Τους έξι υποψηφίους της, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, από τους οποίους τέσσερις είναι Ελληνοκύπριοι και δύο Τουρκοκύπριοι, παρουσίασε σήμερα το απόγευμα σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία, η Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία (ΔΡΑΣυ-Eylem), ανακοινώνοντας επίσημα την κάθοδό της στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου 2014 με δικό της ψηφοδέλτιο.
Για πρώτη φορά μετά το 1974, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατεβαίνουν σε εκλογές σε ένα μικτό συνδυασμό, με πρόσωπα που προέρχονται από διάφορες ομάδες της Αριστεράς. Τους υποψηφίους παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Μάριος Τεμπριώτης.


Ποιοι είναι ποιοι

Από την τουρκοκυπριακή πλευρά, υποψήφιοι της ΔΡΑΣυ-Εylem είναι η Ντενίζ Μπιριντσί (Deniz Birinci), που ήταν μέχρι σήμερα η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Βοηθός Γενικός Γραμματέας του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, από το οποίο παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Η δεύτερη Τουρκοκύπρια υποψήφια του συνδυασμού είναι η Άλεβ Τουγκμπέρκ (Alev Τugberk), ιδιοκτήτρια ιδιωτικού σχολείου στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας και εκπαιδευτική διευθυντής στον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας.
Από τους Ελληνοκύπριους υποψηφίους, η Μαρινέλα Παγιάτσου εργάζεται στην Επιτροπή Προστασίας για τα Δικαιώματα των Νοητικά Αναπήρων Ατόμων. Ασχολήθηκε ενεργά με θέματα που αφορούν τη βία στην οικογένεια και την ένταξη ευάλωτων ομάδων όπως των αναπήρων και των ηλικιωμένων.
Από τον χώρο της εκπαίδευσης προέρχονται ο Σταύρος Τομπάζος, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Κωστής Αχνιώτης, μέχρι πρόσφατα καθηγητής Χημείας στη Μέση Εκπαίδευση.
Τέλος, ο Ντίνος Αγιομαμίτης είναι ελεύθερος επαγγελματίας στην οικοδομική βιομηχανία, δραστήριο μέλος στο φιλοζωϊκό κίνημα στην Κύπρο και γνωστός ακτιβιστής στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα επαναπροσέγγισης.


Η οργή της κοινωνίας

Μιλώντας εκ μέρους της ΔΡΑΣυ-Εylem ο Κωστής Αχνιώτης στα ελληνικά και η Ντενίζ Μπιριντσί στα τουρκικά, ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η ομάδα «επιχειρεί με την κάθοδό της στις ευρωεκλογές να εκφράσει την οργή εκείνης της μερίδας της κοινωνίας που συνθλίβεται από τις πολιτικές της λιτότητας και εξωθείται στη φτώχεια και από την ανικανότητα των πολιτικών ηγεσιών να προωθήσουν με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Προσέθεσαν και τα ακόλουθα: «Η πρότασή μας στοχεύει να μετατρέψει αυτή την οργή σε έμπρακτη δικοινοτική πολιτική δράση, η οποία με δυναμικές κινητοποιήσεις θα παλεύει για την προώθηση της δικοινοτικής συνεργασίας και της λύσης. Ταυτόχρονα θα παλεύει ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας που προωθούνται και στις δύο πλευρές από τις άρχουσες τάξεις και από το διεθνές οικονομικό σύστημα. Θεωρούμε ότι η κοινή κάθοδος των κοινοτήτων στις εκλογές, είναι ένα ιστορικό γεγονός που πρώτη φορά συμβαίνει. Είναι μια συμβολική πράξη που θέλει να υπενθυμίσει στην Ευρώπη ότι η τουρκική είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Οι υποψήφιοι ανέφεραν ως ένα από τους βασικούς άξονες της πολιτικής τους «τη συσπείρωση των θέσεων που χαρακτηρίζουν όλα τα σύγχρονα αριστερά κινήματα σε θέματα φασισμού, ρατσισμού και στηρίζουν με ειλικρίνεια την ισότητα των φύλων, τον σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα των κοινωνιών, όλων των μειονοτήτων, την ελευθερία του σεξουαλικού προσανατολισμού, την οικολογία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
*Στο τέλος της διάσκεψης Τύπου, μια Ελληνοκύπρια και μια Τουρκοκύπρια τραγούδησαν το τουρκοκυπριακό τραγούδι «Η Κύπρος μας».