Στη μάχη κατά των τζιχαντιστών ρίχθηκαν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado από τη Βάση Ακρωτηρίου. Το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι δύο εκ των έξι Tornado, απογειώθηκαν το πρωί με κατεύθυνση το Ιρακ.   

Ώρα 10:30 το πρωί. Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου. Τα δυο εκ έξι αεροσκαφών τύπου Tornado και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού απογειώνονται με προορισμό το Ιράκ. Τα μαχητικά αεροσκάφη ήταν  οπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της αποστολής τους δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, στο στόχαστρό τους αναμένεται να βρεθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ.
Εξάλλου, εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την απογείωσή τους  και δήλωσε ότι «είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικό ρόλο, όταν αναγνωριστούν κατάλληλοι στόχοι». Την Παρασκευή, το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έναρξης αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, αλλά όχι κατά των δυνάμεων της οργάνωσης στη Συρία. Η απόφαση τέθηκε αμέσως σε ισχύ.

«Είμαστε εκεί για να παίξουμε το δικό μας ρόλο και να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση αυτής της τρομακτικής τρομοκρατικής οργάνωσης», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Μιλώντας στην εκπομπή του ράδιο πρώτο «Έχουμε θέμα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την υποστηρικτική θέση της Κύπρου στις επιχειρήσεις της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών.  «Η Κύπρος είναι υπέρ της άμεσης αντιμετώπισης της απειλής  που προκύπτει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τόνισε.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, παρακολουθύν στενά τη δραστηριότητα στον εναέριο χώρο της Κύπρου. Βρίσκονται σε επιφυλακή για να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια τους ζητηθεί, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

Ερωτηθείς αν η συμμετοχή της Κύπρου στις επιχειρήσεις θέτει σε κίνδυνο την χώρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «αναμένουμε από όσους αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική της θέση, να την προστατεύσουν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη».

Πηγές, δεν αποκλείουν την απογείωση και των υπολοίπων τεσσάρων Τornado  εντός των επόμενων ωρών. Εξάλλου, τα ίδια μαχητικά πραγματοποιούσαν πτήσεις συλλογής πληροφοριών και κατασκοπίας εδώ και βδομάδες.  

Το Τornado GR4 θεωρείται το διθέσιο καμάρι της Βρετανικής Αεροπορίας εδώ και 30 χρόνια. Η τελευταία μορφή του έχει μήκος 16 μέτρα και 73 εκατοστά και αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι και 1.3 Mach. Εξοπλίζεται με διαφόρων τύπου οπλισμό, υψηλής ακρίβειας. Θεωρείται από τα λίγα αεροσκάφη στον κόσμο που εκτελούν χαμηλές πτήσεις, μέρα και νύχτα, ακόμη και με κακές καιρικές συνθήκες.   

Διαβάστε επίσης: