Σε συλλήψεις 9 ανώτατων αξιωματικών του στρατού προχώρησε ο τουρκικός στρατός στα κατεχόμενα, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν "πάρει το δρόμο" με στρατιωτικά ελικόπτερα για την Άγκυρα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τ/κ «Κιπρίς Ποστασί», οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ενάντια στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ γίνονται έφοδοι και εκτεταμένες έρευνες στις οικίες τους. 

Την είδηση επιβεβαιώνουν στο SigmaLive, κύκλοι από το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας. 

Ανώτατες πηγές του Υπουργείου Άμυνας με τις οποίες συνομιλήσαμε, αναφέρουν ότι τέτοιες ενέργειες είχαν πραγματοποιηθεί και τις προηγούμενες εβδομάδες στα κατεχόμενα, αλλά οι περισσότερες δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. "Ο Ερντογάν, έχοντας ένα πολύμηνο αίσθημα καταδίωξης, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κάνει τα πάντα για να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις εκτός κι εντός Τουρκίας", αναφέρουν.

Τονίζουν, δε, ότι το timing των συλλήψεων είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς βρισκόμαστε λίγες ημέρες μετά τη διάσκεψη της Γενεύης και λίγες ημέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών των τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου, με το Κυπριακό να βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. "Επί της ουσίας, ο Τούρκος Πρόεδρος στέλνει κι ένα μήνυμα, ξαφνιάζοντας τον Μουσταφά Ακιντζί και ουσιαστικά καθιστώντας σαφές ότι η Τουρκία είναι παρούσα στο νησί, ανεξαρτήτως των Αρχών του ψευδοκράτους. 

Εξάλλου, χαρακτηριστικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί στα κατεχόμενα, είναι ότι ο τουρκοκυπριακός Τύπος, με κάποιες εξαιρέσεις, τηρεί σιωπή ασυρμάτου αναφορικά με τα συμβάντα. 

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες οι συλληφθέντες θα περάσουν από ανάκριση, με τους ανακριτές να προσπαθήσουν να αποσπάσουν πληροφορίες για τη δράση των "τρομοκρατών" της οργάνωσης Γκιουλέν επί κυπριακού εδάφους, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθούν στο δικαστήριο για να τους απαγγελθούν κατηγορίες. 

Εξάλλου, σε συλλήψεις στρατιωτικών, οι οποίοι μάλιστα υπηρετούν στη νατοϊκή βάση των Βρυξελλών, προχώρησε νωρίτερα η τουρκική κυβέρνηση.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εξειδικευμένης στα θέματα ΝΑΤΟ ιστοσελίδας Bruxelles2 το οποίο επικαλέστηκε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τους περίπου 400 Τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούν στις εκτός Τουρκίας δομές της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι 232 είναι «υπό εκκαθάριση». Το ίδιο εξάλλου ισχύει και για 165 στρατιωτικούς ακόλουθους σε διάφορες πρεσβείες και στρατιωτικές δομές (από σύνολο 264).
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες για προδοσία και τρομοκρατία, ενώ οι περισσότεροι εκλήθησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία «εντός τριών ημερών».
 
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μαζική υποβολή αιτημάτων παροχής ασύλου από Τούρκους αξιωματικούς στις χώρες που υπηρετούν.
 
Η «Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ» (FETO), όπως ονομάζεται από την τουρκική κυβέρνηση το δίκτυο επιρροής του ισλαμιστή ιεροκήρυκα φιγουράρει στη λίστα των παράνομων οργανώσεων, τόσο της Τουρκίας, όσο και του ψευδοκράτους.
 
Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανένας Τουρκοκύπριος δεν έχει συλληφθεί.