Στις 6 Ιουλίου του 2015 για οδηγίες, παρέπεμψε το Ανώτατο Δικαστήριο την Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
 
Σημειώνεται ότι στην αναφορά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος.
 
Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε χρόνο μέχρι τις 2 Ιουλίου του 2015, ώστε να προλάβει η Βουλή των Αντιπροσώπων να καταχωρήσει την ένσταση της, αφού αποφάσισε τελικά να προσφύγει και η ίδια στο Ανώτατο, ώστε να προσβάλει την απόφαση της κυβέρνησης να παραμένουν τις Κυριακές ανοικτά όλα τα καταστήματα.
 
Με βάση το νόμο, που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Μαΐου, καταργείται η Κυριακή ως εργάσιμη ημέρα, με εξαίρεση ορισμένων τουριστικών περιοχών.
 
Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητούν δώδεκα συνδικαλιστικές οργανώσεις κλάδων μικρομεσαίων οργανώσεων, υπό την ΠΟΒΕΚ, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή στο ζήτημα. Υποδεικνύοντας ότι δεν είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, που νομοθετεί, καλούν την κυβέρνηση σε διάλογο.

Χθες, αντιπροσωπία της ΠΟΒΕΚ είχε επαφές με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, κατέστησε σαφές πως η Κυριακή θεωρείται κόκκινη γραμμή. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, παραλαμβάνοντας το σχετικό ψήφισμα, δήλωσε ότι θα επιδιώξει λύση του προβλήματος σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.