Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), υπογράφτηκε σήμερα το πρωί, σε σεμνή τελετή, από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Ανδρέα Αναγιωτό.

Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βουλή, ο κ. Ομήρου είπε ότι η καθιδρυμένη με το μνημόνιο συνεργασία αποσκοπεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων για στενή, εποικοδομητική και αμοιβαία συνεργασία μεταξύ της Βουλής και του Πανεπιστημίου, ώστε να αναβαθμιστεί ο πολύπλευρος ρόλος που η Βουλή καλείται να διαδραματίσει στα πλαίσια των τρεχουσών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, αλλά και ο συντεταγμένος ρόλος της που δεν είναι άλλος από το νομοθετικό έργο και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Η Βουλή, μέσω της πιο στενής επαφής με το Πανεπιστήμιο σας, θα μπορεί να αξιοποιήσει το ερευνητικό έργο, τις ακαδημαϊκές γνωμοδοτήσεις και την ακαδημαϊκή γνώση ως προς εξειδικευμένα επιστημονικά πεδία, είτε στα πλαίσια της νομοθετικής της δραστηριότητας είτε στα πλαίσια άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτό το μνημόνιο συνεργασίας έχει ακόμη στόχο να συμβάλει στην ενδυνάμωση του ρόλου και της συνδρομής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στα δρώμενα της κυπριακής κοινωνίας, καθώς και να οδηγήσει στην ενεργότερη συμμετοχή του, διά της παροχής επιστημονικής στήριξης, στην κοινωνία των πολιτών. Εκφράζω λοιπόν τη μεγάλη μου ικανοποίηση και είμαι βέβαιος ότι με το παρόν μνημόνιο ανοίγεται ο δρόμος για μια εποικοδομητική και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών προς όφελος βέβαια της κυπριακής κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι είναι μεγάλη τους τιμή που είναι στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής για να υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία που έχουμε στο Πανεπιστήμιο σε διάφορους τομείς, όπως τους τομείς ψηφιοποίησης, διαφάνειας και άλλους τομείς σχετικά με τα θέματα που ασχολείται η Βουλή και προσβλέπουμε σε μία αρμονική συνεργασία», πρόσθεσε.

Ακολούθησε η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην Βουλή και το ΤΕΠΑΚ.

Μετά το τέλος της τελετής υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, προσφέροντας στον κ. Ομήρου το έμβλημα του Πανεπιστημίου, είπε: «Σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Πρόεδρο της Βουλής, θα θέλαμε να σας προσφέρουμε ένα μικρό δωράκι, το οποίο είναι ένα νόμισμα με το έμβλημα του Πανεπιστημίου που απεικονίζει την Κτίση που είναι το ψηφιδωτό στην οικία του Ευστόλιου, δίπλα από το αρχαίο αμφιθέατρο του Κουρίου. Διαλέξαμε αυτό το έμβλημα λόγω του ότι η Κτίσης, όπως λέγεται, κρατάει ένα χάρακα μέτρησης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσφερε στον κ. Αναγιωτό, το σταυρόσχημο, πιστό αντίγραφο από το Κυπριακό Μουσείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ