Η εν λόγω κυρία αποδεδειγμένα εργάζεται για τη διάλυση της ΚΔ
Σε συνέντευξή της στην τ/κ εφημερίδα στο Λονδίνο «Τοπλούμ Ποστασί» στις 5 Φεβρουαρίου 2009 η Σάουθκοτ, όπως και στη συνέντευξή της στο ΡΙΚ, υποστήριξε την πλαστογράφηση της Ιστορίας


Επανέρχομαι στο θέμα της προβολής της Βρετανίδας Mary Southcott από το κρατικό ΡΙΚ, σε συνέχεια του παραπολιτικού μου στη «Σημερινή» 3 Μαΐου 2017. Και παραθέτω και το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελευθερία» του Λονδίνου 4 Μαΐου 2017 για το ίδιο θέμα, που εκφράζει την αγανάκτηση της παροικίας μας και της ηγεσίας της για την ενέργεια αυτή του κρατικού ιδρύματος. Η «Ελευθερία» εξηγεί αρκούντως ικανοποιητικά τους λόγους για τους οποίους η γυναίκα αυτή δεν είχε θέση στο πρόγραμμα.

Η persona non grata Σάουθκοτ, η οποία ήταν μεταξύ των επίλεκτων τινών που έλαβαν μέρος σε ειδικό σεμινάριο στην Οξφόρδη (2003/4) για την προώθηση του Σχεδίου Ανάν, σε ηλεκτρονικό μήνυμά της 23 Φεβρουαρίου 2014 για τις επαναπροσεγγιστικές συνάξεις που διοργάνωσαν στο Λονδίνο 20 και 21 Φεβρουαρίου με Ε/κ και Τ/κ, για το λεγόμενο Οικολογικό Σχέδιο για την Αμμόχωστο, προέτρεψε όπως τα ΜΜΕ στην Κύπρο κόψουν τη φωνή των διαφωνούντων!

Έγραψε μεταξύ άλλων: «Με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, οι δυνάμεις που είναι γνήσια δεσμευμένες να δουν την ειρηνική διαδικασία να περάσει, είναι πλειοψηφία και προσπαθούν να βρουν τρόπους να την παρουσιάσουν στα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία δίνουν περισσότερη ώρα στις απόψεις της μειονότητας, παρά σε σιδεροκέφαλες απόψεις της αριστεράς και δεξιάς που επιδιώκουν λύση εδώ και χρόνια».

Ευθυγραμμισμένη στο τι έγραψε ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο βιβλίο που εξέδωσε μετά την απόρριψη του Σχεδίου (του) Ανάν, «Cyprus - the search for a solution», όταν ξεσπάθωσε και εκείνος εναντίον των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα του «Νότου», τους οποίους αποκάλεσε gaggle (κοπάδι από θορυβώδεις χήνες), επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για το ΟΧΙ. (Άρθρο Λάζαρου Μαύρου 29.1.2006 «Gaggle and Op. Leaders»).

Πλαστογράφηση της Ιστορίας
Σε δε συνέντευξή της στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα στο Λονδίνο «Τοπλούμ Ποστασί», 5 Φεβρουαρίου 2009, η Σάουθκοτ υποστήριξε την πλαστογράφηση της Ιστορίας (όπως και στη συνέντευξή της στο ΡΙΚ), και είπε τότε: «Έχουμε δείξει ειδικό ενδιαφέρον στο πώς διδάσκεται η Ιστορία στα σχολεία και υποστηρίζουμε τη δουλειά του Κέντρου για Δημοκρατία και Συμφιλίωση και τη χρήση των βιβλίων τους, που τώρα μεταφράστηκαν στα ελληνικά και τουρκικά για τα κυπριακά σχολεία… Τη δουλειά του Συνδέσμου με το Σπίτι της Συνεργασίας, που θα λειτουργήσει σύντομα απέναντι από το Λήδρα Πάλας» (Το Σπίτι αυτό ιδρύθηκε).

Το Κέντρο για Δημοκρατία και Συμφιλίωση, στο οποίο αναφέρθηκε, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί το κέντρο και την ομάδα πλαστογράφησης ιστορικών βιβλίων Ρεπούση, Κουλούρη και λοιπών, με επικεφαλής τον Κώστα Καρρά, ονόματι CDRSEE. O Καρράς ήταν συν-ιδρυτής της περιβόητη ομάδας «Friends of Cyprus» τον Σεπτέμβριο του 1974, μαζί με τον διχοτόμο τελευταίο κυβερνήτη της αποικίας Κύπρου Σερ Χιου Φουτ, για να προωθήσουν την πολιτική του Φόρεϊν Όφις, ξεκινώντας με την ποδηγέτηση της ηγεσίας της ομογένειας με τον τότε πρόεδρό της Όμηρο Χαπίπη και την εμπέδωση της αποδοχής της βρετανο-τουρκικής Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας…

Δεν ιδρύθηκε η ομάδα ούτε τη δεκαετία του 1960, όπως παραπλανητικά λέχθηκε στο πρόγραμμα του ΡΙΚ από τον δημοσιογράφο του, ούτε μετά και λόγω του πραξικοπήματος, τάχα, όπως επικαλέστηκε η persona non grata, γιατί δεν γυρίζει η γλώσσα της να αναφερθεί στις δύο τουρκικές βάρβαρες εισβολές…

Η ψευδοκυπριοσύνη
Ακόμα μια θέση της στην εν λόγω συνέντευξη το 2009 ήταν η περιφρόνησή της για την Κυπριακή Δημοκρατία και η βλέψη της για τη διάλυσή της. Είπε: «Η Κύπρος είχε ένα σύνταγμα που αναφερόταν μόνο σε Έλληνες και Τούρκους… παρά σε μια σύγχρονη άποψη υπηκοότητας.

Δεν είχαμε κανέναν έτοιμο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της εθνότητας το 1960 (σημ. εδώ εννοούσε την κάλπικη ψευδοκυπριοσύνη που εφηύρε το 1954/55 ο Βρετανός συμπατριώτης της πράκτορας Λόρενς Ντάρελ, ο οποίος είχε διοριστεί τότε επικεφαλής του αποικιακού ΓΤΠ και γύρευαν τρόπους να αφελληνίσουν τον Ελληνισμό της Κύπρου) και οι εθνικιστές ήσαν ελεύθεροι να επηρεάζουν τα γεγονότα…

Η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι του χρόνου μπορεί να είναι η Ενωμένη Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία. Χρειαζόμαστε να ετοιμάσουμε την επόμενη γενιά να είναι πολίτες ολόκληρης της νήσου… Υπήρξαν εξελίξεις στην Κύπρο, ξεκαθάρισμα ιστορικών βιβλίων, εισαγωγή μορφώσεως για υπηκοότητα, που είναι καλά για το μέλλον… Χρειαζόμαστε να ετοιμάσουμε την επόμενη γενιά».

Δηλαδή, πλύση εγκεφάλου και διαγραφή της Ιστορίας των Ελλήνων (πάντοτε οι επιδιώξεις στοχεύουν τους Έλληνες της Κύπρου, ουδέποτε τους Τούρκους του νησιού… Πέραν του ότι υποστήριξε και τα δικαιώματα των εποίκων κ.τ.λ.».
Αυτή είναι η Μαίρη Σάουθκοτ, που προέβαλε το κρατικό ΡΙΚ, το οποίο είναι υπόλογο στους φορολογούμενους πολίτες για την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων, με τη χρηματοδότηση που παίρνει…

«Η Μαίρη Σάουθκοτ και η… ελαφρότητα του ΡΙΚ»
Το περασμένο Σάββατο, 29 Απριλίου, το ΡΙΚ προέβαλε στην εκπομπή «Παροικία μας» μια συνέντευξη της λεγόμενης Γραμματέως της βρετανικής οργάνωσης «Friends of Cyprus» Μαίρης Σάουθκοτ, η οποία λήφθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της… εξάμηνης καθυστέρησης, ούτε δόθηκε καμία εξήγηση για την… «άμεση, έγκαιρη και έγκυρη» ενημέρωση, που είναι και το σλόγκαν του κρατικού καναλιού.

Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το τηλεοπτικό κοινό, αλλά και προς τον φορολογούμενο Κύπριο πολίτη, διότι το περιεχόμενο οποιασδήποτε συνέντευξης, που αποτελεί και είδηση, έχει αξία όταν προβάλλεται στον καιρό που παίρνεται ή σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά. Αλλιώς, συγκαταλέγεται στα «σκουπίδια».

Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό. Η απορία είναι για ποιο λόγο το ΡΙΚ και οι υπεύθυνοι της εκπομπής επέλεξαν την εν λόγω κυρία για να προβάλουν τις απόψεις της. Μήπως είναι μέλος της Παροικίας μας; Μήπως είναι πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης και σεβασμού από την Ομογένεια για τη δράση της υπέρ των δικαίων της Κύπρου; Την τίμησε κανένας ώς τώρα για την όποια προσφορά της;

Τίποτα απ’ όλα αυτά. Αντίθετα, η Μαίρη Σάουθκοτ είναι για την Παροικία μας, με απόφαση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, persona non grata, ανεπιθύμητη στις εκδηλώσεις της. Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη, ασφαλώς, ελαφρά τη καρδία, αβασάνιστα.

Η κυρία αυτή, εκμεταλλευόμενη τη θέση της, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξισώσει το ψευδοκράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιδιώκει να δώσει υπόσταση στο παράνομο καθεστώς στην Κύπρο και παραγνωρίζει πλήρως την τουρκική κατοχή. Για τη Σάουθκοτ το Κυπριακό είναι μια ενδοκοινοτική διαφορά, είναι θέμα μη επαρκούς επαναπροσέγγισης, γι’ αυτό και όλες οι ενέργειές της έχουν αυτή την κατεύθυνση, προφανώς καθοδηγούμενη και από το Foreign Office.

«Πλάτες» στους Τουρκοκυπρίους
Δεν υπήρξε περίπτωση Βρετανών βουλευτών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, ενώ αυτή βρισκόταν στο νησί, και να μην τους «πιέσει» να επισκεφθούν και τα κατεχόμενα ή να συναντηθούν και με αντίστοιχους «επίσημους» του παράνομου καθεστώτος.
Σε συγκεντρώσεις της Παροικίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για διαφώτιση επί του Κυπριακού, φροντίζει σχεδόν πάντα να παροτρύνει η ίδια ή να καλεί και Τουρκοκυπρίους να λαμβάνουν μέρος ώστε να… «εξουδετερώνεται» η «προπαγάνδα» των Ελληνοκυπρίων!!!

Από την εμφάνισή της στο ΡΙΚ, είναι φανερό ποια είναι η πολιτική της και οι ιδέες της. Σε ολόκληρη τη συνέντευξή της δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά σε τουρκική εισβολή. Μίλησε όμως για το πραξικόπημα, ότι ήταν, τάχα, αυτό που οδήγησε στη δημιουργία της οργάνωσης «Friends of Cyprus» και μετά που ακολούθησε η «τουρκική στρατιωτική επέμβαση», η οργάνωση επικεντρώθηκε στη συζήτηση πώς να βοηθήσει την Κύπρο! Για τη Σάουθκοτ δεν υπήρξε εισβολή, αλλά επέμβαση, όπως διακηρύττουν και οι Τούρκοι.

Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, στη συνέντευξή της είναι ότι τίθεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εκ περιτροπής προεδρίας, λέγοντας ότι «δεν έχει καμία σημασία αν ο Πρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο, επειδή πιο σημαντικό είναι τι θα κάνει ο Πρόεδρος». Πλήρης υιοθέτηση της τουρκικής θέσης, δηλαδή.

«Μυθολογίες» η… Ιστορία
Πολύ ανησυχητικό, επίσης, είναι ότι προσπαθεί να μας διδάξει… Ιστορία. Διότι, λέει, η Ιστορία που μαθαίνουν τα παιδιά «πλάθει μυθολογίες»!!! Θέλει ν’ αλλάξει και τη γλώσσα που διδάσκεται και να υιοθετηθεί η κυπριακή διάλεκτος, τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά σχολεία!

Έμμεσα, δε, προτείνει η επίσημη γλώσσα της Κύπρου να είναι τα αγγλικά (!), διότι στο νησί δεν ζουν μόνον Ε/κ και Τ/κ, αλλά και Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι και… Βρετανοί (μας δημιούργησε τώρα και… έκτη κοινότητα και πρέπει κι αυτοί να εκφράζονται και να λαμβάνουν μέρος στο τι γίνεται στην Κύπρο!).

Τέλος, στη συνέντευξή της βγάζει περίπου «άχρηστη» την ε/κ νεολαία, διότι δεν ασχολείται με την πολιτική, ενώ επαινεί την τ/κ νεολαία ότι δείχνει ενδιαφέρον για τα πολιτικά και, άρα, για το μέλλον της Κύπρου.

Πιστεύουμε ότι το ΡΙΚ υπέπεσε σε μέγα σφάλμα με την προώθηση των απόψεων αυτής της γυναίκας και σε κάποιο βαθμό, άθελά του, ίσως, προσέβαλε και την Παροικία μας. Πρέπει να επανορθώσει. Στο κάτω-κάτω, ο Κύπριος φορολογούμενος αξίζει περισσότερου σεβασμού, αφού, εκτός των άλλων, το 2016 επιχορήγησε το κρατικό κανάλι με 26,4 εκατομμύρια ευρώ ως χορηγία και για συντάξεις». www.eleftheria.co.uk

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος