Αθωώθηκε τελικά από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ο Υποδιοικητής της Πολιτικής Άμυνας Ιωάννης Αυλωνίτης, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι «κατέστησε διαθέσιμο ρατσιστικό υλικό που προωθεί την βία μέσω του Facebook».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έλαβε διαστάσεις πριν από περίπου δύο χρόνια με τον ισχυρισμό ότι «υπάρχουν στην Κύπρο φασίστες άνθρωποι που υποκινούν την βία εναντίον των Τούρκων και των κουμμουνιστών». Μάλιστα γινόταν αναφορά στο  «φασίστα παππού και το εγγονάκι».

Σημειώνεται ότι ο τότε Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, κατάγγειλε το περιστατικό και στην Βουλή των Ελλήνων.

Tο σχετικό φιλμάκι στο Facebook παρουσίαζε ένα παιδί 3 ετών που κρατούσε ένα πλαστικό πιστολάκι και έλεγε «είμαστε φασίστες θέλουμε να σκοτώσουμε τους Τούρκους και τους κομμουνιστές».

Το δικαστήριο καταρχήν αποφάνθηκε ότι ο κ. Αυλωνίτης ως κατηγορούμενος «παππούς» δεν αποδείχθηκε ότι συνδέεται με το εν λόγω φιλμάκι και τέλος αποφάνθηκε επί της ουσίας ότι «το περιεχόμενο της μικρής ταινίας προκαλεί μόνο λύπη και δεν προάγει φυλετικές διακρίσεις για να δικαιολογείται η ποινικοποίηση του ως πράξη ρατσιστικής ή ξενοφοβικής φύσης».

Η «ταινία», τόνισε το δικαστήριο «δείχνει ένα πολύ μικρό παιδάκι που παίζει μόνο και ως μέρος του παιχνιδιού αναφέρει ότι είναι φασίστας και θέλει να πεθάνουν οι Τούρκοι και οι κομμουνιστές… κανένας λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να υποκινηθεί σε μίσος ή σε βία εναντίον συγκεκριμένης φυλής ή πολιτικής ιδεολογίας βλέποντας ένα αθώο παιδάκι που δύσκολα είχε ξεστομίσει τις συγκεκριμένες λέξεις και που δεν ξέρει τι σημαίνουν. Ούτε  θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι το παιδάκι είναι ‘φασίστας’».

Ο κ. Αυλωνίτης τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την εποχή που καταγγέλθηκε η εν λόγω υπόθεση, δηλαδή τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Λουκή Λουκαΐδη, μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, θα επιστρέψει στα καθήκοντα του και θα του επιστραφούν οι κατακρατηθέντες μισθοί του.
Μελετά δε την λήψη νομικών μέτρων.