Τις απόψεις των πολιτών για την οικονομία, το μνημόνιο και την ανεργία τέσσερα χρόνια μετά το κούρεμα καταθέσεων και ένα χρόνο από την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση της εφημερίδας «η Σημερινή», την οποία πραγματοποίησε το IMR και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Ανησυχητικό είναι το 35% που δηλώνει ότι έχει στην οικογένεια του άτομα που είναι άνεργοι, την ώρα που το 85% σημειώνει ότι μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο έχουν βρει εργασία.
Αν και το 58% των πολιτών πιστεύουν ότι η οικονομία της χώρας έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αξιολογώντας την ανεργία το 49% των πολιτών θεωρούν ότι η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η χώρα μας, στον οικονομικό τομέα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει η ανεργία.
Την ίδια ώρα το 63% των πολιτών θεωρεί ότι η εφαρμογή του μνημονίου είχε θετικό η μάλλον θετικό αντίκτυπο, στην κυπριακή οικονομία. Παρουσιάζεται ωστόσο διάσταση όσον αφορά τα προσωπικά οικονομικά των πολιτών καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε η έξοδος από το μνημόνιο, μόνο το 12% είδαν τα οικονομικά της οικογένειας τους να βελτιώνονται σε αντίθεση με το 45% που δηλώνει ότι η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη και το 43% να έχει χειροτερέψει.
Σε άλλη ερώτηση για τον βαθμό ευθύνης, οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία επιρρίπτουν ευθύνες (σε μεγάλο βαθμό) με ποσοστό 67% στην προηγούμενη κυβέρνηση, με 59% στην βουλή και με 37% στην παρούσα κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή σε ερώτηση αν κατά τη γνώμη σας, πρέπει να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί κούρεμα καταθέσεων το 65% πιστεύει ότι πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως, 25% μερικώς και 8% ότι δεν πρέπει να αποζημιωθούν.
Πάντως στην ερώτηση τέσσερα χρόνια μετά, αν πιστεύετε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε ή όχι ότι θα γινόταν κούρεμα καταθέσεων, το 88% πιστεύει ότι γνώριζε και το 59% ότι το κούρεμα ήταν αναπόφευκτο.
Αν και έχουμε βγει από το μνημόνια, οι πολίτες σημειώνουν ότι στα είδη πρώτης ανάγκης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό- ρεύμα, πρέπει να μειωθεί η φορολογία, με την εισφορά στην άμυνα στο κάπνισμα και στα φάρμακα να σημειώνουν μικρότερα ποσοστά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις Παγκύπρια, σε Αστικές και Αγροτικές περιοχές, ανάμεσα σε δείγματα 500 ατόμων, ανδρών και γυναικών, άνω των 18 χρονών .