Με πανηγυρικές δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις, ο κυπριακός Ελληνισμός τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Με κάθε επισημότητα, η Κύπρος τίμησε την εθνική επέτειο της αξεπέραστης Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, οι Έλληνες, καθοδηγούμενοι από την επιθυμία τους για Ελευθερία, εξεγέρθηκαν ενόπλως, κατά του Οθωμανικού ζυγού, με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.
«Η σημερινή επέτειος που γιορτάζεται με τόση λαμπρότητα στην Κύπρο αποδεικνύει ότι οι σπονδές αίματος που συνδέουν τη μητροπολιτική Ελλάδα με τον Κυπριακό Ελληνισμό είναι ακατάλυτες, είναι αδιάσπαστες και, συνεπώς, χαράζουν και κοινή πορεία πλεύσης για το μέλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
«Η επέτειος της εθνικής Παλιγγενεσίας αποτελεί σταθερή πυξίδα πλεύσης για το οφειλόμενό μας χρέος και απέναντι στην πατρίδα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
«Σήμερα στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερη πρόκληση να επανενώσουμε το νησί με ειρηνικό τρόπο, να το δούμε ξανά ενωμένο και το χρέος είναι να μην εγκαταλείψουμε αυτό το σκοπό», είπε ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας Παναγιώτης Αντωνάτος.
Επίκεντρο των εορτασμών υπήρξε η Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας.
Τον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Εκκλησία και η πολιτική ηγεσία του τόπου.
«Με εθνική ομοψυχία και εθνικό φρόνημα το 1821 ο Ελληνισμός πέτυχε την απελευθέρωση του», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
«Η σημερινή μέρα έστειλε μηνύματα ενότητας, μαχητικότητας και αισιοδοξίας», είπε η Ελένη Μαύρου, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.
«Το 1821 ο Ελληνικός λαός ξεκίνησε μία επανάσταση μέσα από την οποία διεκδίκησε και κέρδισε την ελευθερία του και το δικαίωμα να καθορίζει τη μοίρα του», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Πρόεδρος ΕΔΕΚ
«Το ερώτημα που πρέπει ο Ελληνισμός να απαντήσει, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι αγώνας, αντίσταση και απελευθέρωση ή συμβιβασμός και υποταγή. Η ΕΔΕΚ επιλέγει την πρώτη οδό», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Αντιπρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ
«Το μήνυμα της ημέρας είναι κοινοί στόχοι, ενότητα και ομοψυχία», επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Πόλυς Παλλίκαρος.
Ο Αντιπρόεδρος Οικολόγων Ανδρέας Μασούρας είπε ότι τα διδάγματα της ιστορίας πρέπει να γίνουν μαθήματα.
Το Μέλος Γραμματείας Συμμαχίας Πολιτών τόνισε ότι ως Ελληνισμός όποτε ενωθούμε, πιστέψουμε και διεκδικήσουμε μπορούμε να κάνουμε εφικτό το ανέφικτο.
Νωρίτερα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η δοξολογία για την εθνική επέτειο στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης, στη Λευκωσία.
Της δοξολογίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.
"Από το αιχμάλωτο καράβι της Κερύνειας μας μέσα στο Κάστρο της Κερύνειας μας στο βορειότερο άκρο, ως το νοτιότερο σημείο της Κύπρου στη Λεμεσό, κι από τον ανατολικότερο βράχο στη Μονή του Απ. Αντρέα ως το δυτικότερο στρέμμα της Χερσονήσου του Ακάμα, η γη αυτή επιβιώνει με θρύλους και παραδόσεις που νοημαδοτούν το πρόσκαιρο παρόν μας. Εμείς, αξίζει να ζούμε επειδή έχουμε λόγους να θυσιάσουμε τη ζωή μας για μερικούς τάφους ηρώων και αγίων. Για μερικούς αμφορείς. Για κάποια σαπιόξυλα από ελληνικά ναυάγια. Για μερικές αρχαίες κολώνες φαγωμένες από την αλμύρα και το φως της Μεσογείου. Για κάποιους σπασμένους σταυρούς στα νεκροταφεία μας. Για τις ρημαγμένες εκκλησιές μας. Αυτά δεν είναι μόνο γη και ύλη. Είναι η αγνή ψυχή μας, που δεν πουλιέται, ούτε ανταλλάσσεται, αλλά μνημονεύει, καρτερά, αγωνίζεται κι επιμένει στο γυρισμό στην κατεχόμενη πατρίδα. Εμείς, αξίζει να ζούμε επειδή έχουμε λόγους να θυσιάσουμε τη ζωή μας. γιατί εννοούμε πραγματικά ότι τιμούμε το 1821", είπε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής στον πανηγυρικό .