Δεν είναι λύση η διχοτόμηση αλλά η οριστική καταδίκη του τόπου και του λαού της Κύπρου, διακήρυξαν σήμερα μαθητές και φοιτητές, στέλνοντας μηνύματα συνέχισης του αγώνα για επανένωση, μη συμβιβασμού με τα κατοχικά δεδομένα και φιλίας και συνεργασίας προς τους Τ/κ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης καταδίκης του ψευδοκράτους, κατά την οποία παραδόθηκε ψήφισμα στο φυλάκιο του ΟΗΕ στο οδόφραγμα Αγίου Κασιανού, στη Λευκωσία.

Μαθητές και φοιτητές πορεύτηκαν στο οδόφραγμα του Αγίου Κασιανού, κρατώντας στην πλειοψηφία τους κυπριακές σημαίες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Έξω όλοι οι στρατοί,  ανεξάρτητο νησί» και «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος».  Φώναζαν επίσης συνθήματα όπως μεταξύ άλλων «Η Κύπρος θα νικήσει, ποτέ δεν θα λυγίσει», «η Κύπρος ανήκει στο λαό της», «Όλοι μαζί να πέσει η κατοχή. Όλοι μαζί για επανένωση» και «Ανεξαρτησία, Λευτεριά, Δημοκρατία». Κρατώντας ως επί το πλείστον ελληνικές σημαίες η φοιτητική παράταξη Πρωτοπορία συμμετείχε στην εκδήλωση με συνθήματα όπως «Ελλάδα - Κύπρος: Συμπαράταξη», «Λευτεριά, Λευτεριά, Επιστροφή» και «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια». Μαθητές και φοιτητές τραγούδησαν όλοι μαζί τραγούδια όπως το «Χώμα που περπάτησα» που ερμήνευσε νεανικό συγκρότημα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) Λοΐζος Κυριακίδης εξέφρασε τη θέση ότι «θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις της για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ξανά οι απευθείας διαπραγματεύσεις, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, μέσα από τις οποίες να αναζητηθούν τρόποι και μηχανισμοί για να διασφαλιστούν οι νόμιμες ανησυχίες της ε/κ πλευράς, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνημένη λύση».

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, είπε, «η ε/κ πλευρά πρέπει να σταθεί ενωμένη και να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πάνω στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι της διεθνούς και της τ/κ κοινότητας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο αγώνας για επαναπροσέγγιση και η πάλη κατά του εθνικισμού – σοβινισμού και στις δύο κοινότητες έχουν φέρει αποτελέσματα στην προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

«Μέσα από τη μορφή και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, επιθυμούμε να σταλούν θετικά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για επανένωση του τόπου και του λαού μας και ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τα κατοχικά δεδομένα», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ.

Ο Λοΐζος Κυριακίδης έστειλε επίσης προς τους Τ/κ «μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του λαού μας και του αντικατοχικού αγώνα που διεξάγουμε για επανένωση της πατρίδας μας». «Η διχοτόμηση δεν είναι λύση, αλλά η οριστική καταδίκη του τόπου και του λαού μας», προειδοποίησε προσθέτοντας ότι οι μαθητές «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι για μια χώρα που να διασφαλίζει ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) Χαράλαμπος Χριστοφόρου ανέφερε ότι «ο τερματισμός της κατοχής και η άρση όλων των κατοχικών δεδομένων και παρανομιών αποτελεί μόνιμο στόχο που πρέπει να στηριχθεί με μια νέα διεκδικητική στρατηγική και τακτική».

Εχθροί μας, είπε, «δεν είναι οι συμπατριώτες μας δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και λοιποί. Έγνοια μας, δεν είναι τα κομματικά, τα φοιτητικά ποσοστά». Αυτό, πρόσθεσε, «τους απαντάμε στην κατοχή. Διατρανώνουμε πως δεν ξεχάσαμε. Για μας τους νέους τούτου του έρημου τόπου, δεν είναι πρώτα το κόμμα».

«Προσπαθούν να μας οπλίσουν το χέρι, να μας φουσκώσουν τα μυαλά με πιασάρικα συνθήματα, να μας αμφισβητήσουν. Να μας κατηγορήσουν. Δείτε τους. Καμαρώστε τους! Η νεολαία μας δεν είναι μαχητική. Δεν είναι διεκδικητική. Μας πουλούν φανατισμό, σοβινισμό, φασισμό», ανέφερε.

Εμείς όμως, συνέχισε, «τους απαντούμε με σθένος. Ναι στον υγιή εθνισμό. Όχι στον εθνικισμό. Όχι στο σοβινισμό». Έμεις, είπε, «τους απαντούμε με παρρησία». Για ένα λαό, ανέφερε μεταξύ άλλων, «που πρέπει να είναι ενωμένος», προσθέτοντας ότι «εμείς ως προκομμένοι φοιτητές τούτου του μοιρασμένου τόπου δεν διαχωρίζουμε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Γιατί δεν ξεχάσαμε ότι είμαστε 40 χρόνια πρόσφυγες».

Ο Χαράλαμπος Χριστοφόρου είπε ότι «πρωταρχικό μέλημά μας, ο τόπος μας στις αμμουδιές του Ευαγόρα». Έγνοια μας, πρόσθεσε, «να φωνάξουμε: Χαίρε ω χαίρε Λευτεριά».

«Εμείς φίλοι συμφοιτητές και συμφοιτήτριες που σκεφτόμαστε, που κρίνουμε τους λέμε ότι  ξέρουμε τους στίχους του ποιητή: Εάν μισούνται ανάμεσα τους δεν τους πρέπει λευτεριά», είπε, προσθέτοντας ότι «τούτου του μαυροφορεμένου τόπου του πρέπει λευτεριά».

Πηγή ΚΥΠΕ