Μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, απένειμε χθες το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη, στην καταξιωμένη πεζογράφο Ηβη Μελεάγρου, τιμώντας τη συνολική προσφορά της στην κυπριακή λογοτεχνία.
Παραθέτοντας το σκεπτικό της βράβευσης απόφαση, η οποία λήφθηκε ομόφωνα από το ΔΣ της ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Μολέσκης είπε ότι μέσα από το σύνολο του έργου της και, κυρίως, μέσα από τα μυθιστορήματα της «Ανατολική Μεσόγειος» και «Προτελευταία εποχή», αλλά και τη νουβέλα Συνομιλίες με τον Che», η Ήβη Μελεάγρου κατέστη πρωτοπόρος στις προσπάθειες για ανανέωση του μυθιστορηματικού και γενικά του πεζογραφικού λόγου που γράφεται στην Κύπρο.
Παράλληλα, τόνισε, αποτυπώνει στο έργο της το ιστορικό και το κοινωνικό κλίμα μιας μεταβατικής και ταραγμένης εποχής για την Κύπρο, καταγράφοντας μέσα από τους χαρακτήρες και τη δράση των ηρώων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τις πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές αντιθέσεις της περιόδου από την ανεξαρτησία μέχρι το πραξικόπημα.
Σε μια συγκινητική αντιφώνηση η Ηβη Μελεάγρου, αφού ευχαρίστησε θερμά την ΕΛΚ, είπε ότι αυτή η βράβευση σηματοδοτεί και το τέλος της συγγραφικής πορείας. Εκμυστηρεύτηκε ότι η λογοτεχνία έγινε γι` αυτήν όραμα ζωής από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Θυμήθηκε πως όταν ήταν 9 χρόνων αποφάσισε να γράψει το πρώτο της βιβλίο, το οποίο αριθμούσε 3 σελίδες. “Τόσα είχε να πει ένα μικρό μοναχικό εννιάχρονο παιδί”, ανέφερε. Η κ. Μελεάγρου πρόσθεσε πως θυμάται τον εαυτό της ως ένα μικρό μοναχικό κλειστό κορίτσι, που είχε ως βασική έγνοια την αφοσίωση στο γράψιμο και τη λογοτεχνική ανάγνωση.
Η συγγραφέας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αν και προσπάθησε, απέτυχε να ολοκληρώσει με μια τριλογία την εργώδη προσπάθεια της («Ανατολική Μεσόγειος», «Προτελευταία εποχή»), να καταγράψει με τη “συνείδηση του δημιουργού και όχι του ιστορικού”, το τρίτο στάδιο εξέλιξης της σύγχρονης κυπριακής κοινωνίας.
“Άρχισα το τρίτο βιβλίο, έγραψα εκτενή αποσπάσματα αλλά εγκατέλειψα. Δεν μπορούσα να τα συνδέσω. Τώρα, απόψε, ξέρω το γιατί. Είναι επειδή ήθελα να γράψω για το ξεκίνημα της αντίστασης (κατά της κατοχής) που θα είχε ως επίκεντρο την Καρπασία, όμως η ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 90 δεν απεικόνιζε αυτό που είχα στο νου. Κανείς δεν ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο, δεν υπήρχε το κατάλληλο έδαφος”, είπε “και έτσι εγκατέλειψα”.
Είπε πως σήμερα υπάρχει ελπίδα και βλέπει αυτήν την ελπίδα μέσα από τις επαφές Ε/κ και Τ/κ, εκφράζοντας την πίστη πως με μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, η Κύπρος θα ευημερήσει και θα ειρηνεύσει. Τέλος, κάλεσε τους Κυπρίους να διαβάζουν περισσότερο τους Κύπριους συγγραφείς “γιατί έτσι μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε”.
Εντρυφώντας στην “Ανατολική Μεσόγειο”, η συγγραφέας Μυρτώ Αζίνα το χαρακτήρισε ως ένα βιβλίο για τους μυημένους. “Η Ήβη Μελεάγρου γράφει αιρετικά για την εποχή της. Η γραφή της, η γλώσσα της σε συνεπαίρνει γιατί είναι αληθινή. Νιώθεις παράλληλα ξεχωριστός που μπορείς να μετέχεις στις πολύπλοκες μετακινήσεις της στο χωροχρόνο. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα προφητικό βιβλίο”, επεσήμανε.
Το βιβλίο, συνέχισε, περιγράφει με αυθεντικότητα την απαρχή της πάλης του ανέφικτου με το εφικτό. Η Μυρτώ Αζίνα είπε ότι θεωρεί το βιβλίο ως σταθμό στην κυπριακή λογοτεχνία αλλά και σταθμό στη γυναικεία λογοτεχνία. “Μια λογοτεχνία που πολλοί εκπρόσωποι της σήμερα την κατάντησαν μια μελιστάλαχτη λογοτεχνία της χανούμισσας”.
Η Ήβη Μελεάγρου, σημείωσε, φωτίζει όλη την πολυπλοκότητα της γυναικείας υπόστασης, αξιοποίησε το τάλαντό της και έδωσε στην πατρίδα μας ένα εξαίρετο δείγμα διαχρονικής λογοτεχνίας.
Στην παρέμβαση του, ο μελετητής της κυπριακής λογοτεχνίας Λευτέρης Παπαλεοντίου φώτισε κομβικές πτυχές της συγγραφικής διαδρομής της Μελεάγρου, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά είναι αυτή που έβαλε τις βάσεις σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα κυπριακό μυθιστόρημα. Αναλύοντας τα υφολογικά και αισθητικά στοιχεία της γραφής της, τόνισε ότι η Μελεάγρου αναβάθμισε τον κυπριακό συγγραφικό λόγο, καταφέρνοντας μέσα από την πολυπλοκότητα της εξωτερικής και εσωτερικής δράσης των ηρώων της ένα πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα. Ανέδειξε την καταξίωση πέραν της Κύπρου που πέτυχε η συγγραφέας με το δεύτερο κρατικό βραβείο(Προτελευταία Εποχή) που της απονεμήθηκε από το ελληνικό κράτος, αλλά και τα ευμενή σχόλια που απέσπασε από σειρά έγκυρων Ελλήνων κριτικών.
Στο έργο της, συνέχισε, συναντάται ένας συνδυασμός επικών ποιητικών περιγραφών με έντονους εσωτερικούς μονολόγους. Τα θέματά της αναπτύσσονται με φόντο την ιστορία του Ελληνισμού και της Μεσογείου τις τελευταίες δεκαετίες. Εστιάζεται στη μετάβαση από την κλειστή κυπριακή κοινωνία στα χρόνια της βρετανικής κυριαρχίας στα ταραγμένα χρόνια της ανεξάρτητης Κύπρου. Υπάρχει μια αίσθηση μεταιχμίου όχι μόνο στα γεγονότα αλλά και στα πρόσωπα των ηρώων της.
Το Βραβείο της Ένωσης Λογοτεχνών, ένα κεραμικό που φιλοτέχνησε η θυγατέρα του Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη, Μαρίνα, απένειμε στην Ήβη Μελεάγρου ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας Παύλος Παρασκευάς, ο οποίος στον χαιρετισμό του έπλεξε το εγκώμιο της συγγραφέως, υπογραμμίζοντας την τεράστια συνεισφορά της στην ανανέωση της Κυπριακής Λογοτεχνίας.
Το βραβείο της ΕΛΚ θεσμοθετήθηκε από το 2009 και απονέμεται σε καταξιωμένους λογοτέχνες του τόπου μας, ποιητές και πεζογράφους. Με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα οι λογοτέχνες: Μαρία Πυλιώτου, Πάνος Ιωαννίδης, Χριστάκης Γεωργίου, Θεοκλής Κουγιάλης και Ντίνα Κατσούρη.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο ποιητής/δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοδουλίδης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ