Πορεία διαμαρτυρίας από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) με αφορμή τις εξαγγελίες για περικοπές σε κοινωνικές παροχές για τα άτομα με αναπηρίες, διατρανώνοντας, έτσι, την πλήρη αντίθεσή των Οργανώσεων Μελών της στην υλοποίηση τέτοιων περικοπών.
Άτομα με αναπηρίες από όλη την Κύπρο συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κρατούσαν πανό τα οποία, μεταξύ άλλων, έγραφαν: «Ευάλωτα θύματα των δυνατών, των εχόντων και κατεχόντων», «Τα βάρη στους Τραπεζίτες, όχι στα ΑμεΑ», «Όχι στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους», «Τα δικαιώματα διευρύνονται ποτέ δεν ψαλιδίζονται», «Στους πλούσιους πολυτέλεια…Στους φτωχούς Λιτότητα;» .
Πριν την πορεία τους προς τη Βουλή, η ΚΥΣΟΑ επέδωσε ψήφισμα προς τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή με τις θέσεις της Συνομοσπονδίας, το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Κράτους Σταύρος Μιχαήλ.
Ο κ. Μιχαήλ παραλαμβάνοντας το ψήφισμα ανέφερε ότι θα παραδώσει το ψήφισμα στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και τους διαβεβαίωσε ότι θα μελετηθεί πολύ προσεχτικά.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Χριστάκης Νικολαϊδης, μιλώντας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι δηλώνουν την κατηγορηματική τους εναντίωση στις όποιες περικοπές, «υπερτονίζοντας με ένταση αλλά και αγανάκτηση συνάμα ότι το ύψος των επιδομάτων/ωφελημάτων στη χώρα μας σε συνδυασμό με τις κραυγαλέες ελλείψεις υποδομών και υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία κατατάσσει το κυπριακό κοινωνικό κράτος σε θέση ουραγού μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ».
Τα άτομα με αναπηρία της Κύπρου, συνέχισε, δεν θα ανεχτούν το παραμικρό πισωγύρισμα.
«Τα όποια μικρά βήματα προς το μεγάλο στόχο της ισότιμης κοινωνικής ένταξης έχουν με αγώνες δεκαετιών πραγματοποιηθεί είναι αδιαπραγμάτευτα, συνιστούν παρακαταθήκη. Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι η αντίθεσή μας στις οποιεσδήποτε περικοπές αφορούν τα “στοιχειώδη και ελάχιστα” των υφιστάμενων κοινωνικών παροχών που απευθύνονται σε χιλιάδες άτομα με αναπηρίες, δεν θα είναι στιγμιαία και επιφανειακή αλλά έντονη, διαρκής και βαθιά. Μέχρι τελικής δικαίωσης. Μέχρι τελικής δικαίωσης θα αμυνθούμε προασπίζοντας με συνέπεια τους αγώνες μας πολλών δεκαετιών», συμπλήρωσε.
Ο Νικολαϊδης είπε ότι αντιτίθεται στην αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, λένε κατηγορηματικά όχι στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρίες και δεν δέχονται οποιαδήποτε προσβολή του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος των ατόμων με αναπηρίες στην αξιοπρέπεια.
Ανέφερε, επίσης, ότι θα παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους ώστε να μην επικρατήσουν ακραίες συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, θα αναχαιτίσουν με κάθε δυνατό τρόπο τη γιγάντωση της ανεργίας ανάμεσα στα άτομα με αναπηρίες, θα αρνηθούν πολιτικές επιλογές που τους οδηγούν στην εξαθλίωση, δεν θα αποδεχτούν αμαχητί να καταστούν τα τραγικά θύματα μιας χωρίς προηγούμενο κατάρρευσης δικαιωμάτων, πολιτικών και μέτρων που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες, κόπους και θυσίες και θα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην επιτρέψουν την κατάργηση του πασχαλινού επιδόματος, του επιδόματος δίαιτας, του επιδόματος θέρμανσης ή/και τις μειώσεις στο χριστουγεννιάτικο δώρο και στα βοηθήματα για έκτακτες ανάγκες που παραχωρούνται στους λήπτες δημόσιου βοηθήματος άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειές τους.
«Αρνούμαστε με τον πλέον κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο τις μειώσεις σε ποσοστό 9% του επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας και της ειδικής χορηγίας για τυφλούς. Καταγγέλλουμε τις περικοπές ύψους 60% και 50% στον προϋπολογισμό για το Σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας για την αγορά αυτοκινήτου και επιχορηγημένων διακοπών αντίστοιχα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Όλα τα παραπάνω συνιστούν τις αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές μας», πρόσθεσε.
Ζητούν, είπε, τη θωράκιση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την υποβάθμιση της κοινωνικής αξιοπρέπειας, την ανεργία, τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων προστασίας.
«Η αναπηρία και οι προστατευτικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί ως σήμερα δεν πρέπει να τίθενται στην προκρούστεια κλίνη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωσάν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να ευθύνονται για τη δημοσιονομική κατάντια και την κατάντια του τραπεζοοικονομικού συστήματος της Κύπρου», συμπλήρωσε.
Σε μήνυμα του, το οποίο διαβάστηκε στη διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αναπηρίας Ιωάννης Βαρδακαστάνης αναφέρει: «Η απόφασή σας να οργανώσετε τη σημερινή Παν-κύπρια, Παν-αναπηρική κινητοποίηση για να εκφράσετε την πλήρη και καθολική διαμαρτυρία και αντίθεση των Κυπρίων με αναπηρία και των οικογενειών τους στα μέτρα οικονομικής και κοινωνικής σας περιθωριοποίησης, είναι ιστορικής και κοινωνικής σημασίας».
«Η κυπριακή Κυβέρνηση και το κυπριακό πολιτικό σύστημα, οφείλουν με πράξεις συγκεκριμένες να προστατεύσουν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από τις επιπτώσεις της κρίσης. Έχουν τη δυνατότητα, αρκεί να έχουν την πολιτική βούληση. Αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση και για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας εκφράζω στο όνομα του ελληνικού αναπηρικού κινήματος, του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, την πλήρη υποστήριξη στο δίκαιο και επιβεβλημένο αγώνα σας. Προχωρήστε ασυμβίβαστοι, αταλάντευτοι, το δίκαιο είναι με το μέρος σας, η κυπριακή κοινωνία είναι μαζί σας», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) και Αντιπρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Δημήτρης Λαμπριανίδης, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες τα οποία με αγώνες δεκαετιών έχουμε κερδίσει».
«Απαιτούμε αυτή η κοινωνία και αυτό το κράτος να προστατέψει την αξιοπρέπεια των ατόμων με αναπηρίες, την αξιοπρέπεια αυτής της κοινωνίας και να σταματήσουν οποιεσδήποτε σκέψεις εξευτελισμού αυτής της κοινωνίας και τους κράτους πρόνοιας με περικοπές, αποκοπές ή μειώσεις σε παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλο άτομο να οδηγηθούν στην φτώχια και στον κοινωνικό αποκλεισμό», πρόσθεσε.
Ενώ περιμένουμε, συνέχισε ο κ. Λαμπριανίδης, προστασία των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους από το κράτος, βλέπουμε να γίνονται στόχος στο όνομα της Τρόικας για εξοικονομήσεις από τα ψίχουλα που γίνονται στα άτομα με αναπηρίες.
«Ενωμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων μας», συμπλήρωσε.
Ο ταμίας της ΚΥΣΟΑ και Πρόεδρος της Οργάνωσης Μαθητών και Αποφοίτων του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων (ΟΜΑΚΕΑΑ) Μιχάλης Δημοσθένους, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι διαμαρτύρονται για τα πρώτα μέτρα που παίρνονται με περικοπές στα ωφελήματα των ατόμων με αναπηρίες.
«Λένε πως τα άτομα με αναπηρία είναι ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Γιατί άραγε; Γιατί ο τρόπος λειτουργία της ίδιας της κοινωνίας δημιουργεί κατηγορίες ανθρώπων, γιατί θεωρούν πως οι άνθρωποι με αναπηρία αποκλίνουν, ξεφεύγουν από το κανονικό που η κοινωνία θεωρεί πως είναι κανονικό. Έτσι, μας πρόσφεραν στο παρελθόν φιλανθρωπία και λύπη. Αγωνιστήκαμε σκληρά, ενάντια σε αυτή την κατάσταση, να αλλάξουμε αυτή την εικόνα στην κοινωνία και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα, δυστυχώς, μας λένε, έχουμε οικονομική κρίση και θα πρέπει να γίνουν περικοπές. Αυτό σημαίνει πως ότι κερδίσαμε με τους αγώνες μας, αρχίζει να ξηλώνεται. Αρχίζει το κοινωνικό κράτος να ξηλώνεται. Είναι η αρχή του σήμερα», πρόσθεσε.
Είναι η πρώτη διαμαρτυρία, είπε ο κ. Δημοσθένους και πρόσθεσε ότι πρέπει να ετοιμαστούν για περαιτέρω δυναμικά μέτρα.
Ο Αντιπρόεδρος της ΚΥΣΟΑ και Αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Στέλιος Θεοφίλου, στο δικό του χαιρετισμό, είπε ότι ψαλίδι στα δικαιώματα σημαίνει ψαλίδι στα επιδόματα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ κράτος, κοινωνία που να καταδέχεται να αποκόψει από το στόμα του ανάπηρου, του τυφλού, του παραπληγικού, του ατόμου με νοητική στέρηση, του ατόμου με νοητική αναπηρία, 30, 40, 50 ευρώ για να επιβιώσει ως κράτος, ως κοινωνία. Αυτή η κοινωνία, αυτό το κράτος που επιβιώνει εις βάρος των αναπήρων ατόμων, των ευάλωτων ομάδων δεν αξίζει να υπάρχει», κατέληξε.