Την τελική διαμόρφωση νέου νόμου περί διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να υπάρξει διαμεσολαβητής και να επιλύσει κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ συζύγων μετά το διαζύγιο.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σοφοκλής Φυττής, δήλωσε ότι «η Επιτροπή συζήτησε σήμερα το θέμα για τα προβλήματα που έχουν οι χωρισμένοι και οι χωρισμένες στην Κύπρο».

«Είχαμε προσκεκλημένους», συνέχισε, «τους Συνδέσμους των χωρισμένων γυναικών, Πρωτοβουλία για την οικονομική βία, το Σύνδεσμο των χωρισμένων ανδρών, αλλά οι χωρισμένοι άνδρες δεν ήλθαν».

«Είχαμε, επίσης», πρόσθεσε, «το Σύνδεσμο Τραπεζών, τη Συνεργατική Τράπεζα, τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, την Επίτροπο για τη Νομοθεσία, την Αστυνομία και άλλους αρμοδίους που τους αφορούν τα θέματα των διαζευγμένων».

Τα θέματα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Φυττής, έχουν συζητηθεί πολλές φορές στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία και «συνέτεινε στο να ψηφισθούν νομοθεσίες το 2006, που αφορούν διατροφές υπόχρεων να πληρώνουν είτε στις συζύγους τους είτε στα παιδιά τους».

«Βελτιώθηκε κατά πολύ», δήλωσε ο κ. Φυττής, «η κατάσταση ως προς την πληρωμή διατροφών, παρά το ότι υπάρχουν και κάποια προβλήματα όσον αφορά την είσπραξη διατροφών από την Αστυνομία και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την είσπραξη από τους υπόχρεους για την πληρωμή διατροφής μέχρις ότου αυτή να φθάσει στη σύζυγο και στα παιδιά τους, διότι μεσολαβεί το Δικαστήριο».

«Σήμερα», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, «εντοπίσαμε τη συζήτηση πάνω στις εγγυήσεις που έχουν κυρίως οι χωρισμένες προς τους πρώην συζύγους τους, για  επαγγελματικά δάνεια, για αγορά γης, σπιτιών και άλλα και τα οποία οι Τράπεζες απαιτούν και παίρνουν τις γυναίκες στα Δικαστήρια».

«Εντοπίσαμε, επίσης, το πρόβλημα και των πληρεξουσίων που έχουν δώσει και της διάρκειάς τους, όπως και θέματα συντάξεων, πτωχεύσεων και μας έχουν αναφέρει οι αρμόδιοι», πρόσθεσε ο κ. Φυττής, ότι, με βάση το νέο νόμο που ετοιμάζεται, περί διαμεσολάβησης στις οικογενειακές υποθέσεις, για το οποίο υπήρχε παλαιότερο προσχέδιο νόμου το οποίο αναθεωρείται τώρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης περιμένει από την Επίτροπο Νομοθεσίας να διαμορφωθεί και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία και, ακολούθως, αφού γίνει νομοτεχνική επεξεργασία, θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή».

«Με αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, «θα γίνονται κάποιες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να υπάρχει διαμεσολαβητής, ο οποίος και θα προσπαθεί να επιλύσει κάποια προβλήματα τόσο για την περιουσία όσο και για άλλες διαφορές στις εγγυήσεις και στις υποθήκες».

Από τις Τράπεζες, πρόσθεσε ο κ. Φυττής, αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι «υπάρχουν και προβλήματα πολύ σοβαρά, ότι οι Τράπεζες, για παλαιά δάνεια και εγγυήσεις των γυναικών προς τους πρώην συζύγους τους, δυσκολεύονται να ρυθμισθούν».

«Εμείς», τόνισε ο κ. Φυττής, «ζητήσαμε να γίνει διαβούλευση για να βρεθούν λύσεις, οι οποίες υπάρχουν στην Ευρώπη και δεν μπορούν να παίρνουν την κατοικία οικογένειας και να εκποιείται».

«Το θέμα, βεβαίως», είπε ο κ. Φυττής, «συνδέεται και με το νέο μνημονιακό νόμο περί εκποίησης ακινήτων, ο οποίος ακόμα δεν ήρθε στη Βουλή και όλα τα θέματα είναι σε εξέλιξη».

«Εμείς», δήλωσε ο κ. Φυττής, «δεν θέλουμε να καταστραφούν οικογένειες, διότι έχουν χωρίσει ο πατέρας και  η μητέρα και δεν θέλουμε να εκποιείται η περιουσία και ιδιαίτερα η πρώτη κατοικία της οικογένειας, επειδή χρωστά ο πρώην σύζυγος».