Σε νέες, σημαντικότατες αποκαλύψεις προέβη στις «Τομές στα γεγονότα» ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδων Φαίδωνος σχετικά με το πολύκροτο σκάνδαλο για το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Λάρνακας.  
 
Ο κ. Φαίδωνος αποκάλυψε ότι το 2003 στην Αθήνα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία συμμετείχε γνωστός δικηγόρος που κατείχε ανώτατο πολιτειακό αξίωμα την ίδια περίοδο στην Κυπριακή δημοκρατία. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, στην εν λόγω συνάντηση συμφωνήθηκαν τα πάντα για την κάθοδο του Θεοφάνη Λώλου στην Κύπρο.
 
Μετά από τη συνάντηση της Αθήνας και με την πίεση του συγκεκριμένου δικηγόρου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Φαίδωνος, ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί ακόμα μία συνάντηση, στην Κύπρο αυτή τη φορά, όπου πήραν μέρος «υψηλές προσωπικότητες» και από την οποία ξεκίνησε μια διαδρομή «που μόνο ζημιά έφερε στον τόπο». Εκεί, πρόσθεσε, συμφωνήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού οι οποίοι «ήταν φωτογραφικοί, όπως κατέδειξε και η πειθαρχική έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών». 
 
Επιπλέον, κάλεσε τον Λεωνίδα Μπόμπολα, σε περίπτωση που εκδοθεί από τις Ελληνικές Αρχές στην Κύπρο, να δώσει τις σχετικές εξηγήσεις και υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου δεν βρίσκονται ακόμη «στο κάδρο των υπόπτων». 
 
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι εγγυητικές επιστολές συνολικής αξίας 8,2 εκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες με την προχθεσινή διακοπή του συμβολαίου, βάσει της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, καθίστανται άμεσα ρευστοποιήσιμες, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος θα μπορούσε να ανακτήσει τουλάχιστον αυτά τα χρήματα. Ωστόσο, «για κάποιον πολύ περίεργο λόγο αυτές δεν βρέθηκαν», συμπλήρωσε. 
 
Οι μίζες από το σκάνδαλο των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, είπε, ανέρχονται μεν στο 1,5 εκατομμύριο σε πρώτη φάση, αλλά αν συνεχιστεί η έρευνα ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και τα 3 εκατομμύρια, ενώ οι υπερχρεώσεις που έγιναν φτάνουν τα 40 εκατομμύρια τα οποία η πολιτεία θα πρέπει να ανακτήσει με αστικές αγωγές και να διαμοιράσει στους Δήμους. 
 
Αυτό το σενάριο, πρόσθεσε, το είδαμε και στην περίπτωση του αποχετευτικού συστήματος στην Πάφο, όπου λόγω συγκεκριμένων όρων, εγγυητικές επιστολές αξίας πέραν του 1 εκατομμυρίου, δεν ήταν εφικτό να ρευστοποιηθούν. 
 
Τις εγγυητικές επιστολές που αφορούν στο νέο σημερινό σκάνδαλο, επισήμανε, θα έπρεπε να τις έχει παραλάβει ένας εν ενεργεία υπάλληλος ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των κατηγορούμενων. 
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η «απώλεια» των εγγυητικών επιστολών «έγινε με δόλο» και όχι από αμέλεια. 
 
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα τελεσιδικήσει πριν από τις 22 Μαΐου που είναι οι βουλευτικές εκλογές. 
 
Όλα αυτά, είπε, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων που εμπλέκονται ως αρχιτέκτονες της απάτης, είναι εις γνώσιν των Αρχών, ωστόσο για κάποιο λόγο «κάποιοι που έπρεπε να ερωτηθούν, δεν ερωτήθηκαν».
 
Τέλος, πρόσθεσε ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Φορολογίας Εισοδήματος τον κάλεσε τηλεφωνικώς και δηλώνοντας ότι έχει την πρόθεση να μελετήσει  περιπτώσεις αρκετών ανώτερων αξιωματούχων και τραπεζιτών, καθώς και τη μεταβολή των περιουσιακών τους στοιχείων κατά την κρίσιμη περίοδο, όπου όπως φαίνεται γίνονταν αυτές οι δωροδοκίες. 
 
Η παρέμβαση του Εκπροσώπου της Αστυνομίας
 
Σε παρέμβασή του στις «Τομές στα γεγονότα», ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει εξετάσει όλα τα στοιχεία και πραγματοποιεί εις βάθος έρευνα ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται. Επισήμανε δε ότι η Αστυνομία έχει εξετάσει πολύ σοβαρές υποθέσεις κατά το παρελθόν, όπως αυτή. 
 
Παρόλο που η υπόθεση έχει καταχωρηθεί στο δικαστήριο, υπολείπεται ανακριτικό έργο είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα στο εξωτερικό που αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο με βάση τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. 
 
Ό,τι έχει προκύψει για τη συγκεκριμένη υπόθεση και για οποιοδήποτε πρόσωπο, έχει διερευνηθεί, κατέληξε.