Έντονες επιθέσεις ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ για το ΓΕΣΥ
Προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η μη προώθηση των νομοσχεδίων στη Βουλή και η εκπόνηση μελέτης για το πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας


Την ώρα που παραμένει άγνωστος ο χρόνος ολοκλήρωσης και κατάθεσης των νομοσχεδίων για το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι που βάσει χρονοδιαγραμμάτων έπρεπε ήδη να είχε γίνει, η ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας ότι ζήτησε μελέτη σε σχέση με το πολυασφαλιστικό και μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση των κομμάτων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επιμένει στο να επιβάλει «το πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον ασφαλιστικό τομέα, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας. Η ενέργεια του Υπουργού Υγείας να προχωρήσει αυτήν τη στιγμή σε μελέτη για να στηρίξει την προειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης για επιβολή του πολυασφαλιστικού, είναι τουλάχιστον προκλητική», τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λουκαΐδης μεταξύ άλλων διερωτήθηκε «αν τον δημόσιο διάλογο, που επαγγέλλονται, στην πράξη τον αντιλαμβάνονται ως την ετσιθελική επιβολή της άποψης της μειοψηφίας στην τεράστια πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και των εμπλεκόμενων φορέων» και «αν θα βρει την τόλμη η Κυβέρνηση να αποκαλύψει τους ανομολόγητους σχεδιασμούς της και στον τομέα της υγείας ή θα επιμένει να κοροϊδεύει με προκλητικό τρόπο τους πολίτες και όλους όσους εμπλέκονται στην υλοποίηση του ΓεΣΥ». Προειδοποίησε, παράλληλα, την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να θέσει τις πολιτικές δυνάμεις ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για τον χρόνο έγκρισης των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων.

Οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση και την υγεία
Για το ίδιο θέμα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατήγγειλε πως η Κυβέρνηση οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση τον τομέα της υγείας και ότι «για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανακόλουθη με τις δημόσιες δεσμεύσεις και διακηρύξεις της». Κατήγγειλε, ακόμη, πως δεν έγινε ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης δεν είναι να εφαρμόσει το ΓεΣΥ και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Προειδοποίησε, ταυτόχρονα, πως η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να δεχθεί να συζητηθούν τα κυβερνητικά νομοσχέδια κάτω από το βάρος εκβιαστικών διλημμάτων και δεν πρόκειται να συναινέσει σε τροποποιήσεις, οι οποίες θα αποστερούν από το ΓεΣΥ τον κοινωνικό του χαρακτήρα και θα οδηγούν σε εμπορευματοποίηση την υγεία του λαού.

Λαϊκίζουν για την υγεία
Απαντώντας στις επικρίσεις, το Υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε ως θλιβερή την «ενορχηστρωμένη προσπάθεια λαϊκισμού της υγείας και αποπρασανατολισμού των πολιτών από το γεγονός πως το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, έπραξαν πολύ περισσότερα απ' ό,τι έγιναν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η επιλεκτική κριτική που ασκείται κατά του Υπουργείου Υγείας από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και των μεταρρυθμίσεων δεν στρέφεται μόνο κατά του Υπουργείου Υγείας ή της Κυβέρνησης, αλλά στοχοποιεί και βάλλει κατά άσχημο τρόπο τον πολίτη και το όφελός του», σημειώνει το Υπουργείο και υποδεικνύει πως το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί διότι αυτό έχει ανάγκη και ο τόπος και ο πολίτης. «Δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να μένουμε αμέτοχοι», καταλήγει.