Μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων φαίνεται ότι έχει εντοπίσει το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros εντός του οικοπέδου 3 στο οποίο μπαινοβγαίνει παράνομα το τελευταίο δεκαήμερο και το οποίο ανήκει στην Ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/ KOGAS.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Sigma, έγκυρη πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τα διατρέχοντα, υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Barbaros παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ερευνητική γεώτρηση, τα οποία όμως, επιτρέπουν τη εξαγωγή συμπερασμάτων για τις Τουρκικές κινήσεις.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο «Ονασαγόρας» δεν είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο εκτιμώμενο κοίτασμα άλλωστε η ΕΝΙ/KOGAS άρχισε πρώτα τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» διότι τα γεωλογικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή της επέτρεπαν πιο ξεκάθαρες εκτιμήσεις.
Πάνω όμως από τον «Ονασαγόρα», υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κοίτασμα, το μέγεθος του οποίου, να μπορεί να συγκριθεί με το Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ως γνωστό ξεπερνά τα 19 τρισ. κυβικά πόδια. Χαρακτηριστικός είναι και ο χάρτης του χημικού μηχανικού Ηλία Κονοφάγου πρώην διευθυντή έρευνας και παραγωγής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το βάθος δεν είναι απαγορευτικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων ειδικά όταν αυτός που πραγματοποιεί τις σεισμογραφικές έρευνες διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.
Το δεύτερο στοιχείο είναι οι ανακοινώσεις στις οποίες είχαν προβεί στις 19 Περασμένου Νοεμβρίου οι Ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο ενεργειακό οικόπεδο «Αφροδίτη» ξεπερνούν τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 12% σε σχέση με παλιότερες εκτιμήσεις που είχαν κατατεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση ενώ μεγάλες ποσότητες φαίνεται να υπάρχουν και σε άλλα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο οικόπεδο 3.
Η ανακοίνωση είχε γίνει μάλιστα στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ, με τις δύο εταιρείες να τονίζουν στους μετόχους τους με νόημα πως η αγορά της Κύπρου είναι μικρή και κύριος αγοραστής των Κυπριακών υδρογονανθράκων θα είναι η διεθνής αγορά.
Συνεχίζει η υποστήριξη από τουρκικά πολεμικά πλοία
Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου γνωστοποίησε ότι «η φρεγάτα Gaziantep συνεχίζει να παράσχει προστασία και υποστήριξη στο πλοίο Barbaros, το οποίο συνεχίζει τις έρευνες φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου, ενώ η φρεγάτα Bartin παρακολουθεί σε απόσταση 8 χιλιομέτρων το γεωτρύπανο SAIPEM 1000.