Η επιλογή πανεπιστημίου είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου. Όμως, ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που υπάρχει στο internet και οι συμβουλές φίλων και γνωστών συχνά μας μπερδεύουν αντί να βοηθούν.

Εμείς, γνωρίζοντας πόσο πολύπλοκη είναι για εσάς αυτή η διαδικασία – είτε είστε γονείς, είτε μαθητές – ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 10 πράγματα που πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβετε υπόψη σας ώστε να διαλέξετε το κατάλληλο πανεπιστήμιο για τις σπουδές σας:

  1. Διακρίσεις & Αναγνώριση

Ένα διακεκριμένο και αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εγγυάται την ανώτατη και υψηλού επιπέδου μόρφωσή σας τόσο σε εσάς όσο και στους μελλοντικούς εργοδότες σας. Επίσης, οι φοιτητές που προέρχονται από ένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν αποδεκτοί και από άλλα πανεπιστήμια αντίστοιχου κύρους, παγκοσμίως, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε περίπτωση που το επιθυμούν. Ακόμα και αν αλλάξετε γνώμη στη διάρκεια της χρονιάς και θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιο άλλο πτυχίο μεταφέροντας τα μαθήματά σας, από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο, το ότι προέρχεστε από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο θα διευκολύνει αρκετά τις διαδικασίες.

2.Προγράμματα Σπουδών

Αφού εξασφαλίσετε ότι τα πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν έχουν αναγνωριστεί και διακριθεί ανάμεσα σε άλλα, θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση θα σας συμβουλεύαμε να διαβάσετε προσεκτικά τις αναλυτικές πληροφορίες που αφορούν στο κάθε πτυχίο ή ακόμα και να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο γραφείο των πανεπιστημίων για να λύσετε τυχόν απορίες.

3.Τοποθεσία

Η τοποθεσία του πανεπιστημίου είναι εξίσου σημαντική. Ανάλογα με το πού βρίσκεται το κάθε πανεπιστήμιό θα μπορέσετε να αποφασίσετε αν θα μένετε σε σπίτι ή σε εστία, πώς θα μετακινήστε και άλλα πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα ενός φοιτητή. Ο καλύτερος τρόπος να το μάθετε είναι να επισκεφθείτε το κάθε πανεπιστήμιο από κοντά. Έτσι θα είστε σε θέση να αποκλείσετε εκείνα που δεν σας εξυπηρετούν και να διευκολύνετε την διαδικασία της επιλογής. Τα περισσότερα πανεπιστήμια διαθέτουν επίσης τη δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης μέσω της ιστοσελίδας τους.

4.Δίδακτρα

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας, που αφορά κυρίως τους γονείς, είναι τα δίδακτρα. Συνήθως το ποσό αυτό προκύπτει από τα χρόνια φοίτησης και τον τίτλο σπουδών που επιλέγει ο κάθε φοιτητής, όπως επίσης και με το εάν θα επιλέξει να μείνει στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπολογίσετε και τα έξοδα διαμονής, διατροφής, μεταφοράς και βιβλίων.

5.Υποτροφίες - Οικονομική Βοήθεια

Σε κάθε περίπτωση, εάν δυσκολεύεστε οικονομικά, τα περισσότερα πανεπιστήμια είναι σε θέση να προσφέρουν στους φοιτητές υποτροφίες και διάφορες μορφές οικονομικής βοήθειας. Οπότε αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι εκτός του budget σας, πριν το απορρίψετε, θα σας συμβουλεύαμε να επικοινωνήσετε με την αρμόδια υπηρεσία και να ενημερωθείτε για τις δυνατότητες που υπάρχουν.

6.Κριτήρια Εισδοχής Φοιτητών

Γνωρίζοντας τα κριτήρια εισδοχής του κάθε πανεπιστημίου και συγκεκριμένα του τίτλου σπουδών που σας ενδιαφέρει θα μπορέσετε να διαπιστώσετε εγκαίρως αν πληροίτε τις προϋποθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δυνατότητα να προετοιμαστείτε κατάλληλα, ώστε να γίνετε δεκτοί ή ακόμα και να αποκλείσετε από τη λίστα σας κάποια πανεπιστήμια.

7.Δυνατότητα Μερικής Φοίτησης

Παράλληλα με τις σπουδές τους, πολλοί φοιτητές εργάζονται ή έχουν άλλες υποχρεώσεις οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να παρακολουθήσουν το εντατικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου. Αν και εσείς ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να ελέγξετε ποια πανεπιστήμια μπορούν να σας προσφέρουν ευέλικτα προγράμματα σπουδών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.

8.Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για την επιλογή πανεπιστημίου είναι οι εγκαταστάσεις. Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, ένα εξοπλισμένο γυμναστήριο, ένα πολιτιστικό κέντρο κλπ., παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα ενός φοιτητή. Ένα καταρτισμένο πανεπιστήμιο που είναι σε θέση να σας προσφέρει μια συνολική εμπειρία φοίτησης είναι πάντα η ιδανική επιλογή.  

9.Ακαδημαϊκοί Πόροι

Εκτός από τους τίτλους σπουδών και όλα τα μαθήματα που σχετίζονται με αυτούς, στο πανεπιστήμιο μπορεί κανείς να εξελίξει τις γνώσεις του επάνω στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει μέσω των ακαδημαϊκών πόρων. Ψάξτε για εξειδικευμένα εργαστήρια, σεμινάρια, προγράμματα κλπ. που μπορεί να σας παρέχονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας και εφοδιαστείτε με ακόμα περισσότερες δεξιότητες και γνώσεις.

10.Κέντρο Καριέρας

Αν υπάρχει κάτι που σίγουρα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η προετοιμασία για την επαγγελματική σταδιοδρομία σας μετά το τέλος των σπουδών. Η επιλογή ενός πανεπιστημίου που διαθέτει ένα ενεργό και αποτελεσματικό κέντρο καριέρας σηματοδοτεί την επιτυχία σας τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο!

Η αλήθεια είναι ότι λίγα πανεπιστήμια μπορούν να σας προσφέρουν την ιδανική εμπειρία φοίτησης σε ανταγωνιστικές τιμές. Ενημερωθείτε σήμερα για τα αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και κάντε τη σωστή επιλογή.

Καλή χρονιά!