές προσθήκες της περασμένης χρονιάς, έχει ενδιαφέρον να δούμε τη σύγκριση με βάση τι αναμένεται φέτος. Λογικά, το 2016 θα κερδίσει το 2017 στα σημεία, αφού και φέτος αναμένονται 12 τουλάχιστον προσθήκες. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μιλάμε για 5-6. Όχι περισσότερο. Η άποψη που επικρατεί είναι πως η Ομόνοια θα πρέπει να ξεχάσει την περίοδο που φεύγει, το συντομότερο. Μήπως πρέπει να συμβεί το αντίθετο; Να μην την ξεχάσει ποτέ, αλλά να την κρατά και να την έχει ως το έσχατο παράδειγμα προς αποφυγήν.

Με μπόλικους νεαρούς
Σε όλα αυτά είναι και ο αγώνας. Ο 36ος της χρονιάς στο πρωτάθλημα. Πρακτικά γίνεται για να συμπληρώσει τα στατιστικά. Θα αγωνιστούν αρκετοί νεαροί (είναι χαρακτηριστική η συμπερίληψη πολλών στην αποστολή) και αυτό ίσως μεταβάλει λίγο την εικόνα, αφού οι παίκτες αυτοί θα έχουν κίνητρα. Αναλυτικά η αποστολή: Παναγή, Κρέσιτς, Χριστοδούλου, Παναγιώτου, Καρλίτος, Άρνασον,  Βύντρα, Άγγελος Χρυσοστόμου, Αντρέας Φραγκέσκου, Μαργκάσα, Χρίστος Χαραλάμπους, Φλορέσκου, Σωτήρης Φιάκας, Φυλακτού, Αζίζ, Κλέιτον, Κατσαντώνης, Απόλλωνας Βασιλείου, Δήμος Χαντζάρας, Ρουσιάς και Ντάρμπισαϊαρ. Έμειναν εκτός οι Κύπρου, Δημητρίου, Χριστοφή, Τουρέ, Σοϊλέδης, Κωνσταντινίδης, Κατελάρης και Μπρέεβελντ.