Συγκλονιστικές στιγμές στο Πάρκο της Ειρήνης
«Thank you, Toda Raba, για όλα όσα κάνατε για τους Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος»…
Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν όσοι παρευρέθηκαν νωρίς ψες στα αποκαλυπτήρια πλάκας τιμής στο Πάρκο της Ειρήνης στη Ξυλοτύμπου, για τους Κύπριους
που βοήθησαν τους έγκλειστους Εβραίους πρόσφυγες, στα βρετανικά στρατόπεδα της Ξυλοτύμπου, της Δεκέλειας και του Καράολου την τριετία 1946-49.
Στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη που έκανε τα αποκαλυπτήρια και του Πρέσβη του Ισραήλ Michael Harari, είπε η 66χρονη Ισραηλινή Zehavit Blumenfeld, γεννημένη στο BMH (Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο) στην Αγλαντζιά στις 3 Μαΐου 1948:
«Αγαπημένοι μου Κύπριοι αδελφοί, θα μπορούσα να στέκομαι εδώ και να μιλώ όλο το βράδυ για την αγάπη μου για την Κύπρο, όμως, μόνο 4 λεπτά μου έχουν παραχωρήσει για να σας απευθύνω το λόγο. Πρώτα-πρώτα, θα ήθελα να αναφερθώ σ’ αυτούς που, δυστυχώς, δεν βρίσκονται στη ζωή για να δουν αυτή τη μέρα, μαζί και οι αγαπημένοι μου γονείς. Φέτος συμπληρώνονται 65 χρόνια από τότε που έκλεισαν τα Βρετανικά στρατόπεδα κράτησης Εβραίων στην Κύπρο - στον Καράολο και στη Δεκέλεια - Ξυλοτύμπου.
Με ταπεινοφροσύνη στέκομαι εδώ μπροστά σας, εν ονόματι των 52,000 “παράνομων μεταναστών” προς τη Γη του Ισραήλ και των 2,200 παιδιών που γεννήθηκαν στα στρατόπεδα, με το μήνυμα αυτό: Thank you, Ευχαριστώ πολύ, Toda Raba, για όλα όσα κάνατε για να γίνει πιο εύκολη η ζωή στα στρατόπεδα για τους «παράνομους μετανάστες» και τα παιδιά τους - τους Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους Βρετανούς, που το μόνο τους «έγκλημα» ήταν η επιθυμία τους να ξεφύγουν από την κόλαση, να φτιάξουν οικογένειες και να κτίσουν τα σπίτια τους, το κράτος τους, στη Γη του Ισραήλ».
Κοινός πόνος, κοινή μοίρα και όραμα
«Mε βαθιά συγκίνηση και μεγάλο σεβασμό βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας που θα θυμίζει στις σημερινές και τις μέλλουσες γενεές τη θερμή σχέση, που σε στιγμές δύσκολες και τραγικές ανέπτυξαν ο κυπριακός και ο εβραϊκός λαός», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αμέσως μετά», συνέχισε, «η Κύπρος έγινε ο τόπος διέλευσης περίπου 53 χιλιάδων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην υπό βρετανική διοίκηση Παλαιστίνη, πριν από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.
Οι Εβραίοι απελαθέντες στην Κύπρο στεγάστηκαν σε στρατόπεδα στην περιοχή Καράολος κοντά στην πόλη της Αμμοχώστου, σε στρατόπεδα στην Δεκέλεια και εδώ, στην Ξυλοτύμπου. Οι Κύπριοι που εργάζονταν στα στρατόπεδα, καθώς και στα γύρω χωριά, συμπεριφέρονταν με θέρμη στους απελαθέντες και ταυτίζονταν πραγματικά με τα δικά τους βάσανα. Πρόσφεραν στους Εβραίους πρόσφυγες υπηρεσίες και αναγκαία αγαθά, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Εξήντα πέντε χρόνια αφότου οι πύλες των εβραϊκών στρατοπέδων κράτησης στην Κύπρο έκλεισαν και οι πρόσφυγες μετανάστευσαν στο Ισραήλ, έχει εξαφανιστεί σχεδόν κάθε απτό στοιχείο για την εδώ ύπαρξη τους, όχι όμως κι από τις καρδιές των ανθρώπων. Θέλω να τονίσω πως πίσω από την άψυχη αυτή πλάκα που αποκαλύπτουμε σήμερα για να θυμίζει ένα ιστορικό συναπάντημα των δυο λαών μας, κρύβονται ο κοινός πόνος, η κοινή μοίρα και το κοινό όραμα των χωρών μας σε αυτή τη στενή και εύφλεκτη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου. Κρύβεται η θερμή σχέση μας που θα καθοδηγεί πάντοτε τα μελλοντικά βήματά μας, για το καλό των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής».
Περήφανοι για τους πατεράδες μας
Ο Σωτήρης Κεκκουρή αν. Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλοτύμπου, ανέφερε σε ομιλία του ότι «κανείς από εμάς δεν φανταζόταν ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, θα αναπτύσσαμε με την Πρεσβεία του Ισραήλ τόσο καλές σχέσεις, οι οποίες μας επέτρεψαν να δημιουργήσουμε και να εγκαινιάζουμε σήμερα αυτόν τον μικρό σε μέγεθος χώρο, αλλά πολύ μεγάλο σε συμβολισμούς και σημασία. Το μνημείο αυτό θα θυμίζει σε εμάς τους κατοίκους της Ξυλοτύμπου, ότι οι πατεράδες μας για τους οποίους είμαστε περήφανοι, ήταν απλοί άνθρωποι, οι οποίοι πάνω απ’ όλα ένιωθαν ως χρέος τους να βοηθούν ανθρώπους κατατρεγμένους και δεν τους ένοιαζε η θρησκεία, η καταγωγή και η φυλή τους.
Οι Ξυλοτυμπιώτες, άνθρωποι απλοί και φιλόξενοι, χωρίς να γνωρίζουν κανένα από τους κρατούμενους, έκαναν ότι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουν ακόμα και με κίνδυνο να συλληφθούν και να τιμωρηθούν από τους Άγγλους. Από τους κάμπους της Κύπρου πέρασαν περίπου 50000 Εβραίοι πρόσφυγες. Αρκετοί από αυτούς δραπέτευαν μέσω του χωριού μας και με την βοήθεια συγχωριανών μας, προσπαθούσαν να φτάσουν στη θάλασσα της Αμμοχώστου, όπου μυστικά τους περίμεναν τα πλοία για να τους μεταφέρουν στην πατρίδα τους.
Θέλουμε να εκφράσουμε τη χαρά μας για τη δημιουργία αυτού του μνημείου, γιατί αυτό συμβολίζει την αλληλεγγύη και τη φιλία μεταξύ των λαών της Κύπρου και του Ισραήλ. Συμβολίζει εάν μας επιτρέπετε και τη μικρή συνεισφορά της κοινότητας μας για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, στο οποίο οι φίλοι μας Εβραίοι ορθοπόδησαν παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα. Ευχόμαστε ολόψυχα η σημερινή μέρα να είναι η απαρχή μιας μακρόπνοης και ευρύτερης συνεργασίας της κοινότητας μας με το κράτος του Ισραήλ».
Κοντινοί φίλοι, πολιτικά-γεωγραφικά
Πρόεδρος Ανασταδιάδης: «Σήμερα, οι σχέσεις των δυο χωρών μας έχουν περάσει στο πιο λαμπρό στάδιό τους, όχι υπό συνθήκες ανάγκης και οικονομικού ή πολιτικού εξαναγκασμού, όπως στο παρελθόν, αλλά ελεύθερης βούλησης και επιλογής. Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δυο χωρών. Θέλω, όμως, να θυμίσω πως και πριν τον εντοπισμό των κοιτασμάτων, επί προεδρίας του αείμνηστου Προέδρου μας Γλαύκου Κληρίδη, το 1994, ενισχύθηκαν οι διπλωματικές μας σχέσεις με το άνοιγμα κυπριακής πρεσβείας στο Ισραήλ.
Οι πρώτες επισκέψεις ανωτάτου επιπέδου αντηλλάγησαν από τον Πρόεδρο Βάιτσμαν, το 1998 στην Κύπρο και τον Πρόεδρο Κληρίδη, το 2000 στο Ισραήλ. Κορυφώθηκαν με την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Κύπρου και Ισραήλ και ακολούθησαν οι εκατέρωθεν επισκέψεις του προέδρου Χριστόφια και του Προέδρου Σιμόν Πέρες, του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νεντανιάχου στην Κύπρο, το 2012 και η επίσκεψη μου στο Ισραήλ το 2013.
Μια νέα εξάλλου περίοδος περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών μας σηματοδοτείται με την επίσκεψή μου τον Μάιο του 2013 και την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών για μια στρατηγική σχέση στην συνεκμετάλλευση των ευρημάτων των υδρογονανθράκων, αλλά και σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δύο χωρών. Η συνεργασία των χωρών μας έχει επεκταθεί σε μια σειρά τομέων, όπως την έρευνα και διάσωση, τον τουρισμό την γεωργία, την επιστήμη, το περιβάλλον.
Θέλω να σημειώσω την κοινή αντίληψη που χαρακτηρίζει τις προθέσεις μας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες κατά την επίσκεψή μου στο Ισραήλ, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Κύπρος και Ισραήλ είναι ενωμένες με πολλούς τρόπους. Εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο, την οποία το Ισραήλ θεωρεί κοντινό φίλο τόσο πολιτικά όσο και γεωγραφικά». Το ίδιο, θα έλεγα και από δικής μας πλευράς.
Όπως έχω δηλώσει προ ολίγων ημερών, κατά τα εγκαίνια ενός ακόμα κοινού έργου, στο Βασιλικό, η κυβέρνησή μου είναι δεσμευμένη για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ώστε να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή ευημερίας μεταξύ των χωρών μας.
Κατά τις ευρείες συναντήσεις με αξιωματούχους της ισραηλινής Κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, τον οποίο περιμένουμε να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας σύντομα, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται ένα κοινό όραμα: Να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά και στρατηγικά τις σχέσεις μας σε όλους τους δυνατούς τομείς, προς αμοιβαίο όφελος. Προσωπικά, δεν θα φεισθώ προσπαθειών και πρωτοβουλιών και θα προσφέρω οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια για επίτευξη αυτού του στόχου».