Με την αντεξέταση του Προέδρου του ΠΑΣΕΧΑ Μιχάλη Ολύμπιου από τους συνηγόρους υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η δίκη για την υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου ως νομικού προσώπου και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της (Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης) με την κατηγορία χειραγώγησης της αγοράς.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνήγορου υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου Πόλυ Πολυβίου σε σχέση με τις ομιλίες των Θεόδωρου Αριστοδήμου και Ανδρέα Ηλιάδη στη Γενική Συνέλευση της ΤΚ στις 19 Ιουνίου 2012, ο κ. Ολύμπιος είπε ότι οι ομιλίες δεν αφορούσαν μόνο το 2011 καθώς πάντα στις λογοδοσίες γίνονται εκτιμήσεις για το τρέχον έτος και πως στις εν λόγω ομιλίες υπήρχαν αναφορές και για τις τότε τρέχουσες εξελίξεις, δηλαδή για το έτος 2012.
Σημείωσε επίσης ότι οι εξελίξεις σε μια τράπεζα είναι αποτέλεσμα και της δυναμικής που ασκεί το οικονομικό περιβάλλον και πως ως εκ τούτου στις λογοδοσίες των τραπεζών δεν παρουσιάζονται μόνο τα πεπραγμένα για το έτος που έληξε αλλά κυρίως και για το τρέχον έτος.
Ανέφερε επίσης ότι το περιβάλλον το 2012 ήταν ρευστό, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή η κατάσταση είχε ξεκινήσει το 2009. «Το μέσο του κυκλώνα ήταν περί το τέλος του 2011 με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (ΟΕΔ). Αυτό που ακολούθησε το 2012 και 2013 ήταν “an accident waiting to happen”» ανέφερε, εξηγώντας ότι είχε περιέλθει σε τέτοια κατάσταση η Τράπεζα που τα γεγονότα του 2012 και 2013 ήταν αναπόφευκτα.
Σε υποβολή του κ. Πολυβίου ότι το κούρεμα των ΟΕΔ ήταν ένα δραματικό γεγονός που φόρτωσε την ΤΚ με ελλείμματα, ο κ. Ολύμπιος συμφώνησε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ΤΚ τον Μάρτιο του 2010 πήρε επιστολή από την Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τους μεγάλους κινδύνους που ανέλαβε η ΤΚ. «Όταν οι άλλοι πουλούσαν τα ΟΕΔ, εμείς τα αγοράζαμε» ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση ο Μιχάλης Ολύμπιος είπε ότι τις ομιλίες των Αριστοδήμου – Ηλιάδη στη ΓΣ του 2012 τις είδε 2-3 μέρες πριν τη ΓΣ σε ηλεκτρονική μορφή. Όπως διευκρίνισε οι ομιλίες που διάβασε πριν τη ΓΣ ήταν οι ομιλίες που περιλαμβάνονταν στην Ετήσια Έκθεση (για το 2011). Διευκρίνισε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι οι ομιλίες που είχε διαβάσει από πριν ήταν κάτι το διαφορετικό με την έννοια ότι δεν ήταν το τελικό κείμενο, ωστόσο το περιεχόμενο ήταν πολύ παρόμοιο.
Σε ερώτηση του κ. Πολυβίου κατά πόσο γνώριζε ότι στις 20 Ιουνίου 2012 η ΤΚ είχε καλύψει το κεφαλαιουχικό κενό ύψους €1,562 δισ., ο κ. Ολύμπιος απάντησε όχι ενώ συμφώνησε ακολούθως ότι το 2012 ήταν ένας πολύ δύσκολος και προβληματικός χρόνος.
Αντεξεταζόμενος στη συνέχεια από τον συνήγορο υπεράσπισης του Θεόδωρου Αριστοδήμου, Δημήτρη Αραούζο, ο κ. Ολύμπιος συμφώνησε με υποβολή του κ. Αραούζου πως η ανακοίνωση ότι η βρετανική τράπεζα Northern Rock προσέφυγε στην Τράπεζα της Αγγλίας (ΚΤ της Αγγλίας) για έκτακτη ρευστότητα προκάλεσε πανικό στους καταθέτες, οι οποίοι έτρεξαν να αποσύρουν καταθέσεις (bank run) που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της τράπεζας.
Σε ερώτηση του κ. Αραούζου κατά πόσο πρότεινε στον Βασίλη Ρολόγη να μεσολαβήσει για διορισμό του στο ΔΣ της ΤΚ, ο κ. Ολύμπιος απάντησε «ποτέ».
Σε άλλο σημείο της αντεξέτασης του από τον κ. Αραούζο, ο μάρτυρας είπε ότι το Δεκέμβριο του 2009 η ΤΚ αγόρασε ΟΕΔ ύψους €600 εκατομμυρίων και πως αγοράστηκαν ΟΕΔ επίσης το Φεβρουάριο του 2010 και ίσως και το Μάρτιο του 2010, για να προσθέσει πως το Μάρτιο του 2010 η ΚΤ απέστειλε την πρώτη εγκύκλιο στις τράπεζες στην οποία έκανε αναφορά στον αυξημένο κίνδυνο που είχε η ΤΚ.
Σε ερώτηση του κ. Αραούζου κατά πόσο γνώριζε ότι η διαβάθμιση της ελληνικής οικονομίας το Δεκέμβριο του 2009 από τον οίκο αξιολόγησης Moody`s ήταν στη βαθμίδα Α2, ο κ. Ολύμπιος ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η βαθμίδα στην οποία κατατάσσεσαι μια οικονομία που παίζει ρόλο αλλά και οι προοπτικές και ο βαθμός έκθεσης στην οικονομία αυτή.
Αντεξεταζόμενος ακολούθως από τον συνήγορο υπεράσπισης Κρις Τριανταφυλλίδη, ο Μιχάλης Ολύμπιος συμφώνησε με υποβολές ότι η ανακοίνωση της ΤΚ για κεφαλαιουχικό κενό ύψους 1,5 δισ. ευρώ μετέφερε αρνητική επίδραση στους επενδυτές και ότι η ανακοίνωση αργότερα για περιορισμό του κεφαλαιουχικού κενού στα 200 εκ. ευρώ μετέφερε θετική επίδραση στο επενδυτικό κοινό.
Σε υποβολή ότι η ανακοίνωση στις 15 Ιουνίου 2012 για μη καταβολή τόκων στα αξιόγραφα μετέφερε αρνητική επίδραση στους επενδυτές, είπε πως αυτό ισχύει, ιδιαίτερα όμως για τους κατόχους αξιογράφων.
Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης Ευστάθιο Ευσταθίου και ερωτηθείς σχετικά με την ικανότητα του τέως Διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη, ο κ. Ολύμπιος ανέφερε ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν καλός ΔΚΤ και αυστηρός με τις τράπεζες αλλά και μόλις ο κ. Δημητριάδης ανέλαβε τα καθήκοντα του είχε μια πολύ δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσει με τη Λαϊκή Τράπεζα.
Σε ερώτηση του κ. Ευσταθίου κατά πόσο δεν είναι ο κ. Δημητριάδης που φόρτωσε τη Λαϊκή Τράπεζα με 9,5 δισ. ευρώ ELA και οδηγηθήκαμε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Ολύμπιος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ποσό ELA στη Λαϊκή Τράπεζα είχε εγκριθεί επί Αθανάσιου Ορφανίδη και πως το μεγαλύτερο ποσοστό είχε ζητηθεί από τη θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς ακολούθως κατά πόσο έχει την εντύπωση ότι ο Ανδρέας Ηλιάδης ήταν ο ιθύνων νους για την καταστροφή της ΤΚ, ο κ. Ολύμπιος απάντησε καταφατικά. Σε άλλη ερώτηση αν αυτή του η πεποίθηση οφείλεται στο ότι θεωρεί ότι ήταν απόφαση του κ. Ηλιάδη η επαναγορά ΟΕΔ το Δεκέμβριο του 2009, ο κ. Ολύμπιος και πάλι απάντησε καταφατικά.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι πήγε προκατειλημμένος στη ΓΣ του 2012 να υποβάλει επικριτικές ερωτήσεις προς την ηγεσία της ΤΚ χωρίς προηγουμένως να ακούσει τις ομιλίες των Αριστοδήμου και Ηλιάδη, ο κ. Ολύμπιος απάντησε ότι είχε διαβάσει την Ετήσια Έκθεση για το 2011 που είχε ετοιμαστεί το 2012 και τις ομιλίες της ηγεσίας της ΤΚ που περιλαμβάνονταν στην Έκθεση.
Ερωτηθείς σε σχέση με αναφορές στην κατάθεση του σχετικά με άσκηση πίεσης σε εφημερίδα εκ μέρους της ΤΚ και απόσυρση διαφήμισης ύψους 50.000 ευρώ, ο κ. Ολύμπιος είπε ότι τις εν λόγω πληροφορίες τις αποκόμισε από email που του απέστειλε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης» Διονύσης Διονυσίου και τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στις 9:00 το πρωί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο επόμενος μάρτυρας της κατηγορούσας αρχής θα είναι ο Σπύρος Σταυρινάκης.
Πηγή - ΚΥΠΕ