Ξεκίνησαν στη Λεμεσό οι εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου EHPS 2015, του σημαντικότερου πανευρωπαϊκού ετήσιου γεγονότος στον τομέα της Ψυχολογίας της Υγείας, που φέτος διοργανώνεται στην Κύπρο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grand Resort, στην παρουσία αξιωματούχων του κράτους, εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, επιφανών προσώπων από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα του τόπου, αλλά και των πέραν των 700 συνέδρων που έφθασαν στην Κύπρο από όλο τον κόσμο. 

Το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Ψυχολογία της Υγείας (European Health Psychology Society), διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης και η ανάληψη της διοργάνωσής από την Κύπρο θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για συνέδριο διεθνούς εμβέλειας, στο οποίο παρίστανται περισσότεροι από 700 ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και επαγγελματίες του τομέα της ψυχικής υγείας από όλον τον κόσμο, ενώ παράλληλα τοποθετεί τη χώρα μας στο χάρτη με τις χώρες που δίνουν την απαραίτητη έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της γνώσης.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ομιλίες και χαιρετισμούς από τον Υπουργό Υγείας Δρ Γιώργο Παμπορίδη, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το συνέδριο, τον Δήμαρχο Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου, τον Επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Τιμόθεο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ψυχολόγων Δρ Παναγιώτη Σταυρινίδη, την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δρ Θεανώ Β. Καλαβανά, την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου καθηγήτρια Γαέλ Μπενιαμίνι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψυχολογία της Υγείας Δρ Ρόμπερτ Σάντερμαν.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Δρ Θεανώ Β. Καλαβανά υπογράμμισε τη σημασία της ανάληψης της διοργάνωσης του συνεδρίου από την Κύπρο. «Ο κλάδος της Ψυχολογίας της Υγείας είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο στην Κύπρο και επιστημονικά συνέδρια όπως το EHPS θα συμβάλουν στην επίτευξη σημαντικής προόδου όσον αφορά στην αλλαγή των συμπεριφορών που απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης στο δικό του χαιρετισμό του, τον οποίο μετέφερε εκ μέρους του ο Κλινικός Ψυχολόγος Δρ Κυριάκος Πλατρίτης, εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί ο τομέας της Ψυχολογίας της Υγείας. «Ο κλάδος της Ψυχολογίας της Υγείας συμβάλλει εδώ και δεκαετίες στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τροχαία ατυχήματα, η βία, κ.λπ. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο όπως οι γνώσεις που μας προσφέρει ο κλάδος τα Ψυχολογίας της Υγείας, και ειδικότερα αυτές που απορρέουν από συνέδρια όπως αυτό, κεφαλαιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας».

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, στο δικό του χαιρετισμό, αφού καλωσόρισε τους σύνεδρους, τόνισε πως η πόλη της Λεμεσού νιώθει ιδιαίτερη τιμή το γεγονός ότι επιλέγηκε για να φιλοξενήσει το 29ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψυχολογία της Υγείας.

Το φετινό συνέδριο, που είναι το 29ο στη σειρά, θα διαρκέσει από την 1η μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Resort στη Λεμεσό. Όσον αφορά στο επιστημονικό πρόγραμμα, το EHPS 2015 έχει γενικό θέμα «Αρχές στην αλλαγή της συμπεριφοράς στην υγεία και την ασθένεια» (Principles of Behaviour Change in Health and Illness) και αυτό θα αναπτυχθεί μέσα από ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, συμπόσια, παρουσιάσεις ερευνών, αναρτήσεις μελετών και εργαστηριακά σεμινάρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσουν οι διαλέξεις των τεσσάρων προσκεκλημένων ομιλητών, που είναι διαπρεπείς επιστήμονες στον χώρο της Ψυχολογίας της Υγείας. Πρόκειται για τους καθηγητές Χάουαρντ Σ. Φρίντμαν (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των HΠΑ), Σούζαν Μίκι (Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου στη Βρετανία), Τζοάν Νταλ (Πανεπιστήμιο της Αψάλα της Σουηδίας) και Ρόναν Ο’Κάρολ  (Πανεπιστήμιο Στέρλιγκ της Βρετανίας), η παρουσία των οποίων προσδίδει, παράλληλα, παγκόσμια αναγνώριση και ιδιαίτερο κύρος στο φετινό συνέδριο.