Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, και μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως, είπε απόψε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.
Σε χαιρετισμό του, στην ενημερωτική εκδήλωση για τη δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος της δωρεάν παροχής Τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες της υπαίθρου, στη Δευτερά, ο Υπουργός ανέφερε ότι εκτιμάται πως κάθε χρόνο, 270 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν παγκοσμίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Αριθμός, σημείωσε, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντιστοιχεί σε 30 χιλιάδες γυναίκες ανά έτος - δηλαδή στην Ευρώπη, μια γυναίκα κάθε 18 λεπτά πεθαίνει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. “Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος αποτελεί το γεγονός πως κάθε χρόνο στην Ευρώπη, διαγιγνώσκονται 60 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στην Κύπρο ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ των 25 με 30 νέων περιστατικών το χρόνο”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και μπορεί να θεραπευτεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα. Σχεδόν κάθε περιστατικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είπε, θα μπορούσε να προληφθεί αρκεί οι γυναίκες να είναι συνεπείς με τον προληπτικό έλεγχο και να κάνουν το τεστ Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, είπε ο κ. Πατσαλής, από το 1998 μέχρι το 2011, προσβλήθηκαν 340 γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
“Από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Παρότι ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται είναι γύρω στα 45 χρόνια, τα τελευταία χρόνια, έχει παρουσιαστεί αύξηση σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας”, σημείωσε.
Γι’ αυτό και σθεναρή παρότρυνσή μας, συνέχισε, είναι η κάθε γυναίκα να ελέγχεται με το τεστ Παπανικολάου, σε τακτά διαστήματα. Διότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί εάν ανιχνευθεί πρώιμα.
Το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε, πέρα από τη διαφώτιση και την επιμόρφωση, επενδύει στην πρόληψη εφαρμόζοντας προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης με τη χρήση του τεστ Παπανικολάου, το οποίο προσφέρεται στις δικαιούχους γυναίκες από τη δεκαετία του ‘70.
“Σήμερα, και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που το αναφέρω, μέσω των προγραμμάτων που ως Υπουργείο Υγείας λειτουργούμε, μπορέσαμε να προλάβουμε την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε σημαντικό αριθμό γυναικών μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της παροχής κατάλληλης θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής”, πρόσθεσε.
Την παρούσα στιγμή, συνέχισε ο Υπουργός, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε απομακρυσμένες κοινότητες της υπαίθρου.
Ένα πρόγραμμα, σημείωσε, το οποίο λειτουργεί με πρωτοβουλία του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λευκωσίας και με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα διάρκειας 24 μηνών, ξεκίνησε στη Μητροπολιτική περιφέρεια Ταμασσού και Ορεινής το Μάρτιο 2014 και αναμένεται να καλύψει 8979 γυναίκες.
Μέσω του προγράμματος, διευκρίνισε, παρέχεται δωρεάν το τεστ Παπανικολάου σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 24-65 ετών. Αναλόγως των αποτελεσμάτων της κάθε γυναίκας και σε συνεργασία με τον γιατρό, ακολουθείται και η κατάλληλη ιατρική εξέταση ή θεραπεία.
“Τελικός στόχος μας, που περιλαμβάνεται και στην εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, είναι να αναπτύξουμε οργανωμένο πληθυσμιακό έλεγχο που να καλύπτει όλες τις γυναίκες της Κύπρου, συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων. Αυτό είναι το όραμά μας και προς αυτή την πορεία εργαζόμαστε, παρά την αναγνώριση ότι οι παρούσες οικονομικές συνθήκες περιορίζουν τη δυναμική μας”, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ