Ελαφρώς αυξημένος είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2017, που συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με το ποσοστό αύξησης των δαπανών να αγγίζει το 2,2%, δηλαδή 12,2 εκατομμύρια ευρώ πιο πάνω από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2016.
 
Συγκεκριμένα, οι συνολικές προϋπολογισμένες δαπάνες για το 2017 ανέρχονται σε 555,2 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 543 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνονταν στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το έτος 2016.
 
Ωστόσο, από τα 12,2 εκ. της αύξησης, τα 10,4 εκ. αφορούν στην αύξηση του κρατικού μισθολογίου, γεγονός που προκάλεσε την απογοήτευση των πλείστων μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, αφού όπως ανέφεραν το υφιστάμενο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κύπρου παρουσιάζεται αδύναμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και θα ανέμεναν ότι με τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης ο πρώτος τομέας που θα ενισχυόταν θα ήταν ο τομέας της υγείας.
 
Οι αναπτυξιακές δαπάνες για το έτος 2017 ανέρχονται στα 23,9 εκ. ευρώ, όσες δηλαδή είναι οι εγκεκριμένες δαπάνες του τρέχοντος έτους και οι τακτικές δαπάνες για το έτος 2017 ανέρχονται σε 531,3 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 519, 1 εκ. για το 2016, που αντιστοιχεί σε αύξηση 12,2 εκ. ή ποσοστό 2,4%.
 
Στρατηγικοί στόχοι Υπουργείου Υγείας
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι “κύριος και αμετάκλητος στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρο τον κλάδο της υγείας το συντομότερο δυνατό”, σημειώνοντας ότι “στο μεσοδιάστημα εγκύπτουμε πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας των επαγγελματιών υγείας στο χώρο του δημοσίου, προκειμένου να μπορέσουμε να απαμβλύνουμε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μας, μέχρις ότου να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τα μεταρρυθμιστικά μέτρα”.
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου του, οι οποίοι αφορούν την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας της Κύπρου, την ενίσχυση και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής υγείας, την ενίσχυση της ενεργούς και αποτελεσματικής παρουσίας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, την προώθηση της προαγωγής της υγείας και πρόληψης των ασθενειών καθ` όλη τη διάρκεια της ζωής και διαχείριση, εκπαίδευση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας.
 
Διασπάθιση δημόσιου χρήματος
 
Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, έκανε λόγο για “τεράστια διασπάθιση δημόσιου χρήματος” στον τομέα της υγείας.
 
Ο κ. Παμπορίδης απέδωσε τη διασπάθιση χρήματος στο υφιστάμενο σύστημα υγείας και στη γραφειοκρατεία που επικρατεί, η οποία είπε “εκκολάπτει τη διαφθορά και δημιουργεί εστίες μόλυνσης”.
 
Επίσης, ανέφερε πως “τεράστια διασπάθιση γίνεται και στον τομέα των φαρμάκων, που δίνονται στα κρατικά νοσηλευτήρια.
 
“Με την εφαρμογή της αυτονόμησης των νοσοκομείων και του Γενικού Σχεδίου Υγείας”, είπε, “στοχεύουμε στον τερματισμό των φαινομένων αυτών”.
 
Ετοιμασία δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος φυγής γιατρών από το δημόσιο
 
Σύμφωνα με τον κ. Παμπορίδη, το Υπουργείο εντός των επόμενων ημερών θα έχει ολοκληρώσει την ετοιμασία δέσμης μέτρων, για την αντιμετώπιση του κύματος φυγής γιατρών από το δημόσιο, με στόχο να εφαρμοστούν πολιτικές, που θα αποτελέσουν ένα ενδιάμεσο σταθμό, πριν την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα.
 
Αναλύοντας τους στόχους του Υπουργείου, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι προωθείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε τοπικά κέντρα υγείας, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αποτραπεί η ροή προς τα γενικά νοσοκομεία, καθώς αυτό από μόνο του επιφέρει μεγάλο κόστος. 
 
Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά ιατρεία στο παλαιό νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να κλείσουν, ωστόσο, είπε ότι η αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων τοποθετείται στο 2018.
 
Είπε ακόμα ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων τόσο στο παλαιό γενικό νοσοκομείο, όσο και στο Καϊμακλί και Έγκωμη μέχρι τις 18:00, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και την αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
 
Επιπλέον, ανέφερε πως το ίδιο θα προωθηθεί και για την περιοχή Τροόδους, με την επέκταση των ωρών λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων στην Κυπερούντα, την Ευρύχου, τις Πλάτρες και τον Αγρό.
 
Αναβάθμιση του νοσοκομείου Αθαλάσσας
 
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στις προτεραιότητες του είναι η αναβάθμιση του νοσοκομείου Αθαλάσσας και του Κρατικού Χημείου του κράτους, για να προσθέσει ότι αν η υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας συνεχίσει να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, τότε θα εισηγηθεί τη μεταφορά κονδυλίου στις δύο αυτές προτεραιότητες και αν όχι τότε θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
 
Δηλώσεις κομμάτων
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι τα προβλήματα του δημόσιου τομέα υγείας θα λυθούν με την οριστική προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ, για να προσθέσει ότι θέση και απαίτηση της Βουλής είναι η προώθηση και λύση προβλημάτων, τα οποία ταλανίζουν αυτή τη στιγμή, εντός πάντοτε των πλαισίων, νόμων και κανονισμών, ούτως ώστε να απαμβλυνθούν τα όποια προβλήματα, μέχρις ότου εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.
 
Όπως είπε, “χρειάζεται από πλευράς όλων των εμπλεκομένων και όλων των παροχέων υγείας να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, ούτως ώστε επιτέλους να λυθούν προβλήματα, τα οποία είναι σε εξέλιξη και απασχολούν”.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις τεράστιες ανάγκες και απαιτήσεις των δημοσίων νοσηλευτηρίων και γενικότερα της δημόσιας υγείας.
 
Πρόκειται, είπε, “για ένα προϋπολογισμό περικοπών και λιτότητας που φέρνει τα δημόσια νοσηλευτήρια σε δυσχερή θέση”.
 
Διαβεβαίωσε ότι κόμμα του θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την εφαρμογή τόσο της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όσο και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, καθώς και για τη στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
 
Ο βουλευτής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι “όλα τα προηγούμενα χρόνια η απουσία μέτρων διόρθωσης οδήγησαν το σύστημα σήμερα να βρίσκεται κλινικά νεκρό”, σημειώνοντας ότι “μέχρι την αυτονόμηση των νοσοκομείων και την εισαγωγή του ΓεΣΥ απαιτούνται άμεσα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία να ενισχύσουν τη στελέχωση του δημόσιου τομέα υγεία, για καλύτερη παροχή υπηρεσιών και, να προχωρήσουμε στην αποκέντρωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και καλύτερη λειτουργία".
 
Είπε πως το κόμμα του εκτιμά τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργού Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι στη διάθεση του, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ώστε να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια προς όφελος κυρίως των πολιτών.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως κατά τη διάρκεια της προμνημονιακής και μνημονιακής περιόδου έγιναν απαράδεκτες περικοπές στον τομέα της υγείας, χωρίς να υπάρξει η κατάλληλη εξυγίανση.
 
“Έτσι φτάσαμε σήμερα να ακούμε από τον Υπουργό να παραδέχεται ότι υπάρχει τεράστια σπατάλη και διασπάθιση δημοσίου χρήματος στον τομέα της δημόσιας υγείας, την ίδια ώρα που συνεχίζονται δυστυχώς οι αιματηρές περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας”, είπε.
 
Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας “δεν είναι ικανοποιητικός, δεν κάνει τις κατάλληλες τομές, δεν στήνονται οι αναγκαίες υποδομές και δεν περιορίζονται οι άσκοπες δαπάνες”.
 
Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου, εξέφρασε τη λύπη της, γιατί όπως είπε παρατηρείται ότι οι δαπάνες, οι οποίες θα έπρεπε να διοχετευτούν στον τομέα της υγείας, δεν είναι ικανοποιητικές όσον αφορά το σύνολο των δαπανών του Υπουργείου Υγείας.
 
“Με τις ανάγκες στον τομέα της υγείας να είναι σημαντικότατες, ένας τομέας ο οποίος χρήζει μέγιστης σημασίας και παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι έχουμε εξέλθει της κρίσης θα έπρεπε αυτό να διαφανεί και στο συγκεκριμένο Υπουργείο”, είπε.
 
Επιφυλάχθηκε να δει -όπως είπε -αν υπάρξουν οποιοιδήποτε επιπρόσθετοι προϋπολογισμοί στο Υπουργείο Υγείας, διότι “θεωρούμε ότι είναι ένα Υπουργείο, το οποίο πρέπει να απολαύσει μεγαλύτερων εσόδων από τον προϋπολογισμό, ώστε να διοχετευτούν στο σημαντικότατο τομέα της υγείας και στην περίθαλψη των Κυπρίων πολιτών”.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ