Η Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων και διαβεβαιώνει ότι οι προσπάθειές θα συνεχιστούν μέχρις ότου διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου, για να τεθεί επιτέλους τέρμα στην αγωνία των οικείων τους, στην τραγικότερη αυτή πτυχή του Κυπριακού δράματος του 1974.
Σε αναφορά του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, ο Προεδρεύων του Σώματος Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σήμερα, σχετικά με τους ομαδικούς τάφους αγνοουμένων της Άσσιας στο χωριό Ορνίθι, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».
Με το ψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, «αναγνωρίζεται ακόμη μια φορά, ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό θέμα και απορρέει από το δικαίωμα των συγγενών αγνοουμένων να γνωρίζουν ποια ήταν η τύχη των αγαπημένων τους προσώπων».
Αναφέρεται, σημείωσε, «γενικότερα στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, αλλά επικεντρώνεται ειδικότερα στο θέμα της μετακίνησης οστών στο χωριό Ορνίθι και άλλες παρόμοιες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων, τις οποίες καταδικάζει».
«Όπως υπογραμμίζεται, οι ενέργειες αυτές συνιστούν απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι των αγνοουμένων και κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των οικογενειών τους να μάθουν επιτέλους τις πραγματικές συνθήκες θανάτου των αγαπημένων τους», είπε ο κ. Φυττής.
Η μετακίνηση οστών, όπως σημειώνεται, ανέφερε, «ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και να περιπλέξει την ήδη δύσκολη διαδικασία της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου. Επισημαίνεται επίσης ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια να βρεθούν αγνοούμενοι, καθώς μάρτυρες και συγγενείς αποβιώνουν».
Σύμφωνα με τον Προεδρεύοντα της Βουλής, «ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και την οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προς το έργο της ΔΕΑ, ζητείται δε να συνεχισθεί η παροχή των σχετικών κονδυλίων».
«Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να σταματήσει τη μετακίνηση λειψάνων από τους ομαδικούς τάφους και να διευκολύνει τις προσπάθειες της ΔΕΑ, παρέχοντας, χωρίς εσκεμμένες, όπως τονίζεται, καθυστερήσεις, πλήρη πρόσβαση στα στρατιωτικά της αρχεία και στις περιοχές που έχει ορίσει ως στρατιωτικές ζώνες. Καλεί επίσης την Τουρκία να τηρήσει πλήρως την υποχρέωσή της, μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για αποζημίωση των οικογενειών των αγνοουμένων», είπε.
Ο κ. Φυττής ευχαρίστησε θερμά όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές για τις μακρές και ακούραστες προσπάθειες που κατέβαλαν καθώς και όλους τους Ευρωβουλευτές «που στήριξαν και στηρίζουν την Κύπρο σ’ αυτή την ανθρωπιστική υπόθεση».
Αναφορά έκανε και στην επιτυχή επίσκεψη αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων – Παθόντων, στο ΕΚ, στις 21 Ιανουαρίου 2015, η οποία προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου. Τόσο η ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του ΕΚ (LIBE), όσο και άλλες συναντήσεις, οι οποίες διευθετήθηκαν, συνέβαλαν στο πολύ θετικό αυτό ψήφισμα.
«Είναι βέβαια αυτονόητο ότι οι προσπάθειές μας δεν σταματούν εδώ. Θα συνεχίσουμε μέχρις ότου διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου, για να τεθεί επιτέλους τέρμα στην αγωνία των οικείων τους, στην τραγικότερη αυτή πτυχή του Κυπριακού δράματος του 1974», σημείωσε ο κ. Φυττής.
Πηγή: ΚΥΠΕ