Τραγική είναι η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η παιδεία στην Κύπρο, όπως διαπιστώνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Χριστοφίδης, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η παιδεία «διέρχεται μια περίοδο πλήρους κατάρρευσης, δεδομένου ότι το επίπεδο του δημόσιου Γυμνασίου και Λυκείου έχει πλέον πραγματικά φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Ο Πρύτανης στην επιστολή του αναφέρει ότι οι μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης έχουν πρόβλημα ακόμη και με τα ελληνικά ενώ το επίπεδο τους στα μαθηματικά είναι χαμηλότερο από εκείνο που είχαν οι μαθητές στη δεκαετία του '90.
Το Sigmalive επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική όμως αναστρέψιμη, αν γίνουν οι σωστές ενέργειες. Απέδωσε το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στην υιοθέτηση του συστήματος του Ενιαίου Λυκείου, λέγοντας ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, απορρύθμισε την παιδεία, την αποσυντόνισε, τη μετέτρεψε σε ένα κακόγουστο συνδικαλιστικό πάρτι. Ερωτηθείς αν η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, απάντησε ότι «ναι, αλλά όχι σε μια βδομάδα. Αποτελέσματα θα δούμε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Όσο πιο νωρίς αρχίσει η αλλαγή, τόσο το καλύτερο». Πρόσθεσε ότι στην παιδεία βλέπεις τη βελτίωση μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, ο Πρύτανης εισηγείται σειρά διορθωτικών μέτρων προς αναστροφή του αρνητικού κλίματος στη Μέση Εκπαίδευση.
Εισηγείται, μεταξύ άλλων, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κατάργηση των καταλόγων διοριστέων και τη δημιουργία νέου συστήματος πρόσληψης βάσει αξιόπιστων εξετάσεων, την κατάργηση του ενιαίου Λυκείου και την επιστροφή στο παραδοσιακό σύστημα, την αναβάθμιση των Τεχνικών Σχολών, την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, με καθαρά αξιοκρατικά και όχι ηλικιακά κριτήρια, την επέκταση της σχολικής περιόδου κατά 15 μέρες, την υποχρεωτική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις ανάγκες της εποχής.
Υπουργός Παιδείας: Διαφωνούμε με το σύστημα Ενιαίου Λυκείου- Έρχονται αλλαγές
«Συμμεριζόμαστε απολύτως τις ανησυχίες, όπως εκφράζονται στην επιστολή του Πρύτανη», δήλωσε στο Sigmalive ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ανησυχίες, που συζητήθηκαν σε πρόσφατες κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Πρύτανη.
Πρόκειται για προβλήματα, τα οποία χρονίζουν και δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν κατά τα τελευταία χρονιά, είπε ο Υπουργός.
Σημείωσε ότι για όλα τα ζητήματα, που θέτει ο πρύτανης στην επιστολή του, το υπουργείο Παιδείας διαμορφώνει αυτή την περίοδο συγκεκριμένες πολιτικές, που θα αφορούν σε αλλαγές στο σύστημα διορισμού, στην αξιολόγηση και επιμόρφωση των καθηγητών και στην αλλαγή του συστήματος του Ενιαίου Λυκείου.
Κληθείς να σχολιάσει αν διαφωνεί με το Ενιαίο Λύκειο, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι είναι από τις αλλαγές, που προωθούμε και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
«Θα πάμε σε προσανατολισμό μέσα από μια νέα δομή του λυκείου, που θα διαμορφώσουμε», είπε.
Σημείωσε ότι «θα διορθώσουμε το σύστημα πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ πολύ σύντομα θα κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας πρόταση στη βουλή, η οποία θα προσφέρει εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, τόσο για τα παιδιά των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων σχόλιων».
Κληθείς να απαντήσει στους διαφωνούντες με την εισαγωγή φοιτητών από τα ιδιωτικά σχολεία στα δημόσια Πανεπιστήμια, ανέφερε ότι πρόκειται για το 20% των μαθητών και δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά θα βρεθεί τρόπος ισότιμης μεταχείρισης .
«Για όλες τις πολικές, εργάζονται ομάδες εργασία, στις οποίες συμμετέχουν καθηγητές από το πανεπιστήμιο Κύπρου και από τα αλλά Πανεπιστήμια της Κύπρου, μαζί με μάχιμους εκπαιδευτικούς και τεχνοκράτες από το Υπουργείο Παιδείας», κατέληξε ο Κώστας Καδής.
Αυτούσια η επιστολή Πρύτανη προς τον Πρόεδρο: