May Day για Κυπριακές Αερογραμμές εξέπεμψε σήμερα η Βουλή μετά από επτά ώρες συνεδρίας στην παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών και όλων των εμπλεκομένων. Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις με δύο ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές.
Το MAΥ DAY είναι ενδεικτικό της δεινής φάσης στην οποία βρίσκεται η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών, με τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Καθοριστική θα είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία δεν αποκλείεται να ζητήσει την επιστροφή 75 εκατομμυρίων που δόθηκαν ως κρατικές ενισχύσεις.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επτάωρη συνεδρία των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, οι διαπραγματεύσεις με τις δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες Ραιαν Εαρ και Ετζίαν, μάλλον οδηγούνται σε ναυάγιο, αφού καμία από τις δύο εταιρείες δεν ενδιαφέρεται για αγορά μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας αλλά μόνο περιουσιακών στοιχείων.
Συγκεκριμένα η προοπτική της Ετζίαν να πωλήσει μερίδιο στις τουρκικές αερογραμμές αποτελεί τροχοπέδη στο να επενδύσει στις κυπριακές αερογραμμές. Η Ραιαν Εαρ, της οποίας ο πρόεδρος αποκάλεσε βαρέλι με σκουπίδια την εταιρεία, θέτει όρους μή αποδεκτούς.
«Θα πρέπει να γίνει μείωση προσωπικού»
Ο Χάρης Γεωργιάδης απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων, ανέφερε ότι ακόμη και θετική να είναι η απάντηση της ευρωπαϊκής επιτροπής, θα πρέπει να γίνει μείωση προσωπικού και οφελημάτων. Η εταιρεία είπε, είναι υπερστελεχωμένη και εξακολουθούν να διατηρούνται αδικαιολόγητα οφελήματα. Απαντώντας σε κατηγορίες ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές οι οποίοι έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ενδεικτικά ότι σε μία περίπτωση κάποιος, ζήτησε ένα εκατομμύριο, για να φέρει σε επαφή, το κράτος με επενδυτή.
Δεν υπάρχουν ουρές επενδυτών τόνισε, και οι προοπτικές προσέλκυσης τους είναι περιορισμένες. Αν υπάρχει, αξιόπιστος επενδυτής και όχι τσαρλατάνος τόνισε, για να αγοράσει μετοχές από το κράτος, αύριο το πρωί η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πουλήσει. Πάντως ο νομικός Σύμβουλος της εταιρείας Πόλυς Πολύβίου ανέφερε στη συνεδρία ότι κατά 90% η απάντηση των Βρυξελλών θα είναι αρνητική.
Και το χειρότερο σενάριο στους σχεδιασμούς
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης περιλαμβάνουν και το χειρότερο σενάριο παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι οι προσπάθειες εστιάζονται στη διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας με προορισμούς.
Επίσης προτεραιότητα είπε, είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επί τούτου επισήμανε ότι υπάρχει ενώπιον της Βουλής συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους δέκα εκατομμυρίων, που συνδέεται με την προοπτική των αποζημιώσεων. Ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος υπέδειξε στους υπουργούς, να μην θεωρήσουν δεδομένο ότι η Βουλή θα ψηφίσει κονδύλια για αποζημιώσεις.
ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ ζήτησαν παγοποίηση της διαδικασίας.
Ο Μάριος Δημητριάδης εξήγησε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου του, επικεντρώνεται στην πολιτική των ανοικτών αιθέρων και θα προχωρήσει σε δημοπράτιση των δικαιωμάτων των διακρατικών συμφωνιών. Προσπάθεια είπε, να ενεργοποιηθεί η πέμπτη ελευθερία. Ξεκαθάρισε δε, ότι οι διακρατικές συμφωνίες δεν μεταβιβάζονται με την αγορά ενεργητικών στοιχείων της εταιρείας.
Ο έφορος κρατικών ενισχύσεων Ονούφιος Κουλλάς προειδοποίησε ότι θα εκτεθεί η Ευρωπαϊκή επιτροπή αν εγκρίνει το σχέδιο της κρατικής ενίσχυσης και η εταιρεία κλείσει μετά από μερικούς μήνες.
Οι τόνοι εντάθηκαν κάποια στιγμή μεταξύ υπουργού Οικονομικών και ΑΚΕΛ, με το Χάρη Γεωργιάδη να απαντά σε κατηγορώ περί ξεπουλήματος της εταιρείας και να υποδεικνύει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια άλλοι κυβερνούσαν και βούλιαξαν τις κυπριακές αερογραμμές και την οικονομία του τόπου. Κατηγορίες περί φασιστικής συμπεριφοράς αντηλλάγησαν και μεταξύ Γιώργου Γεωργίου και Σταύρου Ευαγόρου, όταν ο πρώτος δεν έδωσε το λόγο στο δεύτερο.
Έξω από τη Βουλή εργαζόμενοι και απολυμένοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας διαμηνύοντας ότι η εταιρεία έχει τις δυνατότητες να κρατηθεί εν ζωή, καλώντας όλους να ενδυναμώσουν τις προσπάθειες για να το πετύχουν.