Κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, με πρωταγωνιστές Κύπριους, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  

Η εγκληματική οργάνωση, η δράση της οποίας εκτιμάται ότι ξεκίνησε τον περυσινό Οκτώβριο, διακινούσε μη νόμιμους μετανάστες μέσω του κρατικού αερολιμένα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

Συνελήφθησαν -μέχρι στιγμής- τρεις Κύπριοι, τρεις Έλληνες κι ένας Πακιστανός, ανάμεσα στους οποίους κι ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" του κυκλώματος.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ιδιοκτήτης και υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου, όπως επίσης υπάλληλοι εταιρειών αεροδρομίου που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των εισιτηρίων (check-in) και την επιβίβαση των επιβατών (boarding).

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- πλαστά διαβατήρια κι έγγραφα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι μετανάστες για να ταξιδέψουν.

Οι ύποπτοι θα απολογηθούν την Δευτέρα.

Κύπριος ο «εγκέφαλος»

«Αρχηγός» του κυκλώματος φέρεται να είναι 48χρονος Κύπριος, ο οποίος ασκούσε την εποπτεία, κατηύθυνε, συντόνιζε τις λεπτομέρειες κάθε παράνομης διακίνησης και ρύθμιζε τις αμοιβές των εμπλεκομένων.

Σε βάρος του εκκρεμούν, ήδη, από το 2004 δικαστικά εντάλματα σύλληψης των κυπριακών αρχών για απάτες, πλαστογραφίες και παραχάραξη.

Από τα 13 μέλη, που εμπλέκονται στην υπόθεση, έχουν  συλληφθεί τα επτά κύρια μέλη της οργάνωσης, μεταξύ αυτών και τρεις Κύπριοι.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για διευκόλυνση εξόδου λαθρομεταναστών από τη χώρα, πλαστογραφία κατ΄επάγγελμα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Χειροπέδες και σε Κύπριο πιλότο

Ο δεύτερος Κύπριος, στον οποίο πέρασε χειροπέδες η ΕΛΑΣ, είναι 31χρονος εν ενεργεία πιλότος αεροπορικής εταιρείας.

Φέρεται να διαβίβαζε τις εντολές του «αρχηγού» σε υπάλληλο εταιρείας, αρμόδιας για τον έλεγχο αεροπορικών εισιτηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων, η οποία έλεγχε «εικονικά», επέτρεπε την είσοδο σε αλλοδαπούς εφοδιασμένους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στο χώρο του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Γιώργο Παντελάκο, το κύκλωμα άρχισε τη δράση του τον περασμένο Οκτώβριο, διάστημα κατά το οποίο φέρεται ότι σε τουλάχιστον 16 περιπτώσεις διακίνησε, με το συγκεκριμένο τρόπο, παράτυπους μετανάστες, ο προορισμός των οποίων ήταν, κυρίως, η Γερμανία.

Η «ταρίφα» για κάθε αλλοδαπό ανερχόταν σε τρεις με τέσσερεις χιλιάδες ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλαστά διαβατήρια και έγγραφα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι μετανάστες για να ταξιδέψουν.