Στην καλλιέργεια βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης προχωρεί ελληνοκύπριος αγρότης, ο οποίος, όπως υποστηρίζει εξασφάλισε την απαραίτητη άδεια. Προσθέτει επίσης ότι η αρχική του προσπάθεια αποσκοπούσε στην καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να εξασφαλίσει άδεια.

Παρόλα αυτά, το τοπίο στην Κύπρο είναι πολύ θολό καθώς, σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Ολυμπία Στυλιανού, ο συγκεκριμένος αγρότης δεν εξασφάλισε άδεια από το Υπουργείο Γεωργίας, αφού η κυπριακή νομοθεσία απαγορεύει την καλλιέργεια οποιασδήποτε μορφής κάνναβης.

Η κ. Στυλιανού δήλωσε στο Sigmalive, ότι ο συγκεκριμένος αγρότης αποτάθηκε, στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, υποβάλλοντας δήλωση για χρηματοδότηση της εν λόγω φυτείας, η οποία εξετάζεται στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας που επιτρέπει την καλλιέργεια κάποιων ειδών κάνναβης.

Ερωτηθείσα η κ. Στυλιανού, πώς θα χειριστεί το θέμα το Υπουργείο Γεωργίας, στην περίπτωση που κριθεί νόμιμη η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στη βάση ευρωπαϊκών κανονισμών ενώ την ίδια ώρα προσκρούει στην κυπριακή νομοθεσία, απάντησε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας για να ληφθεί απόφαση.

O KOAΠ εξετάζει αιτήσεις για χρηματοδότηση φυτειών

Αρμόδιος λειτουργός του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) δήλωσε στο Sigmalive ότι έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δύο αιτήσεις συνολικής έκτασης 4,2 δεκαρίων, οι οποίες εξετάζονται και στην περίπτωση που τηρούν τις πρόνοιες των ευρωπαϊκών κανονισμών τότε θα εγκριθούν και θα επιδοτηθούν.

«Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό επιτρέπεται η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης και αν oι αιτήσεις πληρούν τις πρόνοιες της οδηγίας τότε τις επιδοτούμε», ανέφερε ο ίδιος λειτουργός του ΚΟΑΠ και πρόσθεσε ότι, «από το 2004 υπάρχει ευχέρεια υποβολής αίτησης για επιδότηση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στην Κύπρο, όμως μέχρι σήμερα δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κύπριους αγρότες».

Follow me on Twitter AthanasiouTh