Ο ένας συνέδεσε το όνομά του με την πόλη της Λεμεσού και τις αλλαγές που έκαναν την συμπρωτεύουσα να μοιάζει με στολίδι κι ο άλλος είναι ο νέος, η νέα πνοή που χρειάζεται αυτή την ώρα η Λεμεσός για να «απογειωθεί» και ο αέρας ανανέωσης να πάει απ άκρη σ' άκρη της πόλης κι όχι σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αυτά στήριξαν εν ολίγοις οι Ανδρέας Χρίστου και Νίκος Νικολαίδης στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, όπου φιλοξενήθηκαν σε ένα πρώτο debate θέσεων εν όψει των Δημαρχιακών.
«Έχει γίνει μεγάλο έργο», ανέφερε αρχικά ο νυν Δήμαρχος, έγινε «ανάπτυξη στην πόλη, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η Λεμεσός είναι ατμομηχανή της Κυπριακής οικονομίας. Αξιοποιήθηκε και θέλουμε να αξιοποιηθεί περισσότερο το Λιμάνι. Σχεδιάζουμε επέκταση μαρίνας. Αξιοποιήσαμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα νέα 22εκ θα αξιοποιηθούν για Δυτικές συνοικίες της πόλης. Συνεχίζουμε με συνδυασμό πολεοδομικών, οδικών έργων και γενικότερης ανάπτυξης», είπε ο κ.Χρίστου.
«Η Λεμεσός είναι μια πόλη που την χαιρόμαστε και την αγαπάμε όλοι», είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος κ.Νικολαίδης λαμβάνοντας τον λόγο. «Θέλουμε να κάνουμε τα καλά της καλύτερα. Και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Δεν θέλουμε πόλη δυο ταχυτήτων. Θέλουμε ωραία πόλη και πίσω από το παραλιακό μέτωπο. Δεν θέλουμε μια πόλη μοιρασμένη στα δυο».
«Υπάρχουν συνοικίες που έμειναν πίσω στην ανάπτυξη. Οι κάτοικοι εκείνοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υπάρχει ανάγκη γι' αυτές τις συνοικίες. Η «άλλη Λεμεσός» είναι η Λεμεσός των προβλημάτων. Ο Λεμεσιανός ταλαιπωρείται να πάει στο κέντρο της πόλης. Υπάρχει θέμα με την καθαριότητα στην Λεμεσό. Δεν είναι αποτελεσματική η δημοτική μηχανή. Έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης», συμπλήρωσε.
Ο Νίκος Νικολαίδης έκανε λόγο για τις υπηρεσίες του Δήμου που δεν είναι μηχανογραφημένες, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε καθ' όλη την διάρκεια της συζήτησης στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή που αναφέρουν παρατυπίες και παρανομίες εκ μέρους του Δήμου.
«Δεν είναι μηχανογραφημένες οι υπηρεσίες του Δήμου. Είναι μια υπηρεσία που στερείται επαρκών υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου. Δεν υπάρχουν μητρώα προσφορών και πληρωμών. Υπάρχουν παρατυπίες, σύμφωνα και με τον Γενικό Ελεγκτή. Ο πολίτης θέλει πλήρες και αντικειμενική εικόνα».
Συμμορφωθήκαμε σημείωσε ο κ.Χρίστου με τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, απαντώντας στον κ. Νικολαΐδη.
«Εμείς ακόμη και στα σημεία που διαφωνούμε με Ελεγκτή, γιατί διαφωνούμε, συμμορφωνόμαστε. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια. Γίνεται τεράστιο έργο. Να συγκρίνουμε πως ήταν η Λεμεσός πριν 10 χρόνια. Έγιναν έργα σε συνοικίες πέραν του μισού εκατομμυρίου. Ήρθε η κρίση και κάθε χρόνο έχουμε 9εκ λιγότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2011».
Το όραμα για την Λεμεσό
Υπάρχουν σχεδιασμοί για την πόλη, που χρήζουν ωστόσο πολιτικών αποφάσεων, επεσήμανε ο κ.Χρίστου.«Θα δούμε θέματα βασικών οδικών αρτηριών με τα αρμόδια Υπουργία. Θέλουμε να συνδέσουμε βόρειες με νότιες περιοχές, με ειδικές προσβάσεις. Θέλουμε να επεκτείνουμε χώρους στάθμευσης.
Έχουμε σχεδιασμούς για την γη του Εναερίου. Είμαστε περήφανοι για τα κοινωνικά μας προγράμματα. Θέλουμε να κάνουμε 3 γήπεδα, να εφαρμόσουμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση και γενικά να συνεχίσουμε να έχουμε εικόνα φιλικής πόλης προς όλους», ανέφερε.
Για προχειρότητες στις συνοικίες έκανε λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος αφού ανέφερε πρώτα ότι «Χαίρομαι που ο κ.Χρίστου έχει παραθέσει κατάλογο με το τι «θα» πρέπει να γίνει. Με ανησυχεί ο τρόπος αντιμετώπισης για τα ευρήματα Ελεγκτή για το 2013 και 2014. Παρατηρείται τάση υποβάθμισης».
«Με προσεγγίσεις τέτοιες δεν βελτιώνεται ο Δήμος. Πρέπει να γίνει αναγνώριση των κακώς εχόντων. Ο Δήμαρχος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όταν δεν υπάρχει καλή διαχείριση δεν θα εκτελούνται τα έργα.
Κάναμε 8 χρόνια Παττίχειο και 6 Δημοτική Βιβλιοθήκη. Δεν υπάρχει σωστή πρακτική στον Δήμο. Στην έκθεση του ο Ελεγκτής μιλά συγκεκριμένα για παρανομίες και παρατυπίες από τον Δήμο. Δεν πρέπει να τα προσπερνάμε αυτά», υπογράμμισε.
«Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των συνοικιών με προχειρότητες», συμπλήρωσε ο Νίκος Νικολαΐδης ενώ διερωτήθηκε για το πόσο φιλική είναι η πόλη για τους ανάπηρους. Η πόλη θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο πράσινη και καθαρή. Ανάπτυξη δεν είναι τσιμέντο», είπε.
«Εφαρμόσαμε τον κανονισμό Βουλής με νομική γνωμάτευση. Αν μεταξύ της η Νομοθετική έχει διαφορές με Εκτελεστική τότε να τα βρουν μεταξύ τους. Δεν κάναμε καμιά επιζήμια απόφαση», σημείωσε ο Ανδρέας Χρίστου.
Αναφορικά με τα έργα σε Δημοτική Βιβλιοθήκη και Παττίχειο, ο Ανδρέας Χρίστου, είπε ότι«η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν είναι στα χέρια μας. Την αποκαθιστά το ΤΕΠΑΚ. Το Παττίχειο έγινε σε δυο φάσεις. Χρηματοδοτήθηκε πρώτα η σκηνή και μετά φτιάχτηκε ολόκληρο το Παττίχειο. Δεν είχε θεμέλια. Ήταν ένα κτήριο της δεκαετίας του 40. Πήραμε άριστα από τους ελεγκτές ΕΕ, από τον ιδιωτικό οίκο και από το Γενικό Λογιστήριο.
Υπάρχει καθημερινή έγνοια και φροντίδα για το κάθε σεντ».
Όσο αφορά την καθαριότητα, ο νυν δήμαρχος σημείωσε ότι«Από τα 40 άτομα μας έμειναν 20. Κάνουμε ότι μπορούμε. Θυμηθείτε τι ήταν η Λεμεσός πριν 10 χρόνια. Κάναμε έργα υποδομής και τιμής για την πόλη. Κάναμε γήπεδο, έργα κοντά σε συνοικίες. Έργα όμβριων. Κάναμε τον Δημόσιο κήπο».
Το καταληκτικό μήνυμα
Σε ερώτηση, γιατί Ανδρέα Χρίστου ο νυν Δήμαρχος είπε, «Αποδείξαμε όλοι μαζί, είμαι ένας από τους 27 του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορούμε να διαχειριστούμε με αξιοσύνη όλα τα χρήματα, δεν μας κατηγόρησε ποτέ κανείς για υπεξαιρέσεις. Προσφέραμε σε πνεύμα συνειδητής ομοφωνίας το καλύτερο. Αποδείξαμε ότι μπορούμε, έχουμε την οργανωτική πείρα».
Ενώ ο υποψήφιος Νίκος Νικολαίδης, είπε «Ο Χρίστου υπηρέτησε την πόλη 10 χρόνια. Οι δημότες είναι της άποψης ότι πρέπει να μπούμε σε νέα εποχή. Η πόλη σήμερα βρίσκεται στο μεταίχμιο της νέας εποχής, μπροστά σε νέες προκλήσεις. Χρειάζονται νέα αποθέματα δυνάμεις, αλλά και μια νέα τάση αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων. Η Λεμεσός θα μπορεί να πετάσει στα επόμενα χρόνια».