Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, τόσο για γραφολογική ανάλυση όσο και για εντοπισμό DNA, αν αυτό είναι εφικτό, βρίσκονται οι άκρως απειλητικές επιστολές που έλαβαν πολιτικοί αρχηγοί για το θέμα των εκποιήσεων, την αποστολή των οποίων αποκάλυψε η «Κυριακάτικη Σημερινή».
 
Δεν τρομάζουν, αλλά αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα οι απειλές, μέσω επιστολών προς πολιτικούς αρχηγούς, της νεοφανούς οργάνωσης «Ένοπλη Ομάδα Απόδοσης Δικαιοσύνης», τις οποίες αποκάλυψε στη χθεσινή έκδοσή της η «Σ». Το θέμα χειρίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα η Αστυνομία και, κυρίως, τα Εγκληματολογικά τμήματα του Σώματος, κατόπιν δύο καταγγελιών από πολιτικούς αρχηγούς που παρέλαβαν τις απειλητικές επιστολές.
 
«Πρώτιστο μέλημα του Σώματος είναι να λάβει τα δέοντα προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθούν έστω και οι μηδαμινές πιθανότητες υλοποίησης των απειλών», ανέφερε στην εφημερίδα μας αστυνομική πηγή με γνώση του θέματος. Σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται πανικός ή να αποδοθεί στο θέμα περισσότερη σημασία απ' ό,τι πρέπει», προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι «στο θέμα αποδίδεται η πρέπουσα σημασία».
 
Ανάμεσα στα προληπτικά μέτρα, όπως πληροφορούμαστε, είναι η αυξημένη παρουσία μελών της Αστυνομίας έξω από το κτίριο της Βουλής κατά τις ημέρες συζήτησης του θέματος στις κοινοβουλευτικές επιτροπές αλλά, κυρίως, κατά την ημέρα που θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του σώματος, που θα λάβει και τις τελικές και, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμες αποφάσεις.
 
Επιστημονικές έρευνες...
 
Αν και οι επιστολές είναι τυπογραφημένες, εντούτοις αστυνομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να βρεθεί η άκρη του νήματος από τις έρευνες στα εγκληματολογικά εργαστήρια των διωκτικών Αρχών. «Μπορεί να μην αφήνονται περιθώρια για γραφολογική εξέταση αλλά από τον τρόπο σύνταξης μπορούν να εξαχθούν πολύ σημαντικά συμπεράσματα», ανέφερε στη «Σ» η εν λόγω αστυνομική πηγή.
 
Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα διενεργήσει επί των επιστολών το Ινστιτούτο Γενετικής. «Η ύπαρξη ή όχι ψηγμάτων γενετικού υλικού στις επιστολές θα βοηθήσει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, να αντιληφθούμε κατά πόσον υπήρξε επαγγελματικός χειρισμός από τον όποιο συντάκτη/ συντάκτες των επιστολών, ώστε να μην αφήσει γενετικά στοιχεία και, δεύτερον, αν υπάρχει DNA, να ξετυλίξουμε το κουβάρι τού ποιος κρύβεται πίσω από τις απειλές», το σχόλιο ανώτατου στελέχους της Δύναμης.
 
Ελέγχουν διακριτικά...
 
Ενημέρο για το θέμα τηρείται, όπως αναμενόταν, και το Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο επιθυμεί σύντομα αποτελέσματα, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να αφεθούν απερίσπαστες να εγκύψουν στο πολύ σημαντικό θέμα των εκποιήσεων.
 
Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν αφήνουν να περάσουν απαρατήρητες διάφορες εκδηλώσεις αντίδρασης για τις εκποιήσεις. Με σεβασμό στο δικαίωμα της αντίθετης άποψης, θέλουν να διασφαλίσουν ότι στους απλούς πολίτες δεν παρεισφρέουν εγκληματικά στοιχεία, που κρύβονται στον όχλο για να προωθήσουν άνομες πράξεις.
 
Ήγγικεν η ώρα της Βουλής
 
ΜΕΧΡΙ αργά χθες το απόγευμα εργάζονταν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, για να ενσωματώσουν στα κυβερνητικά νομοσχέδια μερικές εκ των κομματικών εισηγήσεων και εντός της ημέρας αυτά θα σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής. Αμέσως μετά την παραλαβή των νομοσχεδίων θα οριστεί και το αναμενόμενα πολύ εντατικό πρόγραμμα συνεδριάσεων της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, εκεί που θα διαφανεί κατά πόσον οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες ήταν αρκετές για να διαμορφώσουν ένα ελάχιστο κλίμα συναίνεσης.
 
Δεν αποκλείεται κατά τις κρίσιμες συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών οργάνων να παρουσιαστούν προτεινόμενες τροπολογίες από τα κόμματα επί της βασικής νομοθεσίας για τις εκποιήσεις. Άλλωστε τουλάχιστον τρία κόμματα (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) έχουν ήδη διαμηνύσει ότι τα παράλληλα νομοσχέδια είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται αλλαγή και του βασικού νόμου.
 
Αυτές θα είναι οι αλλαγές...
 
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες της «Σ» από το Προεδρικό Μέγαρο, ως αποτέλεσμα της σύσκεψης των Αρχηγών στα νομοσχέδια θα είναι ενσωματωμένες οι ακόλουθες κομματικές εισηγήσεις:
 
Υιοθέτηση δικλίδας ασφαλείας, ώστε οι όποιοι τρίτοι (επενδυτικά ταμεία κ.ά.) αγοράζουν από τις τράπεζες δάνεια να υπέχουν τις ίδιες υποχρεώσεις όπως οι τράπεζες πριν να προχωρήσουν σε εκποιήσεις. Δεύτερον, θα καταγραφούν και υιοθετηθούν πολύ αυστηρά κριτήρια για το πότε οι τράπεζες θα μπορούν να λαμβάνουν ευαίσθητες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση κακών δανειοληπτών αλλά και να εξασφαλίζουν δικαστικά διατάγματα για κατάσχεση και πώληση περιουσιακών τους στοιχείων. Τρίτον, να τεθούν αυστηρά κριτήρια για το πότε και πώς τα τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να δεσμεύουν έναντι της αποπληρωμής δανείου, τα εισοδήματα δανειοληπτών οι οποίοι έχουν πτωχεύσει.
 
«Να εξαιρεθούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας»
 
ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στις ατέρμονες συζητήσεις και αντεγκλήσεις για το θέμα των εκποιήσεων έκανε χθες με γραπτή δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Κάλεσε Κυβέρνηση, κόμματα, Κεντρική Τράπεζα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ασχέτως των μέχρι τώρα τοποθετήσεών τους, «να προσέλθουν σε παραγωγικές συζητήσεις, με σκοπό τη σύναψη ενός νομοσχεδίου που θα είναι υποφερτό και ανεκτό». Εισηγήθηκε την ίδια στιγμή όπως τα στεγαστικά δάνεια, είτε πρώτης είτε δεύτερης κατοικίας, τα οποία «αποτελούν μόνον το 15% των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είτε να εξαιρεθούν προσωρινά από το νομοσχέδιο είτε να συμπεριληφθούν με ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο καθεστώς, κάτω από το οποίο θα δίνεται χρονικό περιθώριο στους δανειζομένους να βρουν λύσεις.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι «απομένει πολύ λίγος χρόνος για να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές» και εξέφρασε ανησυχία ότι «αν δεν καταλήξουμε συλλογικά σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο να διαπραγματευτούμε, θα φτάσουμε στην υστάτη και τότε θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, με τους μεν να λένε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε και τους δε να επικαλούνται τη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο, αλλά ότι αναγκάστηκαν να το ψηφίσουν επειδή το πιστόλι ήταν στον κρόταφο».
 
Σημειώνει, επίσης, ότι η απλή λαϊκιστική προσέγγιση και επίκληση της προστασίας του πολίτη δεν οδηγεί σε νομοσχέδιο αλλά σε βαρύγδουπους λόγους. «Πρέπει πρακτικά να συζητηθούν οι λεπτομέρειες, με σκοπό να καταλήξουν σε κάτι ουσιαστικό και όχι απλώς να τείνουν σε διαφωνίες. Μόνον τότε θα καταφέρουμε να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα, το οποίο εφόσον θα υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις θα μπορεί η Κυβέρνηση με βάση αυτό να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας επιτυχώς», τονίζει, προσθέτοντας ότι «η ομοφωνία Κυβερνήσεως και κομμάτων θα πείσει τους δανειστές μας να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να συμβιβαστούν».
 
Δηλώνει την ίδια στιγμή παρών και έτοιμος να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και να υποστηρίξει όποιο νομοσχέδιο προκύψει από τέτοιες συλλογικές διαβουλεύσεις, όσο σκληρό και επώδυνο και αν είναι, προκειμένου να συμπαρασταθεί στην Κυβέρνηση για να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές επιτυχώς.
 
Σημειώνει, τέλος, πως «αν καταφέρουμε επιτέλους να ενωθούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό συλλογικά, τότε θα δώσουμε πολύ δυνατά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις» και πως «θα είναι εφικτό, ακόμα και να επαναδιαπραγματευθούμε και αυτό το ίδιο το Μνημόνιο», καθώς «θα καταλάβουν τα ξένα κέντρα αποφάσεων ότι μας αδίκησαν και μας περιφρόνησαν και ότι πρέπει να επανορθώσουν».