Τεράστια είναι η ανταπόκριση των ιδιωτών, στην προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας, να επαναφέρει την πρότερη αίγλη του εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας, να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να το καταστήσει εκ νέου πόλο έλξης για αγορές και ψυχαγωγία, μέσα από την παραχώρηση μιας σειράς οικονομικών κινήτρων σε νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας Χρύσανθος Φάκας, «το ενδιαφέρον είναι αρκετά πολύ ψηλό, όλος ο κόσμος πάντα ενδιαφερόταν για το εμπορικό αστικό κέντρο της Λευκωσίας.

Ήδη τα καταστήματα άρχισαν να γεμίζουν. Αν κάνουμε και μία βόλτα θα παρατηρήσουμε ότι ολοένα και λιγοστεύουν τα άδεια καταστήματα, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Να είστε σίγουροι ότι όπως είχε και η εντός των τειχών πόλη μεγάλη ανάκαμψη και τώρα υπάρχει υπερπληθώρα κόσμου, το ίδιο θα συμβεί και με το εμπορικό αστικό μας κέντρο».

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του τόπου, τα κίνητρα είναι άκρως δελεαστικά και συνοψίζονται ως εξής:

- Απαλλαγή από το δημοτικό τέλος σκυβάλων, το τέλος επαγγελματικής άδειας και το τέλος άδειας επαγγελματικού υποστατικού για περίοδο δύο χρόνων, καθώς και απαλλαγή των νέων επιχειρήσεων από την επιβολή εξαγοράς χώρων στάθμευσης.

- Βασική προϋπόθεση για την παροχή των κινήτρων, είναι το κόστος ενοικίασης του ακινήτου, να μην υπερβαίνει τα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

«Αυτό αποσκοπεί στο να υπάρχει μια ενιαία ενοικιαγορά εντός της λεωφόρου Μακαρίου, διότι είχαμε παρατηρήσει κάποια πολύ ψηλά ενοίκια που ήταν πολύ αποτρεπτικά και ήταν ένας λόγος που πάρα πολλά καταστήματα για αρκετό καιρό ήταν άδεια, ή και εάν κάποιος δυστυχώς το ενοικίαζε με πολύ υψηλό κόστος, τελικά δεν ήταν βιώσιμη επιχείρηση... Άρα το σκεπτικό του όλου κινήτρου είναι να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση», πρόσθεσε ο κ. Φάκας.

Στη βάση του Σχεδίου Ανάκαμψης, τα υποστατικά μπορούν να αξιοποιηθούν για όλες τις επιτρεπόμενες χρήσεις, πλην περιπτέρων, αρτοποιείων, υπεραγορών, πρακτορείων στοιχημάτων και σφαιριστηρίων.

Στο μεταξύ, εν ευθέτω χρόνω αρχίζουν και οι εργασίες ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου.

«Τα έργα θα είναι αξίας 28 εκατομμυρίων. Να τονίσουμε ότι το έργο έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του και θα είναι μια ολοκληρωμένη ανάπλαση και αναζωογόνηση της περιοχής.

Θα είναι έργα εύκολα προσβάσιμα στον καθένα μας, θα υπάρχουν μέσα μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, θα είναι πολύ προσιτά και θα προσελκύουν και επιπλέον επιχειρήσεις», διευκρίνισε ο κ. Φάκας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι την 31η Μαρτίου 2017.