Γίνεται σημαντικό έργο από την ΔΕΑ και δεν πρέπει να υποτιμάται η εργασία που γίνεται όμως την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και δυσχεραίνουν το έργο της διερεύνησης της κάθε περίπτωσης αγνοουμένου και της οριστικής επίλυσης του μεγάλου αυτού ανθρωπιστικού προβλήματος, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Σε ενημέρωση μαθητών και καθηγητών του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου Νήσου στο Προεδρικό, για θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων, ο Επίτροπος είπε ότι αν και το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ λειτουργεί πέραν των 10 χρόνων, υπολείπεται η διευκρίνιση της τύχης 1,000 περίπου αγνοουμένων.
Ο Επίτροπος ανέφερε ότι η αποστολή της επιτροπής είναι περιορισμένη και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην επίλυση μόνο της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων. Ανέφερε ότι ο κατοχικός στρατός εξακολουθεί να μην επιτρέπει την πρόσβαση στα αρχεία του όπου εκεί σίγουρα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τους αγνοουμένους και για την πτυχή της μετακίνησης λειψάνων .
Ανέφερε ότι η μετακίνηση λειψάνων έγινε για να αποκρυβούν οι ενοχές και η αλήθεια για μαζικές εκτελέσεις συμπατριωτών μας που αιχμαλωτίστηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, όπως βάσιμα γνωρίζουμε ότι έγινε σε ό,τι αφορά 70 Ελληνοκυπρίους της Άσσιας στην τοποθεσία Ορνίθι του χωριού Αφάνεια, καθώς και 29 εθνοφρουρών μας σε περιοχή μεταξύ των χωριών Τζιάους και Κορνόκηπου όπως και σε άλλες περιοχές.
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στην άρνηση του κατοχικού στρατού να επιτρέψει απρόσκοπτα τις έρευνες για τις εκταφές σε σημεία που βρίσκονται εντός των λεγομένων στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι το 2016 από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στα 9 από τα 10 σημεία για τα οποία είχε δοθεί άδεια από τον κατοχικό στρατό, ανευρέθηκαν μόνο τρία λείψανα και μικρός αριθμός άλλων οστών και απογοητευτικά είναι επίσης και τα αποτελέσματα από τις άλλες εκταφές.
"Τα λείψανα που εντοπίζονται μειώνονται επικίνδυνα από χρόνο σε χρόνο με κίνδυνο το πρόγραμμα της ΔΕΑ να μην μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του" , σημείωσε.
Ο Επίτροπος Φωτίου ανέφερε ακόμη ότι πεποίθηση της Κυβέρνησης είναι πώς αν θελήσει η Τουρκία, είναι δυνατό το θέμα των αγνοουμένων να οδηγηθεί στην οριστική και σωστή επίλυση του και προς αυτή την κατεύθυνση τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και όλες οι υπηρεσίες του Κράτους εργαζόμαστε με όλη καλή θέληση και βούληση, όπως και την αποφασιστικότητα για να τελειώσει επιτέλους η τραγωδία των συγγενών.
Για το θέμα των εγκλωβισμένων ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που ζουν στην Καρπασία έχει μειωθεί στους 338 Ελληνοκυπρίους και στα μαρωνίτικα χωριά Καρπάσια και Κορμακίτης στους 105. "Προσπαθούμε για όλους να δώσουμε την αναγκαία στήριξη και να τους ενισχύσουμε στην προσπάθεια τους να παραμείνουν στα πάτρια εδάφη", ανέφερε.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι από τους εγκλωβισμένους μας αντλούμε και εμείς οι ίδιοι θάρρος και δύναμη και ειδικά οι μαθητές και μαθήτριες αξίζουν της κάθε στήριξης που μπορούμε και πρέπει να τους δώσουμε.
Η τουρκική εισβολή, κατέληξε, προκάλεσε και εξακολουθεί να είναι υπαίτια και για πολλά άλλα ανθρωπιστικά προβλήματα από τα οποία υποφέρουν πολλοί συμπατριώτες μας και ελπίζουμε σε μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, μια λύση που θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα τη μετατρέπει σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.
Πηγή: KYΠΕ