Μήνες κρατάει «αυτή η κολόνια», της κόντρας μεταξύ Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη και Προέδρου Αναστασιάδη. Αιτία για το ξέσπασμα της αντιπαράθεσης αποτέλεσε ο τρόπος με τον οποίο, ο Διοικητής, χειρίζεται το τραπεζικό σύστημα. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στάση του Διοικητή, με σημείο καμπής τους άγνωστους όρους εντολής των ερευνών της Alvarez & Marsal για τις ευθύνες των τραπεζών, καθώς και για τις παραδοχές που δόθηκαν στην Pimco για τον υπολογισμό του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
«Επίσημη»…πρώτη
Η πρώτη κίνηση δημόσιας αμφισβήτησης των χειρισμών του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη (υπήρχε και προηγουμένως έντονη αμφισβήτηση από τον Αναπληρωτή πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ, αλλά δημόσια δεν είχε λεχθεί οτιδήποτε από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη), έγινε σε συνέντευξη του Προέδρου στο Sigmalive, στις 29 Ιανουαρίου του 2013, λίγες μέρες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές. Ο Νίκος Αναστασιαδης είχε τότε εκφράσει την άγνοια του για τους όρους εντολής που έδωσε η τότε κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα στους οίκους που διεξάγουν τις έρευνες για τις ευθύνες των τραπεζών για την οικονομία. Ο Πρόεδρος είχε τονίσει ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτοί οι όροι είναι ανεπαρκείς, τότε θα διατάξει νέα εμπεριστατωμένη και διαφανή έρευνα.
"Δεν γνωρίζω τους όρους εντολής των ερευνητικών επιτροπών συνεπώς δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση ή απλούστατα με εντολές να βρεθούν κάποιοι ένοχοι", είχε πει ο Ν. Αναστασιάδης.
Ερωτηθείς σε ποιου τις "εντολές" ενδεχομένως να αναφέρεται, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε, "εντολές εκείνων που τους εργοδότησαν, της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυβέρνησης(Χριστόφια).
Δεύτερο "κτύπημα"
Η δεύτερη περίπτωση για την οποία κατηγορήθηκε η Κεντρική, αφορούσε πληροφορίες για «φούσκωμα» του ποσού που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους, με στόχο την «απενοχοποίηση της (τότε) Κυβέρνησης» καθώς και την «εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων». Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε στις 20/02/2013 ότι «η διόγκωση του ποσού ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι εγκληματική».
Για το εν λόγω θέμα τοποθετήθηκε τότε και ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι «το φούσκωμα του τελικού ποσού για τις ανάγκες των τραπεζών άρχισε από τον Ιούνιο, μεταξύ άλλων και με αλλαγές στη μεθοδολογία υπολογισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων έναντι πιθανών μελλοντικών ζημιών όπως επίσης και με υπερβολικά απαισιόδοξα σενάρια για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζημιών».
Oι φήμες για την ιδιαιτέρα...
Μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις Κυβέρνησης-Διοικητή αποτέλεσαν οι φήμες που αφορούσαν την νέα ιδιαιτέρα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και την πιθανή στενή συγγενική της σχέση με σύμβουλο της Federal Bank of the Middle East (Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μέσης Ανατολής). Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Κεντρική προσανατολιζόνταν σε αδειοδότηση της εν λόγω τράπεζας.
Διαφωνία ΔΗΣΥ για διορισμό Σταυρινακη
Τριγμούς στις σχέσεις της τότε αντιπολίτευσης, νυν κυβέρνησης και της Διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, προκάλεσε ο διορισμός του Σπύρου Σταυρινάκη στη θέση του Υποδιοικητή της ΚΤ. ΔΗΣΥ και υπόλοιπα κόμματα τάχθηκαν εναντίον του διορισμού αφού η απόφαση να πληρωθεί μια θέση, 13 ημέρες πριν τις προεδρικές, η οποία ήταν κενή για πενήντα χρόνια, είχε προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις.
Χωρίς Δημητριάδη στο Eurogroup, ο Αναστασιάδης
Ερωτήματα εγείρονται επίσης από την επιλογή του Πρόεδρού Αναστασιάδη να μην συνοδεύεται από τον Διοικητή στις κρίσιμες συνεδρίες του Eurogroup. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρία του Eurogroup, από την ΚΤ συνόδευσε τον Πρόεδρο ο Ανώτερος Διευθυντής της ΚΤ Γιώργος Συρίχας, τον οποίο ο κ. Δημητριάδης φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει περιθωριοποιήσει εντελώς από τότε που ανέλαβε ως Διοικητής της ΚΤ.
Λειτουργία τραπεζών χωρίς περιοριστικά μετρά
Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητή, η οποία τελικά άρθηκε, να επιτρέψει τη λειτουργία των τραπεζών χωρίς περιοριστικά μέτρα, κατέστη η αιτία της νέας κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής . Ανάλογη κόντρα εξελιχθηκε και την περασμένη βδομάδα μετά την απόρριψη του πρώτου μνημονίου από την βουλή, όταν ο κ. Δημητριάδης ήθελε να ανοίξει τις τράπεζες παρά την απόφαση του Προέδρου να παραμείνουν κλειστές.
Η Κυβέρνηση διακατέχεται από ερωτηματικά, οργή και κατηγορεί ευθέως τον Πανίκο Δημητριάδη για αυτή την εξέλιξη καθώς εκτιμά ότι η μη επιβολή περιοριστικών μέτρων, θα αποδυναμώσει το υγιές κομμάτι του τραπεζικού συστήματος. Η ΚΤ από την πλευρά της είχε δηλώσει ότι πρόκειται για απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.