Στις 31 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει την απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, σε σχέση με τη συνταγματικότητα των τεσσάρων νομοθετημάτων που ενέκρινε η Βουλή για τις εκποιήσεις, για τα οποία έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνήλθε αρχικά στις 16 Σεπτεμβρίου για τα νομοθετήματα που ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και είχε αποφασίσει ότι και οι τέσσερις αναφορές θα πρέπει να ακολουθήσουν κοινή πορεία μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, για την οποία δεν είχαν ένσταση και οι δικηγόροι της Βουλής.

Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος, η ακρόαση και για τις τέσσερις αναφορές θα ολοκληρωθεί την ίδια μέρα και η Ολομέλεια του Ανωτάτου θα επιφυλαχθεί για τη γνωμοδότησή της.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας παρουσιάστηκαν στην πρώτη ακρόαση ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο Δικηγόρος Α` της Δημοκρατίας Δημήτρης Λυσάνδρου. Οι νομικοί σύμβουλοι της Βουλής των Αντιπροσώπων που παρουσιάστηκαν ήταν ο Χρίστος Κληρίδης, ο Γιώργος Σεραφείμ και ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Οι αναφορές που έγιναν στο Ανώτατο αφορούν τα ακόλουθα νομοθετήματα:

1. O περί της Αναστολής Είσπραξης Οφειλών, Προστασίας της Κύριας Κατοικίας και της Επαγγελματικής Στέγης και της Ρύθμισης Άλλων Συναφών Θεμάτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2014.
2. Ο περί Απαλλαγής Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.
3. Ο περί Απαλλαγής Ενυπόθηκου Οφειλέτη και Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.
4. Ο περί Αναστολής της Ισχύος του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014, Νόμος του 2014.

Πλήρης εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς απονομής δικαιοσύνης

Την πλήρη εμπιστοσύνη του στους μηχανισμούς απονομής δικαιοσύνης εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε δηλώσεις του, μετά την ακρόαση των τεσσάρων αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνταγματικότητα νομοθετημάτων της Βουλής σχετικά με τις εκποιήσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι το όποιο αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό.

«Είναι μια βασική αρχή από την οποία διαπνέεται το Σύνταγμά μας και μάλιστα με ένα τρόπο πολύ αυστηρό στο κυπριακό Σύνταγμα», είπε ο κ. Κληρίδης απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι στην αγόρευσή του αναφέρθηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Πρόσθεσε ότι «η αρχή αυτή, η οποία αποτρέπει την παρέμβαση ή επέμβαση της μιας εξουσίας στις αρμοδιότητες της άλλης, είναι μια βασική αρχή που πρέπει να γίνεται πάντα σεβαστή».

«Κατά την άποψή μας σε αυτές τις διαδικασίες, τα νομοθετήματα τα επίμαχα, υπήρξε παραβίαση αυτής της αρχής», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «το δικαστήριο φαίνεται ότι – και όπως δήλωσε άλλωστε – με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας των θεμάτων που εγείρονται και της μεγάλης νομικής και πολιτειακής σημασίας που έχει η γνωμάτευσή του πάνω στα θέματα που έχουν εγερθεί, έδωσε μια ημερομηνία για έκδοση της απόφασής του, η οποία είναι πραγματικά πολύ σύντομη λαμβανομένων των πολύπτυχων και πολύπλοκων πολιτειακών θεμάτων που εγείρονται».

Εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη προς τους μηχανισμούς απονομής της δικαιοσύνης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα γίνει, ασφαλώς, σεβαστό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η απόφαση θα είναι τελεσίδικη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «πρόκειται για απόφαση της πλήρους Ολομέλειας, δεν υπάρχει άλλη βαθμίδα δικαιοδοσίας».

Σε άλλη ερώτηση για επιχείρημα για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος, ανέφερε ότι «σε σχέση με το θέμα τούτο είχαμε παραπέμψει και σε σχετικές λεπτομέρειες οι οποίες δόθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, τόσο κατά τη διάρκεια και των συζητήσεων στη Βουλή, αλλά και με κάποια βεβαίωση η οποία μας παρασχέθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, στην οποία επεξηγούνται οι επιπτώσεις οι οποίες έχουν προκληθεί στο όλο το πλέγμα της οικονομίας από την ενδεχόμενη μη έναρξη της ισχύος του νόμου περί εκποιήσεων».

Χρ. Κληρίδης: Η Βουλή ενέργησε στα πλαίσια της νομιμότητας

Την αισιοδοξία του ότι το Ανώτατο θα κάνει δεκτά αν όχι όλα, κάποια από τα επιχειρήματά που παρουσιάστηκαν από πλευράς των δικηγόρων που εκπροσώπησαν την Βουλή των Αντιπροσώπων εξέφρασε ο δικηγόρος Χρίστος Κληρίδης, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η Βουλή ενέργησε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.

Ο κ. Κληρίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από την ακρόαση ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου των τεσσάρων αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν μαζί με την τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι κατά την ακρόαση αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το μνημόνιο δεν έχει την ισχύ διεθνούς σύμβασης, ο Χρίστος Κληρίδης είπε ότι «μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων που ακούστηκαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας ήταν και το ότι το Μνημόνιο αυτό καθ` εαυτό δεν αποτελεί δεσμευτική, κατά το πρότυπο διεθνών συμβάσεων συμφωνία, αλλά απλώς είναι ένα memorandum of understanding, δηλαδή μία συνεννόηση».

Επιπρόσθετα, ανέφερε, «θίξαμε το θέμα ότι με βάση αυτή τη συνεννόηση η υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας ήταν διττή. Πρώτον να θέσει σε μηχανισμό τη διαδικασία των ιδιωτικών εκποιήσεων, αλλά παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους και το ευρύτερο θέμα που αποσκοπεί στην περαιτέρω προστασία των ευάλωτων ομάδων του πλαισίου και νομοθετημάτων για την αφερεγγυότητα.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «σε κάθε περίπτωση εμείς ισχυριστήκαμε ότι η Βουλή δεν παρέβη οποιαδήποτε νομική υποχρέωση που απορρέει από τις διάφορες διεθνείς συμβάσεις και επιταγές».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική ισορροπία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «αυτό δεν είναι νομικό επιχείρημα, αυτό είναι μάλλον πολιτικό επιχείρημα κατά τη γνώμη μας».

«Όπως είχα την ευκαιρία να υπενθυμίσω το δικαστήριο - και δεν έχω καμία αμφιβολία περί τούτου – το δικαστήριο θα εξετάσει τη συνταγματικότητα των νόμων, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος, είπε ότι «πάντοτε είμαι αισιόδοξος, αλλά, βεβαίως, πάντοτε εξαρτάται και από την κρίση του δικαστηρίου».  Η Βουλή, εκτίμησε, «έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση με τους συναδέλφους τον κ. Σεραφείμ, τον κ. Αιμιλιανίδη, τον κ. Αλέξανδρο Κληρίδη και αισιοδοξούμε αν όχι όλα, κάποια από τα επιχειρήματά μας θα γίνουν δεκτά».

«Πιστεύουμε αυτό που είχαμε πει και πριν ξεκινήσει η διαδικασία ότι η Βουλή ενήργησε μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας και έδωσε ένα δίχτυ προστασίας σε κάποιες ευάλωτες ομάδες», είπε.