Επιστολή, με την οποία σε διπλωματική πάντα γλώσσα θέτει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ενώπιον των ευθυνών του για διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το Κυπριακό ήταν σε μια πορεία αντίστροφης μέτρησης για τριμερή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.
Προοπτική που τίναξε στον αέρα η Τουρκία με την ενέργεια της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το Σίγμα, η ιδέα αυτή ωρίμασε μετά την απόρριψη της Τουρκίας για συμμετοχή σε μια προπαρασκευαστική διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Τουρκία δεν απέρριψε την ιδέα – λόγω π.χ. της χρονικής στιγμής όπως λεγόταν μέχρι σήμερα – αλλά γιατί δεν αποδέχεται πλέον τη συμμετοχή της Ε.Ε, έστω ως παρατηρητή, παρά του ότι υπάρχει το προηγούμενο, στο οποίο συμμετείχε.
Ακριβώς επειδή η ιδέα Γκουτέρες προσέκρουσε στην Τουρκία, κατά την ολιγόλεπτη συζήτηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Πεκίνο, ο τελευταίος εισηγήθηκε να τους καλέσει στη Νέα Υόρκη και ο κύριος Γκουτέρες φέρεται να το είχε ήδη στο πλάνο του.
Αυτά βεβαίως μέχρι την περασμένη Πέμπτη, οπόταν εισέβαλε στην ΑΟΖ ο Πορθητής.
Άλλωστε έχω την εντύπωση πως πέραν του να θέσει τον ΟΗΕ ενώπιον των ευθυνών του, ο κύριος Αναστασιάδης έστειλε την επιστολή για να προλάβει πιθανή υλοποίηση της πρόσκλησης που θα έθετε την Κυπριακή Δημοκρατία σε δύσκολη θέση, αφού δεν θα μπορούσε να συμμετέχει ενώ η Τουρκία διακορεύει τα κυριαρχικά μας ύδατα.
Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:
Επικοινωνώ μαζί σας για να σας μεταφέρω τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες μας δημιουργούν επείγουσα ανησυχία.
Σε συνέχεια των τουρκικών παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έντονη στρατικοποίηση των εν λόγω περιοχών, έχουμε λάβει πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείται ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοια πρωτόγνωρη παράνομη ενέργεια, θα αποτελούσε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δίκαιου και τάξης, περιλαμβανομένης της σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, οι πρόνοιες του οποίου έχουν προ πολλού καταστεί εθιμικό δίκαιο. Θα αποτελούσε παράλληλα απειλή κατά της ειρήνης και διεθνή ασφάλεια, σε πλήρη αντίθεση με την χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, αν η Τουρκία υλοποιήσει τα πιο πάνω, θα αποτελέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στις εν εξελίξει προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης, για τις οποίες είμαστε έντονα δεσμευμένοι.
Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να τονίσω ότι αναμένουμε την άμεση δράση και λήψη των απαραίτητων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακες της διεθνούς ειρήνης, ούτως ώστε να αποτραπεί η Τουρκία να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειες της.
Αυτό δεν είναι μόνο απαραίτητο για το σεβασμό των δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επίσης για τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών που εδράζονται τα Ηνωμένα Έθνη, ως επίσης και διατήρησης της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου.