Tα επόμενα βήματα όσον αφορά τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού εξετάζουν από κοινού Τουρκία και ψευδοκράτος, στο πλαίσιο της «Δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό» που διεξάγεται στο «Πανεπιστήμιο» Εγγύς Ανατολής στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στο συνέδριο συμμετέχει μεγάλος αριθμός ακαδημαϊκών, πρώην αξιωματούχων και στρατιωτικών. 

Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα και τους ομιλητές πατώντας ΕΔΩ. 

«Οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας, δήλωσε ο ανώτατος Τουρκοκύπριος διπλωμάτης και πρώην «υπουργός» εξωτερικών του ψευδοκράτους Τασίν Ερτουγρούλογλου.

«Οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί συμμετοχής και λήψης αποφάσεων δεν αρκούν για μια εταιρική σχέση στο νησί, αλλά πρέπει να βασίζονται στην κυριαρχία της ισότητας και, όταν λέμε κυρίαρχη ισότητα, μιλάμε ουσιαστικά για μια συνομοσπονδία», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει «μια σύμπραξη δύο κρατών και όχι μια σύμπραξη δύο κοινοτήτων».

«Η πολιτική ισότητα από μόνη της δεν αρκεί, καθώς υπάρχουν δύο εθνικές οντότητες στην Κύπρο», είπε σύμφωνα με τη Yeni Safak. «Δεν υπάρχει κυπριακό έθνος, αγαπητοί μου φίλοι ...’’Cypriotness’’ είναι στην καλύτερη περίπτωση μια γεωγραφική ταυτότητα», σημείωσε.

Ο κ. Ερτουγλούλογλου δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια εταιρική σχέση με τους Ελληνοκύπριους γείτονές τους, αλλά οι δεύτεροι την εμπόδισαν. «Αν δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί, θα ζήσουμε ως γείτονες», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, που, όπως είπε, είναι δυο κράτη που μοιράζονται ένα νησί.

Από την πλευρά του, ο  Χασάν Ουνάλ, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Maltepe της Κωνσταντινούπολης, ήταν σκεπτικός ως προς το ότι μια ομοσπονδία θα μπορούσε να λύσει το κυπριακό πρόβλημα, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι «συνταγή για καταστροφή».

Ο Ουνάλ είπε ότι, ακόμη και αν ήταν επιτυχές, ένα μοντέλο ομοσπονδίας θα ήταν σίγουρα μια "δυσκίνητη, αδέξια" διοίκηση με εθνοτικές ποσοστώσεις και σχεδόν όλοι τελικά θα την παραβίαζαν.

«Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έφερε ένα απότομο τέλος στον μύθο των ομοσπονδιών», δήλωσε ο Ουνάλ.

Ο Unal είπε πως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η λέξη ομοσπονδία ήταν μια "μαγική" λύση για τους δυτικούς πολιτικούς για οποιαδήποτε πολυεθνική διαμάχη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. «Η Ομοσπονδία δεν είναι πλέον μαγικό ξόρκι»,  τόνισε.

Με τη σειρά του ο Γιούσουφ Κανλί, δημοσιογράφος κυπριακής καταγωγής που αρθρογραφεί συχνά για το Κυπριακό στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, δήλωσε πως, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι ολόκληρο το νησί ανήκει σ’ αυτούς και παρέχει μόνο δικαιώματα μειονότητας στους Τουρκοκύπριους, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει συμφωνία. Είπε, επίσης, ότι οι δύο πλευρές του νησιού έχουν ορισμένες εμμονές.

«Ανεξάρτητα από το αν είναι κατανοητά ή προϊόντα ορισμένων φοβιών, αυτές οι εμμονές πρέπει να απαντηθούν επαρκώς, αν υπάρχει ποτέ μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο νησί», ανέφερε ο Κανλί, προσθέτοντας ότι η γεωπολιτική σημασία της νήσου και της ανατολικής Μεσογείου είναι αλήθεια όχι μόνο για τους δύο λαούς της Κύπρου και τις χώρες της Μεσογείου, αλλά και για τις χώρες που έχουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και μάλιστα στρατιωτικές φιλοδοξίες.

Διαβάστε επίσης: Τούρκος διπλωμάτης: O Αναστασιάδης δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ