Τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 – ‘59, υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος στις 3 Μαρτίου 1957 κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Του Μνημοσύνου προέστη ο Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά, Xωρεπίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Στο Μνημόσυνο παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας Παναγιώτης Αντωνάτος, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε ότι η τέλεση του σημερινού μνημόσυνου δεν αποτελεί μόνο οφειλόμενη τιμή και κατάθεση της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στον «Σταυραετό του Μαχαιρά», αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και υπόμνηση αυτοσυνειδησίας, υπόμνηση να συνεχίσουμε να παράγουμε τη μαγιά που γεννά τους ήρωες σφυρηλατώντας την εθνική μας ταυτότητα, υπόμνηση και κάλεσμα ευθύνης για συνέχιση του αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Για να προσθέσει ότι «τα μεγάλα ιδανικά που ενέπνευσαν τους αγωνιστές του ’55-’59 υπό τις προσταγές του Μακαρίου και του Διγενή αποτελούν και σήμερα πυξίδα και φάρο πορείας που πρέπει να προσδιορίζει την ιστορική μας συνέχεια σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων».

Από τα ίδια ιδεώδη και ιδανικά, σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας, μπορούμε και σήμερα να εμπνευστούμε για να απαντήσουμε ξανά στο νέο κάλεσμα των καιρών, για να διασφαλίσουμε τη φυσική και εθνική επιβίωση του Ελληνισμού που για 40 και πλέον χρόνια εξακολουθεί να βιώνει το έγκλημα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της μισής μας πατρίδας.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη δημογραφική αλλοίωση και το έγκλημα του εποικισμού στα κατεχόμενα το οποίο, όπως εξήγησε, απειλεί να καταστήσει τον Ελληνισμό, σύντομα, μειοψηφία, μετά από 3.000 χρόνια κυρίαρχης παρουσίας στο νησί. «Οι δημογραφικές αλλαγές είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως αποτελούν πάντα καταλύτη για πολιτικές εξελίξεις, για επαναχάραξη συνόρων που είναι εν τέλει καταλύτης που διαμορφώνει την εξέλιξη της ιστορίας» συμπλήρωσε, σημειώνεται πως είναι γι’ αυτό που δεν πρέπει ουδόλως να συμβιβαζόμαστε με την βολική ίσως για κάποιους, συνήθεια μιας σιωπηρής και αργόσυρτης διχοτόμησης.

«Η αποδοχή της υφιστάμενης ανωμαλίας ως μια ντε φάκτο πραγματικότητας συνιστά όχι μόνο ξεπούλημα της μισής μας πατρίδας αλλά και το προοίμιο ενδεχόμενων μεγαλύτερων δεινών για τον κυπριακό Ελληνισμό» υπογράμμισε, υποδεικνύοντας πως «είναι λοιπόν η ώρα να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες και να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε σε ένα  εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας».

«Είτε με τις δικές μας πρωτοβουλίες θα καθορίσουμε με αποφασιστικότητα τις εξελίξεις προς όφελος της πατρίδας ή θα αφήσουμε σε άλλους τον καθορισμό των εξελίξεων με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του Ελληνισμού», είπε.

Του μνημόσυνου  ακολούθησε τρισάγιο στο κρησφύγετο του ήρωα και αναπαράσταση της μάχης που ο Γρηγόρης Αυξεντίου και οι συναγωνιστές του έδωσαν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών, σύμφωνα με την αφήγηση ενός εξ αυτών, του Αυγουστή Ευσταθίου «Ματρόζου».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ο Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά Χωροεπίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο Βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι Αρχηγοί της ΕΦ και της Αστυνομίας Γεώργιος Μπασιακούλης και Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους.

Πηγή ΚΥΠΕ