Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο για πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και πληροφορίες, δήλωσε στο SigmaLive, o Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.

Σημειώνεται ότι, Kύπρος και Λουξεμβούργο αποτελούν τις μοναδικές χώρες στην Ευρώπη που στερούν από τους πολίτες τους το θεμελιώδες δικαίωμα της δημόσιας πρόσβασης σε πληροφορίες και έγγραφα που κατέχουν δημόσιες αρχές και κρατικά ιδρύματα.

«70% των αιτήσεων αποσιωπώνται»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Access Info Europe σε συνεργασία με κυπριακές οργανώσεις διαπιστώθηκε ότι το 2011 πάνω από το 70% των αιτήσεων που αποστέλλονταν σε δημόσιους οργανισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητώντας έγγραφα αποσιωπούνταν, ενώ μόλις το 7% των απαντήσεων περιείχαν τα σωστά στοιχεία.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Έτοιμο το νομοσχέδιο μέχρι τον Οκτώβριο

Το νομοσχέδιο για πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και πληροφορίες διαμορφώθηκε μετά από έντονη δημόσια διαβούλευση και στην παρούσα φάση βρίσκεται στην νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, δήλωσε στο SigmaLive, o Yπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.

Έχουμε εξετάσει και ακούσει όλες τις προτάσεις, αφού πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θα βοηθήσει στη διεύρυνση της δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ο νομοτεχνικός έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και στη συνέχεια, το νομοχέδιο θα κατατεθεί για ψήφιση στη βουλή.

Access Info Europe: Ανησυχητικά «αδύναμη» η προτεινόμενη νομοθεσία

Την ίδια ώρα, το Αccess Info Εurope χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης για τον σχεδιασμό συγκεκριμένου νομοσχεδίου για το εν λόγω θέμα κάνοντας όμως συστάσεις για να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας νομικό πλαίσιο που θα πληροί τα διεθνή πρότυπα σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες.

«Στην παρούσα φάση , η κυπριακή κυβέρνηση θα υιοθετήσει μία ανησυχητικά αδύναμη νομοθεσία», δήλωσε ο Ανδρέας Παύλου από το Access Info Europe.

«Είναι απαράδεκτο ο νόμος να αποκλείει εξαρχής σημαντικά δημόσια ιδρύματα, όπως το Προεδρικό, το Υπουργικό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και την Δικαστική Εξουσία, καθώς περιλαμβάνει 22 εξαιρέσεις από την πρόσβαση», πρόσθεσε ο κ. Παύλου.

«Ο προτεινόμενος νόμος περιέχει 22 εξαιρέσεις»

Σύμφωνα με το Access Info Europe, o προτεινόμενος νόμος περιέχει 22 εξαιρέσεις από την πρόσβαση στις πληροφορίες, πολλές από τις οποίες είναι ασαφείς και εννέα εκ των οποίων είναι απόλυτες, παρά το ότι τα διεθνή πρότυπα απαιτούν όλες οι εξαιρέσεις να υπόκεινται στο δημόσιο συμφέρον.

Μεταξύ άλλων το Access Info Europe συνιστά ότι το «Νομοσχέδιο για πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και πληροφορίες» πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να:

  • Αναγνωρίζει τη θεμελιώδη φύση του δικαιώματος πρόσβασης στην πληροφόρηση, καθώς και τον λειτουργικό χαρακτήρα της στην άσκηση των λοιπών δικαιωμάτων. Ο νόμος θα πρέπει να τονίσει τα οφέλη του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες.
  • Επιβεβαιώνει το νόμο ως το πρωταρχικό νομικό πλαίσιο που διέπει την πρόσβαση στις πληροφορίες. Άλλοι νόμοι που περιορίζουν την πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες , πρέπει να ευθυγραμμιστούν με το δικαίωμα της πρόσβασης στην πληροφόρηση.
  • Συμπεριλαμβάνει όλους τους δημόσιους φορείς και ιδρύματα, χωρίς εξαίρεση, με τρόπο που να διασφαλίζει ότι συμμορφώνεται με το άρθρο 1 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι υπουργοί δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να εξαιρούν αυθαίρετα δημόσιους φορείς από το δικαίωμα της πρόσβασης σε πληροφορίες.
  • Αφαιρεθεί ο « απόλυτος χαρακτήρας » της εξαίρεσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων
  • Εξουσιοδοτεί την Επιτροπή πληροφοριών να λαμβάνει αποφάσεις δεσμευτικές για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών από τις δημόσιες αρχές
  • Διαγραφεί από το άρθρο 9.1.a, η ανάγκη να παρέχεται αντίγραφο της ταυτότητας προκειμένου να υποβάλλεται αίτηση.
  • Διευκρινιστεί ότι η υποβολή αίτησης είναι δωρεάν

Τι είναι το Access Info Europe:

To Access Info Europe είναι ένας οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφιερωμένος στην προώθηση και την προστασία του δικαιώματος της πρόσβασης στην πληροφόρηση στην Ευρώπη ως ένα εργαλείο για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του κοινού στη λήψη αποφάσεων και για την ύπαρξη υπεύθυνων κυβερνήσεων.

[email protected]