Ολοένα και πληθαίνουν οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας για πάταξη των παράνομων φροντιστηρίων ανά το παγκύπριο.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι φαινόμενο της εποχής, αλλά πάει χρόνια πίσω, όταν η παραπαιδεία άνθισε για τα καλά και είχε καταστεί «μάστιγα» αισχροκέρδειας για μερικούς, οι οποίοι τα έπαιρναν από το δημόσιο το πρωί ως καθηγητές και το απόγευμα από την άνεση του σπιτιού τους θησαύριζαν, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και, κυρίως, χωρίς να τηρούν τη νομοθεσία.

Δείτε εδώ σχετικά: Επιχειρήσεις "σκούπα" σε παράνομα φροντιστήρια

Το Υπουργείο Παιδείας, έχει ρητούς κανόνες αναφορικά με τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Σύμφωνα με αυτήν, κανένα ιδιωτικό φροντιστήριο δεν μπορεί να λειτουργεί προτού δοθεί έγκριση για την ίδρυση και λειτουργία του, από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.

Αναλυτικά, τα προαπαιτούμενα για τη λειτουργία ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου

- Επιλογή επωνυμίας του φροντιστηρίου και εγγραφή στον Έφορο Εταιρειών

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέξει εμπορική επωνυμία για το φροντιστήριο, την οποία και θα εγγράψει στον Έφορο Εταιρειών.
Α) Το φροντιστήριο θα πρέπει να εγγραφεί ως εμπορική επωνυμία στα αρχεία του Εφόρου Εταιρειών. Οι λέξεις «Ιδιωτικό Φροντιστήριο» πρέπει να προηγούνται της επωνυμίας που θα δοθεί. Το πιστοποιημένο αντίγραφο της εγγραφής πρέπει να συνοδεύει την αίτηση.
Β) Η επωνυμία δεν μπορεί να περιέχει λέξεις όπως «Ακαδημία», «Ακαδημαϊκό», «Εθνικό», «Παγκύπριο».
Γ) Απαγορεύεται το φροντιστήριο να έχει επωνυμία που να το εμφανίζει ή να το παριστάνει με οποιοδήποτε τρόπο ως σχολείο ή ότι παρέχει τίτλους σπουδών.
∆) Πρέπει η επωνυμία να διακρίνεται επαρκώς από τις επωνυμίες άλλων Ιδιωτικών φροντιστηρίων.

-Κτιριακές εγκαταστάσεις

Η εξεύρεση κατάλληλου οικήματος πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος. Είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί πολεοδομική άδεια από την Πολεοδομική Αρχή, που να αναφέρει ότι η χρήση του υποστατικού θα είναι αυτή του Ιδιωτικού Φροντιστηρίου, με βάση τον Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο.

Επιπλέον, χρειάζεται να προσκομιστεί άδεια οικοδομής και πιστοποιητικό (τελικής) έγκρισης, που να αναφέρει ότι η χρήση του υποστατικού θα είναι αυτή του Ιδιωτικού Φροντιστηρίου, με βάση τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο, Κεφ. 96.

Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας

Το οίκημα θα πρέπει να είναι κατάλληλα επιπλωμένο και να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη σωστή λειτουργία ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου.

- Υποβολή στο Υπουργείο αίτησης ίδρυσης και λειτουργίας του Φροντιστηρίου (έντυπα ΙΦ.1 και ΙΦ. 4). Τα Έντυπα για Ίδρυση και Λειτουργία θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον Ιδιοκτήτη του Ιδιωτικού Φροντιστηρίου και να υποβληθούν μαζί με την αίτηση.

- Στελέχωση του Φροντιστηρίου - Διδακτικό προσωπικό

Η στελέχωση του Φροντιστηρίου με προσοντούχο διευθυντή και διδακτικό προσωπικό είναι επιβεβλημένη. Συγκεκριμένα, το κάθε μέλος του διδακτικού προσωπικού πρέπει να προσκομίσει τα ακόλουθα:
-Τίτλο/ πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου στην ειδικότητα που προορίζεται να διδάξει.
- Συμπληρωμένο ατομικό δελτίο (Έντυπο Ι.Φ.3) να αποστέλλεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για κάθε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Φροντιστηρίου.
- Κατάσταση αναλυτικής βαθμολογίας των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (official transcript)
- Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου (από την Αστυνομία).

Σημειώνεται ότι όλα τα πιστοποιητικά που αναφέρονται στο Έντυπο Ι.Φ.3 θα πρέπει να είναι σε επίσημα πιστοποιημένα φωτοαντίγραφα.

- Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθημάτων

Θα πρέπει να υποβληθεί αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος ή μαθημάτων που θα διδάσκονται. Ένα ικανοποιητικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α. Σκοποί-Επιδιώξεις-Στόχοι (σε ποιες κατηγορίες μαθητών απευθύνεται).

β. Περιεχόμενο/Ύλη

γ. Χρόνος – Περίοδοι διδασκαλίας κατά ενότητα

δ. Μεθοδολογία προσφοράς

ε. ∆ιδακτικά βιβλία

στ. Ωρολόγιο

Τα αναλυτικά προγράμματα που αφορούν τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, θα πρέπει να ακολουθούν την πιο κάτω δομή:

1. Γενικοί στόχοι και σκοποί του προγράμματος, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών.

2. Στοχευόμενες δεξιότητες / ικανότητες (γλωσσολογικές και επικοινωνιακές δεξιότητες με βάση την κλίμακα επιπέδων και δεξιοτήτων του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες (ΚΕΠΑ) του Συμβουλίου της Ευρώπης).

3. Περιεχόμενο / ύλη (εγχειρίδια και επιπρόσθετο υλικό, το οποίο συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με τα επίπεδα του ΚΕΠΑ για τις γλώσσες).

4. Χρόνος – περίοδοι διδασκαλίας, ετήσια, εβδομαδιαία και κατά ενότητα.

5. ∆ιδακτικά βιβλία.

6. Μεθοδολογία προσφοράς (διδακτικές προσεγγίσεις και μεθοδολογία, διδακτικές δραστηριότητες).

7. Τεχνολογική υποστήριξη (Η.Υ. / διαδραστικές δραστηριότητες μέσω ∆ιαδικτύου).

8. Τρόποι αξιολόγησης.

- Δίδακτρα

Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να δηλωθούν και τα δίδακτρα για το κάθε μάθημα.

Τήρηση του ακόλουθου αρχείου: α) Μαθητολόγιο β) Μητρώο διδακτικού προσωπικού γ) Κατάσταση μισθοδοσίας διδακτικού προσωπικού δ) Βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά (προαιρετικά)

Τήρηση αριθμημένων διπλότυπων αποδείξεων τυπωμένων σε τυπογραφείο, ώστε να εκδίδεται απόδειξη για κάθε είσπραξη τελών ή άλλων δικαιωμάτων. Είναι απαραίτητο να υπάρχει πινακίδα έξω από το οίκημα που να φέρει την επωνυμία του σχολείου με τις λέξεις «Ιδιωτικό Σχολείο», οι οποίες να προηγούνται της επωνυμίας. Λέξεις «Ιδιωτικό Φροντιστήριο» πρέπει να προηγούνται της επωνυμίας του φροντιστηρίου στη σφραγίδα, στις πινακίδες, διαφημίσεις, πιστοποιητικά και γενικά πάνω σε όλα τα έγγραφα που εκδίδει το φροντιστήριο.

Να επισυναφθούν δείγματα για όλα τα πιο πάνω, συν φωτογραφία της πινακίδας.

- Επιθεώρηση του Φροντιστηρίου

Όταν υποβληθεί η αίτηση, θα ακολουθήσει επιθεώρηση του φροντιστηρίου από Λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Συμβουλευτική Επιτροπή Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

Αν δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, τότε η αίτηση θα εξετασθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, η οποία θα εισηγηθεί στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ή εκπρόσωπό του την έγκριση του φροντιστηρίου.

Όταν εγκριθεί η ίδρυση και λειτουργία του φροντιστηρίου, τότε αυτό θα εγγραφεί επίσημα στα Μητρώα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και θα σταλούν στον ιδιοκτήτη τα πιστοποιητικά ίδρυσης και λειτουργίας.

- Έναρξη της λειτουργίας του Φροντιστηρίου

Η έναρξη της λειτουργίας του Φροντιστηρίου πρέπει να γίνει, αφού εξασφαλιστεί η έγκριση για τη λειτουργία του.

Στοιχεία λειτουργίας του Φροντιστηρίου: Υποβολή κάθε χρόνο μετά από σχετική εγκύκλιο, που αναρτάται στην ιστοσελίδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του καταλόγου διδακτικού προσωπικού κτλ