Μέτωπο κατα του Γενικού Ελεγκτή ανοίγει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Με αφορμή την επιστολή που έστειλε στη Διοικήτρια ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με την οποία, εξαπολύει βαριές κατηγορίες προς το πρόσωπό της, ζήτησε γνωμάτευση απο το δικηγόρο Ευστάθιο Ευσταθίου για τις αρμοδιότητες του Γενικου΄Ελεγκτή.
To SigmaLive, αποκαλύπτει την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, προς την κ. Γιωρκάτζη, ημερομηνίας 6 Μαρτίου, στην οποία τονίζει ότι παραβίασε τους όρους υπηρεσίας της και τη σχετική νομοθεσία, αφού συνεχίζει να συμμετέχει στις συνεδρίες της Αρχής Εξυγίανσης, οι οποίες έχουν άμεσα ή έμμεσα σχέση με τις υποθέσεις Ανδρέα Βγενόπουλου, παρά τις διαβεβαίωσεις της περί του αντιθέτου.
O κ. Μιχαηλίδης επικαλείται έλεγχο στον οποίο προέβη η Υπηρεσία του, σύμφωνα με τον οποίο πέραν της δικηγορικής εταιρείας, υφίσταται συνεταιρισμός με το όνομα "Ανδρέας Γιωρκάτζης και Σία" με υφιστάμενους συνεταίρους πατέρα και θυγατέρα.
Επικρίνει, εξάλλου, τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2014 αποφεύγει να παραδώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Αρχής Εξυγίανσης, παρά το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί επανειλημμένως, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από όλα τα μέλη.
Αυτούσια η Επιστολή
Περιορισμένες οι αρμοδιότητες του ΓΕ
Μιλώντας στο SigmaLive, o δικηγόρος Ευστάθιος Κ.Ευσταθίου, ανέφερε ότι του ζητήθηκε γνωμάτευση απο την Κεντρική Τράπεζα, για τις αρμοδιότητες του Γενικου Ελεγκτή.
"Σύμφωνα με το άρθρο 116.1 του Συντάγματος, οι αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή που πηγάζουν απο την παράγραφο 1 του άρθρου, περιορίζονται στον έλεγχο εν ονόματι της Δημοκρατίας, κάθε πληρωμής ή εισπραξης και καθε λογαριασμου χρηματικών διαθέσιμων ή λοιπου ενεργητικού ή άλλων υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί απο τη Δημοκρατία για λογαριασμό της, του οποίου η διαχείριση γίνεται απο τη Δημοκρατία ή στο όνομα της και ελέγχει συνάμα κάθε τέτοιο λογαριασμό".
Τονίζει ότι ενόψει των αυστηρών συνταγματικών διατάξεων που καθορίζουν την αρμοδιότητα του Γενικού Ελεγκτή δεν δικαιούται να προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα ή οποία εξέρχεται των καθοριζομένων αντικειμένων της αρμοδιότητας του.
Ο Ευστάθιος Ευσταθίου, ενημερώνει τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας ότι:
- Μόνο ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος της Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρεται πιο πάνω, εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Γενικού Ελεγκτή
- Καμία έρευνα εναντίον του ΔΚΤ επιτρέπεται ειμή μόνο δια βαρύ παράπτωμα και αδυναμία ασκήσεως των καθηκόντων του και τούτο μόνο απο το έχον την αποκλειστική εξουσία συμβούλιο που συνεστήθη με βαση το άρθρο 153,8 του Συντάγματος
- Όταν ζητείται οποιαδήποτε πληροφορία απο οιονδήποτε οργανο, πρέπει να έχετε πάντοτε υποψη σας οτι υπάρχει η δέσμευση των διατάξεων του άρθρου 25 του νόμου 138 (1)/2002 το οποίο επιβάλλει μεταξύ άλλων στον ίδιο το Διοικητη της ΚΤ υποχρέωση προς εχεμύθεια, πράγμα που σημαίνει οτι δεν μπορείτε να δίνετε στοιχεία και έγγραφα της ΚΤ προς οιονδήποτε άλλο όργανο εκτός όπου ο Νόμος ορίζει όπως πχ Δικαστήρια.
- Βέβαια εαν ζητηθούν απο αρμόδιο όργανο όπως πχ το συμβούλιο, η παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας που αφορά την αρμοδιότητα του συγκεκριμένου οργάνου, τούτο οφείλετε να το πράξετε. Τούτο δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή.