Τον αγιασμό του νέου ναού που ανεγείρεται στον περιβάλλοντα χώρο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, τέλεσε σήμερα, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β'.
 
Ο Αγιασμός τελέσθηκε παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, του Δημάρχου Λευκωσίας και άλλων επισήμων, κλήρου και λαού.
 
Μετά τον αγιασμό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, είπε ότι σε αυτή την Α` φάση του έργου περιλαμβάνονται δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης χωριτικότητας 150 αυτοκινήτων και μια μεγάλη πλατεία, η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη της εντός των τειχών Λευκωσίας.
 
Σημειώνεται ότι το κόστος της Α` φάσης ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι “ο ναός που θα ανεγερθεί εδώ δεν θα είναι ούτε πολύ μεγάλος, φυσικά, ούτε και μικρός”, εξηγώντας ότι “ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη, όταν κτίστηκε, μπορούσε να εξυπηρετήσει την πόλη, σήμερα όμως, μετά από μερικούς αιώνες, σίγουρα δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει και έχει πάρει τη θέση του παρεκκλησίου της Αρχιεπισκοπής”.
 
Ανέφερε ότι “ο χώρος, παρόλο που φαίνεται μικρός, είναι αρκετός γιατί η ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής εκτείνεται και πιο πέρα από τον περιφραγμένο σήμερα χώρο και κάποια κτίσματα θα κατεδαφιστούν για τις ανάγκες ανέγερσης του νέου Καθεδρικού Ναού”.
 
Επίσης, συνέχισε, “όποιο ακίνητο θα είναι προς πώληση από οποιονδήποτε η Αρχιεπισκοπή θα τα αγοράζει, ούτως ώστε να έχει μεγάλο χώρο για πλατεία”.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι “ο υπάρχων χώρος θα είναι ο μεγαλύτερος πλατειακός χώρος της εντός των τειχών Λευκωσίας, νομίζω ότι θα είναι μεγαλύτερος, αν δεν με απατά η μνήμη μου, από την Πλατεία Ελευθερίας, θα έχει δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης που θα εξυπηρετούν τους εκκλησιαζομένους, αλλά και το Δημαρχείο Λευκωσίας που κτίζεται δίπλα μας”.
 
Ανέφερε ότι “ο χώρος αυτός της Αρχιεπισκοπής, του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, της Θεολογικής Σχολής, του Παγκυπρίου Γυμνασίου, είμαι σίγουρος ότι θα ζωντανέψει και θα αποτελεί, εάν όχι το κέντρο της Λευκωσίας, μια γειτονιά της Λευκωσίας, που θα είναι και αναβαθμισμένη, και ένα κομμάτι της πρωτεύουσας ιστορικό, θα έχει μια βαριά ιστορία που και θα είναι επισκέψιμος από όλους τους Κύπριους πολίτες αλλά και από τουρίστες”.
 
Κάτω από το Ιερό του Καθεδρικού Ναού, συνέχισε, θα βρίσκεται ο τάφος των Αρχιεπισκόπων αλλά δίπλα από τους τάφους θα υπάρχει μια κρύπτη που θα φυλάσσονται όλα τα τιμαλφή της Αρχιεπισκοπής, "και έχει αρκετό πλούτο η Αρχιεπισκοπή, για αυτό ας το ακούσουν μερικοί αρχαιοκάπηλοι”, ανέφερε.
 
Ευχήθηκε στον εργολάβο του έργου “να του δώσει ο Θεός δύναμη να μας κάνει ένα καλό έργο για να μείνει μέσα στους αιώνες” και τον διαβεβαίωσε ότι “εμείς θα είμαστε κοντά του, θα του συμπαρασταθούμε και ό,τι θέλει από εμάς” ενώ απευθύνθηκε και στον αρχιτέκτονα λέγοντας ότι “θα είμαστε κοντά του να τον βοηθήσουμε για να βγει ένα σωστό αρχιτεκτόνημα”.
 
Καταλήγοντας, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, είπε ότι επιθυμία μας είναι να έχουμε “ένα όμορφο Καθεδρικό Ναό που θα τον σεβαστούν οι αιώνες και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευλογία του Θεού και σε λίγα χρόνια, όχι πάνω από τέσσερα, θα παραδώσουμε στην πόλη μας ένα όμορφο Καθεδρικό Ναό για να τον απολαμβάνει όλος ο κυπριακός λαός και όχι μόνο οι Λευκωσιάτες”.
 
Ο αρχιτέκτονας του έργου, Νίκος Μελετίου, δήλωσε ότι “στο κέντρο της πλατείας θα βρίσκεται ο νέος Καθεδρικός Ναός, ο οποίος και αποτελεί την 2η φάση του έργου και βορείως του Καθεδρικού Ναού βρίσκεται η μεγάλη πλατεία όπου έχουν γίνει πρόνοιες για εξέδρα ούτως ώστε να γίνονται εκδηλώσεις και είναι επίσης ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του νέου Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας και της πλατείας του Καθεδρικού Ναού”.
 
Ο κ. Μελετίου είπε ότι “έχουν γίνει από το Τμήμα Αρχαιοτήτων διάφορες εκσκαφές τα τελευταία χρόνια και εμείς θα σεβαστούμε αυτά τα οποία ανευρέθηκαν και αποτελούν μέρους του έργου όπως είναι στο νότιο τμήμα τα αρχαία πηγάδια, τα οποία είναι λαξευτά και θα τα αναδείξουμε και θα προσφέρουν στον πλατειακό χώρο ακόμα κάτι ενδιαφέρον”.
 
Ανέφερε ότι “στους υπόγειους χώρους στάθμευσης υπάρχει και μια αίθουσα εκδηλώσεων και μουσείο και τρία παρεκκλήσια εκ των οποίων το κεντρικό αποτελεί μέρος του μουσείου και του συνόλου αυτού του έργου”, ενώ στη σκέψη των αρχιτεκτόνων και μελετητών του έργου βρίσκεται και η δημιουργία καφετερίας και άλλων εκθεσιακών χώρων.
 
Ο κ. Μελετίου είπε ότι το όλο οικοδόμημα “θα αποτελέσει ένα πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο της παλιάς πόλης, ο οποίος θα περιβάλλεται από μουσεία, το νέο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή, τη Θεολογική Σχολή, την οικία του Χατζηγεωργάκη Κορναίσιου, ενώ και οι γύρω οικοδομές υπάρχει σκέψη να γίνουν και αυτές μουσεία ως μέρος αυτού του πολιτιστικού χώρου”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ