Σε προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί οι νοσηλευτές των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού.
Αιτία, η καθυστέρηση της επίλυσης των θεμάτων υποστελέχωσης και έλλειψης κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ο Εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΙ, Δώρος Βραχίμης, ανέφερε ότι αίτημά της είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. «Δυστυχώς μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ο Υπουργός Υγείας υποβαθμίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας», είπε.
Η έγκαιρη αναχώρηση των ασθενών με εξιτήριο και η γρήγορη διεκπεραίωση των εργαστηριακών εξετάσεων απαραιτήτων για διάγνωση ή θεραπεία, που λήφθηκαν ως προσωρινά μέτρα από χθες, φαίνεται να λειτούργησαν, τουλάχιστον στη Λευκωσία.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής, τα μέτρα που λήφθηκαν χθες ήταν πάρα πολύ σημαντικά και αποσυμφόρησαν το πρόβλημα... και εφόσον αυτά τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα, θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ'.
Δε συνέβη, ωστόσο, το ίδιο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, γεγονός που προκάλεσε τη δυσπιστία του Κλάδου.
''Σήμερα στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών συνέβη κάτι πολύ πολύ παράδοξο. Δεν υπήρχε κανένας ασθενής να αναμένει κλίνη για να εισαχθεί. Έχουν βρεθεί κλίνες, έχουν μεταφερθεί όλοι, δεν ξέρω πως έγινε αυτό, όμως στο Νοσοκομείο Λεμεσού υπάρχουν 7 ασθενείς, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στις Πρώτες Βοήθειες απο χθες το βράδυ και περιμένουν να αδειάσει κλίνη.... Μας παραξενεύει ότι βρέθηκαν κλίνες σήμερα που ήρθε ο Υπουργός'', δήλωσε ο Πρόδρομος Αργυρίδης.
Την ίδια ώρα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Φίλιππος Πατσαλής προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης, στην οποία συζητήθηκαν πιο διαχρονικές λύσεις για βελτίωση των διοικητικών δράσεων, με τον Υπουργό να ανακοινώνει ότι κάθε Δευτέρα θα μεταφέρει το γραφείο του σε κάποιο νοσηλευτήριο.
''Θα μεταφέρω το γραφείο μου κάθε Δευτέρα και σε ένα νοσηλευτήριο, στο οποίο θα εξετάζουμε τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια μαζί με τη διευθυντική ομάδα του Υπ. Υγείας, μαζί με τη διευθυντική ομάδα του Νοσοκομείου'' σχολίασε σχετικά ο δρ Πατσαλής.
Το θέμα της υποστελέχωσης, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τους νοσηλευτές. Στη Λεμεσό, μάλιστα, εξαιτίας της υποστελέχωσης, ελάχιστοι ήταν οι νοσηλευτές που συμμετείχαν στην απεργία.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλη, το θέμα παραπέμπεται και παραπέμπεται συνεχώς από τον Υπ. Υγείας, χωρίς να δοθεί κάποια λύση και τα κατάλοιπα της υποστελέχωσης τα βλέπουμε σήμερα, με τους νοσηλευτές να μην μπορούν να απεργήσουν γιατί δεν έχουμε προσωπικό''.
''Διαχρονικά υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπως π.χ. η μονιμοποίηση των έκτακτων συναδέλφων, οι αποπαγοποιήσεις κενών θέσεων, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης'', ανέφερε ο Γιώργος Φρίξου.