Ο πρώτος εικονικός τρισδιάστατος προσομοιωτής οδήγησης για την Κύπρο είναι πλέον γεγονός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ.
 
Σε ανακοίνωσή του, το ερευνητικό εργαστήριο του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, GET Lab, έφτιαξε εικονικό τρισδιάστατο προσομοιωτή οδήγησης για τη Λεμεσό και συγκεκριμένα για την περιοχή Εναερίου, όπου σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των Αρχών σημειώνει πολλά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια.
 
Ο προσομοιωτής έχει φτιαχτεί με γνώμονα τα ειδικά χαρακτηριστικά της Κύπρου, όπως για παράδειγμα το δεξιοτίμονο σύστημα οδήγησης και περιλαμβάνει την τρισδιάσταση αναπαράσταση της πόλης, σύμφωνα με το πραγματικό οδικό δίκτυο χρησιμοποιώντας δεδομένα GIS, αλλά και φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας που λήφθηκαν επί τόπου.
 
Ο προσομοιωτής έχει ενσωματωθεί με σύστημα εικονικής πραγματικότητας και συγκεκριμένα με συσκευή HMD, η οποία επιτρέπει την στερεοσκοπική απεικόνιση του περιβάλλοντος και την εμβύθιση (immersion) του χρήστη στον εικονικό κόσμο.
 
Ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδρά με τον προσομοιωτή οδηγώντας εικονικό αυτοκίνητο και παρατηρώντας τη σκηνή με προοπτική πρώτου προσώπου και με τον τρόπο αυτό προσομοιώνεται με ρεαλιστικό τρόπο το οπτικό πεδίο και η αντίληψη που έχουμε στην πραγματικότητα καθώς οδηγούμε.
 
Ο προσομοιωτής προσφέρεται για τη μελέτη παραγόντων που προκαλούν δυστυχήματα, όπως π.χ. η ύπαρξη πινακίδων στους δρόμους, με στατικές ή κινούμενες εικόνες, η ύπαρξη ή μη φώτων τροχαίας σε συγκεκριμένα σημεία στο οδικό δίκτυο κ.ο.κ.
 
Στο εξωτερικό, αναφέρει η ανακοίνωση, οι προσομοιωτές οδήγησης αξιοποιούνται από τις Αρχές και με βάση τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών οδηγούνται στη λήψη μέτρων (π.χ αλλαγές στο οδικό σύστημα), για την πρόληψη και τη μείωση αυτοκινητικών δυστυχημάτων καθώς και για την μελέτη εναλλακτικών σεναρίων πριν την εφαρμογή τους.
 
ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ