Τα νέα δεδομένα στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπριακή ΑΟΖ, φαίνεται να κλειδώνουν πλέον, μετά και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με εταιρείες κολοσσόυς.
Έχουμε λοιπόν μια ξεκάθαρη πλέον εικόνα για το πώς διαμορφώνεται ο χάρτης:
— Georgios Lakkotrypis (@GLakkotrypis) March 7, 2017
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δυναμική για τερματικό υγροποίησης, καθώς η Qatar petroleum είναι μια από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο οικόπεδο 10.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις τελικές ποσότητες, αναφέρει ο κ. Λακκοτρύπης, καθώς τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, τόσο για πλωτό τερματικό όσο και για οποιαδήποτε άλλη λύση, βλ. αγωγό με Αίγυπτο, αγωγό Eastmed.
Ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες κατά τον Γ' γύρο αδειοδοτήσεων. Στις 17 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προχωρήσουν με την υπογραφή συμβολαίων.
Το κράτος θα έχει άμεσο όφελος 103,5 εκατομμυρίων ευρώ και η συμφωνία ανταποκρίνεται στη θέληση της κυβέρνησης για επιθετικά προγράμματα γεωτρήσεων, άμεσα.
Σημαντική εξέλιξη, η έγκριση για παραχώρηση 50% του οικοπέδου 11 από την Τotal στην ENI. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, καθώς η ΕNI ενδυναμώνει τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά την κοινοπραξία. Η ENI γνωρίζει πολύ καλά τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής. Τον Ιούνιο 2017 αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11.
Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα, "Μεσημέρι και κάτι", ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι "την ατζέντα μας δεν την καθορίζει η προκλητικότητα της Τουρκίας, εμείς προχωρούμε με τον προγραμματισμό μας κανονικά".