Πολυμερής και όχι πενταμερής θα είναι η διάσκεψης τη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, τόνισε ότι η διάσκεψη είπε θα είναι ανοικτού τέλους, προσθέτοντας πως αν δεν υπάρξει κατάληξη δεν θα είναι το τέλος του δρόμου.Τονίζει, επίσης τη θέση της ΕΕ ότι δεν είναι δυνατόν ένα κράτος μέλος να τελεί υπό την εγγύηση μιας τρίτης χώρας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων θα είναι μέρος της λύσης.
Αναφέρει, επίσης ότι η θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί η εκ περιτροπής προεδρία. Τονίζοντας, ωστόσο ότι η δημόσια διαπραγμάτευση δεν βοηθά και δεν είναι ωφέλιμη σε αυτή την κρίσιμη φάση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει τις κατηγορίες περί διάσταση απόψεων με την Αθήνα σημειώνοντας ότι υπάρχει στενότατη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.
Για ιστορική στιγμή κάνει λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε άρθρο του στη συλλεκτική έκδοση, έτος αποφάσεων του Φιλελευθέρου, τονίζοντας, ότι στη Γενεύη θα δοκιμαστούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, ενώπιον της Διεθνούς κοινότητας.
Για πρώτη φορά, αναφέρει, ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποδείξει αν η θετική ρητορική στην οποία συχνά καταφεύγει θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει εφικτό το στόχο της λύσης, υπό την προϋπόθεση όπως αναφέρει, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά βήματα ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι ιεραρχεί πολύ ψηλά τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των ελληνοκυπρίων τις οποίες λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν στη διαμόρφωση των θέσεων μας και στην προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης η οποία να είναι αμοιβαία αποδεχτή και αν μην αφήνει νικητές και ηττημένους.
Το φυσικό αέριο αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να συναινέσει η Τουρκία σε λύση εκτιμά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η προοπτική κάλυψης σημαντικού μέρους των τουρκικών ενεργειακών αναγκών και η μετεξέλιξη της Τουρκίας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, μπορεί να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στις αναγκαίες υπαναχωρήσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.